چهار روز پس‌از صدور بیانیه مراکش، جمهوری اسلامی فقط کاردار سفارت روسیه را احضار کرد

یکشنبه, 3ام دی, 1402
اندازه قلم متن

روسیه و کشورهای عربی در بیانیه پایانی نشست مراکش از شکایت امارات از ایران به مجامع بین المللی بابت حق تملک بر جزایر سه‌گانه خلیج فارس حمایت کردند؛ وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی نیز مانند خامنه‌ای درقبال بی‌احترامی روسیه به تمامیت ارضی ایران سکوت پیشه کرد

وزیر خارجه روسیه در کنار شرکت‌کنندگان در ششمین نشست  مشترک وزرای خارجه کشورهای عرب و روسیه در مراکش، ۲۹ آذر ۱۴۰۲‌- AFP

چهار روز پس از پایان نشست وزرای خارجه کشورهای عربی و روسیه در مراکش و بعد از اعتراض‌های شمار زیادی از ایرانیان به بیانیه پایانی این نشست، وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی اعلام کرد که با احضار کاردار روسیه، از موافقت روس‌ها با شکایت امارات متحده عربی از ایران به مجامع بین‌المللی بابت حق تملک بر جزایر سه‌گانه خلیج فارس انتقاد کرده است.

خبرگزاری ایرنا، وابسته به دولت ابراهیم رئیسی، گزارش داد: «دستیار مدیرکل خلیج فارس وزارت امور خارجه ایران در غیاب سفیر روسیه، کاردار این کشور در تهران را احضار کرد و مراتب اعتراض شدید دولت جمهوری اسلامی ایران به فدراسیون روسیه در خصوص تکرار حمایت دولت روسیه از دعاوی بی‌اساس مندرج در بیانیه ششمین نشست مجمع همکاری عرب و روسیه در مراکش، ابلاغ و یادداشت اعتراضی به او تسلیم شد.»

دستیار معاون حسین امیرعبداللهیان می‌گوید در این دیدار، با یادآوری ضرورت احترام به حاکمیت و تمامیت ارضی کشورها به عنوان یکی از اصول شناخته‌شده و بنیادین در مناسبات کشورها، «بر تعلق ابدی جزایر سه‌گانه ایرانی در خلیج فارس به ایران» تاکید شد؛ اما درباره علت احضار نشدن سفیر روسیه به تهران یا اعتراض نکردن وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی به طرف روس بابت زیر پا گذاشتن تمامیت ارضی ایران توضیحی ارائه نکرد.

این در حالی است که به گواه تاریخ‌شناسان مستقل، اسناد و نقشه‌های تاریخی نشان می‌دهند که جزایر ابوموسی، تنب بزرگ و تنب کوچک در طول تاریخ متعلق به سرزمین ایران بوده‌اند و ادعای اماراتی‌ها بیش از آنکه دلیل منطقی داشته باشد، ناشی از ضعف دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی و کاهش قدرت ایران در منطقه به دلیل سیاست‌های انزواطلبانه علی خامنه‌ای است.

بسیاری از تحلیلگران و چهره‌های سیاسی نظام جمهوری اسلامی نیز در روزهای اخیر در اعتراض به تصمیم روس‌ها برای اعطای حق تملک جزایر سه‌گانه به امارات، خواستار اعتراض شدید و قطع موقت روابط سیاسی ایران با روسیه شده بودند، اما چنین اتفاقی رخ نداد و حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی، نیز تاکنون ترجیح داده است در قبال این موضوع مهم سکوت اختیار کند.

از سوی دیگر، با وجود آنکه برخی افراد نزدیک به علی خامنه‌ای مانند علی‌اکبر ولایتی، مشاور امور بین‌الملل او، و همچنین حسین شریعتمداری، نماینده خامنه‌ای در روزنامه کیهان، روز شنبه صریحا به مقام‌های روسیه به‌ دلیل امضای بیانیه پایانی نشست مراکش اعتراض و روس‌ها را به «نفاق، دورویی، خیانت و پلشتی» در قبال متحدشان متهم کردند، رهبر جمهوری اسلامی که روز شنبه در دیدار با نیروهای بسیجی استان‌های کرمان و خوزستان، یک سخنرانی حکومتی ایراد کرد، ترجیح داد درباره بیانیه پایانی نشست مراکش هیچ حرفی نزند.

سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه، روز ۲۹ آذر در اجلاس کشورهای عربی در مراکش بیانیه‌ای را امضا کرد که در یکی از بندهای آن، به کشور امارات متحده عربی برای شکایت از ایران به مجامع بین‌المللی در خصوص مالکیت جزایر سه‌گانه حق داده شده است. ایران و امارات متحده عربی دهه‌ها است که سر مالکیت جزایر تنب بزرگ، تنب کوچک و ابوموسی در خلیج فارس‌ اختلاف دارند.

وزیر خارجه روسیه پنج ماه قبل نیز با امضای بیانیه نشست وزرای خارجه کشورهای عضو شورای همکاری خلیج‌ فارس و روسیه، در همراهی با کشورهای عربی، مالکیت ایران بر جزایر سه‌گانه را زیر سوال برده و خواستار تصمیم‌گیری درباره این موضوع در دیوان دادگستری بین‌المللی شده بود.

روزنامه ایران، وابسته به دولت ابراهیم رئیسی، روز شنبه در گزارشی تلاش کرد روی حمایت روسیه از ادعای اماراتی‌ها سرپوش بگذارد. این روزنامه انتقادها از این کشور و حمایت از حق مالکیت ایران بر جزایر سه‌گانه را ماحصل «تلاش جریان غرب‌گرای داخلی علیه همکاری‌های راهبردی ایران و روسیه» تفسیر کرد.

روزنامه ایران با فرعی خواندن موضوع جزایر سه‌گانه در بیانیه مراکش، رسانه‌ای شدن این موضوع را «شیطنت جریان رسانه‌ای ضدایرانی» نامید و نوشت این موضوع باعث شد تا «برخی چهره‌های سیاسی در راستای تکمیل پروژه غرب‌گرایان، اصل روابط ضدتحریمی تهران‌ــ‌مسکو را هدف انتقاد و تخریب قرار دهند».

از: ایندیپندنت


به کانال تلگرام سایت ملیون ایران بپیوندید

هنوز نظری اضافه نشده است. شما اولین نظر را بدهید.