تشکیل پرونده جدید برای الهه محمدی و نیلوفر حامدی به دلیل «کشف حجاب»

دوشنبه, 25ام دی, 1402
اندازه قلم متن

ایران اینترنشنال

قوه قضاییه جمهوری اسلامی اعلام کرد پرونده جدیدی برای الهه محمدی و نیلوفر حامدی به دلیل «انتشار تصاویری از کشف حجاب آن‌ها پس از آزادی از زندان» تشکیل شده است. این دو روزنامه‌نگار که به دلیل پوشش خبر کشته شدن مهسا ژینا امینی زندانی شده بودند، روز یکشنبه با وثیقه سنگین آزاد شدند.

میزان، خبرگزاری قوه قضاییه جمهوری اسلامی، روز دوشنبه ۲۵ دی با اعلام خبر تشکیل پرونده تازه برای حامدی و محمدی نوشت: «روز گذشته پس از آزادی موقت دو متهم امنیتی زن، تصاویری از کشف حجاب این افراد در فضای مجازی منتشر شد. در پی این اقدام ضمن اعلام جرم، پرونده جدیدی برای این متهمان در دادسرای عمومی و انقلاب تهران تشکیل شد.»

الهه محمدی و نیلوفر حامدی ۲۴ دی‌ماه هرکدام با تودیع وثیقه ۱۰ میلیارد تومانی موقتا از زندان اوین آزاد شدند.

به نوشته میزان آزادی آنها پس از ۱۷ ماه، تا زمان صدور رای دادگاه تجدیدنظر صورت گرفته و هر دو ممنوع‌الخروج هستند.

شهاب‌الدین میرلوحی، وکیل الهه محمدی، به روزنامه «هم‌میهن» گفت جلسه دادگاه تجدیدنظر موکلش روز ۲۳ دی برگزار شده و اکنون منتظر صدور رای و برائت او از تمام اتهامات هستیم.

 

واکنش‌ها به آزادی الهه محمدی و نیلوفر حامدی

آزادی نیلوفر حامدی و الهه محمدی از زندان اوین، با واکنش‌های گسترده‌ای در داخل و خارج کشور مواجه شد.

کریستف دلور، دبیرکل گزارشگران بدون مرز آزادی موقت این دو روزنامه‌نگار را خبری «خوشحال‌کننده‌» خواند و ضمن استقبال از آن‌ها نوشت که این سازمان به مبارزه برای خبرنگارانی که هنوز در ایران در بازداشت به‌سر می‌برند، ادامه خواهد داد.

انجمن صنفی روزنامه‌نگاران استان تهران با انتقاد از وثیقه سنگینی برای این دو خبرنگار افزود «آزادی موقت آنها را به فال نیک می‌گیرد» و امیدوار است که در دادگاه تجدیدنظر حکم آنها بشکند و آزادی موقت به آزادی دائم آنها تبدیل شود.

این انجمن همچنین ابراز امیدواری کرد که روند آزادی به دیگر روزنامه‌نگاران زندانی نیز تسری پیدا کند و تمام خبرنگاران آزاد شوند.

پدر مهسا ژینا امینی در پیامی آزادی حامدی و محمدی را تبریک گفت و خطاب به آن‌ها نوشت: «خبر آزادی شما بزرگواران بعد از چهارصد روز تحمل زندان همه ما را خوشحال کرد و کاممان را شیرین گردانید.»

صفحه اینستاگرام نرگس محمدی، فعال حقوق بشر زندانی و برنده جایزه نوبل صلح نوشت: «شکوه و اقتدار جنبش زن، زندگی، آزادی با حضور زنان مقاوم و ایستاده بر سر عهد و پیمان چه در زندان و چه در خیابان. در تک تک لحظه های اسارت، صلابت مقاومت، حبس در سلول‌های تنگ و نکبت، شکنجه‌ها و نقشه‌های شوم و پرنیرنگ نیروهای مدعی امنیت، نفس کشیدن در بیکران آسمان قرچک، تماشای تپه‌های پر راز و درد اوین با قلب پر از حسرت، فقط یک تصویر بود، زن، زندگی، آزادی.»

