روزنامه جمهوری اسلامی چاپ تهران میگوید ایران را نه دولت و حکومت که مافیا اداره میکند: «بار دیگر بر این واقعیت پای میفشاریم که مافیا، قویتر از مسئولین است و به همین دلیل است که دولتهای ما نمیتوانند با فساد مبارزه کنند. چون مافیا از دولتها و مسئولین قویتر است، دولتها در مبارزه با مافیا همیشه شکست میخورند و سپر میاندازند.»
ویژگیهای یک سیستم مافیایی چیست؟وقتی مافیا کنترل کشوری را به دست میگیرد چنین رفتارهایی مشاهده میشود:
۱. فساد و رشوه: رژیمهای تحت کنترل مافیا اغلب با فساد گسترده همراه هستند و مقامات برای تسهیل فعالیتهای مفسدانه و حفظ قدرت رشوه میگیرند.
۲. اقتدارگرایی: مافیا تمایل دارد تا کنترل را از طریق ابزارهای استبدادی، سرکوب مخالفان و استفاده از ترس و ارعاب به عنوان ابزار حکومت، اعمال کند.
۳. استثمار اقتصادی: مافیا از اقتصاد کشور بهرهبرداری کرده و در فعالیتهایی مثل سرقت، اخاذی و پولشویی شرکت میکند. آنها صنایع و مشاغل کلیدی را به نفع خود کنترل میکنند.
۴. نفوذ در نهادها: نفوذ مافیا اغلب به نهادهای کلیدی مثل اجرای قانون، قوه قضاییه و سیاست گسترش مییابد. این نفوذ به آنها امکان دستکاری و اجتناب از عواقب قانونی را میدهد.
۵. خشونت و ارعاب: استفاده از خشونت یک ویژگی مشترک است، مافیا از تاکتیکهایی مثل ترور، آدمربایی و سایر اشکال اجبار برای حفظ کنترل و حذف رقبا استفاده میکند.
۶. تضعیف فرآیندهای دموکراتیک: نهادهای تحت کنترل مافیا فرآیندهای دموکراتیک مثل انتخابات را از طریق دستکاری، ارعاب رایدهندگان یا تقلب در نتایج تضعیف میکنند تا از غلبه کاندیداها یا سیاستهای مورد نظر خود اطمینان حاصل کنند.
۷. همبستگی و خویشاوند سالاری: موقعیتهای قدرت و نفوذ اغلب با افراد وفادار به مافیا پر میشود که منجر به همبستگی و خویشاوندی گسترده هم میشود، جایی که ارتباطات شخصی بیش از صلاحیتها اهمیت دارد.
۸. حاکمیت در سایه: گاه مافیا در سایه عمل کرده و بدون داشتن پستهای رسمی سیاسی، کنترل خود را اعمال میکند. آنها ممکن است در پشت صحنه کار کنند تا بر تصمیمگیریها تأثیر بگذارند.
۹. کنترل اجتماعی: مافیا به دنبال کنترل افکار عمومی از طریق پروپاگاندا و تبلیغات رسانهای و شکل دادن به روایتهایی باشد که به نفع منافع آنها است و مخالفان را سرکوب میکند.
۱۰. همدستی نخبگان: حمایت یا همدستی نخبگان با نفوذ، از جمله رهبران تجاری و شخصیتهای سیاسی، اغلب برای مافیا برای ایجاد و حفظ کنترل بر کشور بسیار مهم است.
جمهوری اسلامی تمامی این ویژگیها را دارد. ما ملت ایران از داشتن یک دولت ملی محرومیم و باید خودمان برای نجات مملکت فکری کنیم. اگر بتوانیم خودمان را سازماندهی کرده و با سازمانهای جامعه مدنی و رسانههای مستقل همکاری کنیم، می توان با تکیه بر اصول جنبش جهانی حسابرسی اجتماعی گامی رو به جلو برداشت. میتوان از عملکرد مافیا حسابرسی کرد و نتایج را با مردم در میان گذاشت تا با مقاومت علیه فساد و دروغ، حق ملت را گرفت.
از: گویا