هنگامه قاضیانی، هنرمند سرشناس سینمای ایران با انتشار ویدویی از لحظه آزادی محمدی و حامدی، خبر آزادی آنها را بهترین خبر روز خواند و نوشت هیچ تصویری در جهان، زیباتر از آزادی نیست.

قاضیانی در ادامه با انتشار ویدویی از آوازخوانی جمعی از پرندگان بر شاخه‌های یک درخت نوشت: «به امید آزادی همه زندانیان سیاسی.»

حامد اسماعیلیون، از اعضای هیات مدیره انجمن پرواز پی‌اس ۷۵۲ و وریا غفوری، کاپیتان سابق تیم فوتبال استقلال، آزادی موقت این خبرنگاران از زندان را تبریک گفتند.

علی کریمی، اسطوره فوتبال ایران در شبکه اجتماعی ایکس به آزادی محمدی و حامدی واکنش نشان داد و نوشت: «هیچ آگاه شدنى، بدون درد نیست.»

شاهزاده رضا پهلوی نیز در پیامی ضمن تبریک آزادی موقت حامدی و محمدی نوشت: «آزادی دو روزنامه‌نگار شجاع خانم‌ها نیلوفر حامدی و الهه محمدی، پس از ۱۶ ماه حبس ناعادلانه را به ایشان و خانواده‌های‌شان شادباش می‌گویم. به امید آزادی همه زندانیان سیاسی از بند رژیم.»

الهه محمدی در دادگاه بدوی به ۱۲ سال حبس که شش سال از آن قابل اجراست و نیلوفر حامدی به ۱۳ سال حبس که هفت سال از آن قابل اجراست، محکوم شدند.

نیلوفر حامدی در تاریخ ۳۱ شهریور ۱۴۰۱ به دلیل گزارشگری درباره وضعیت مهسا ژینا امینی از بیمارستان، به وسیله نیروهای حکومتی در خانه خود بازداشت شد.

یک هفته بعد هم الهه محمدی، خبرنگار روزنامه هم‌میهن به دلیل انتشار گزارش‌هایی از مراسم خاک‌سپاری مهسا امینی در شهر سقز بازداشت شد.

به این ترتیب این دو روزنامه‌نگار به دلیل اطلاع‌رسانی درباره درگذشت و تشییع مهسا ژینا امینی تحت فشار و هدف اتهام‌‌زنی نهادهای امنیتی قرار گرفتند.

این دو روزنامه‌نگار مدتی بعد توسط قاضی ابوالقاسم صلواتی، رییس شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب تهران محاکمه و به حبس و محرومیت از فعالیت در رسانه‌ها و مطبوعات محکوم شدند.

بر اساس حکم صادره، حامدی، خبرنگار روزنامه شرق، به اتهام «همکاری با دولت متخاصم آمریکا» به تحمل ۷ سال، به اتهام «اجتماع و تبانی برای ارتکاب جرم بر ضد امنیت کشور» به تحمل ۵ سال و به اتهام «فعالیت تبلیغی علیه نظام» به یک‌سال زندان محکوم شد.

محمدی، خبرنگار روزنامه هم‌میهن نیز به اتهام «همکاری با دولت متخاصم آمریکا» به تحمل ۶ سال، به اتهام «اجتماع و تبانی برای ارتکاب جرم بر ضد امنیت کشور» به تحمل ۵ سال و به اتهام «فعالیت تبلیغی علیه نظام» به تحمل یک‌سال حبس محکوم شد.

همچنین این دو خبرنگار به عنوان مجازات تکمیلی به دو سال محرومیت از عضویت در احزاب، گروه‌ها، دسته‌جات سیاسی و فعالیت در فضای مجازی، رسانه‌ها و مطبوعات محکوم شدند.

انتشار این حکم بعد از بیش از یک سال که از بازداشت این دو روزنامه نگار می‌گذشت، واکنش‌های گسترده‌ای در داخل و خارج کشور به دنبال داشت.

محمدحسین آجرلو، همسر نیلوفر حامدی، در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «این احکام، نتیجه فعالیت صادقانه و شرافتمندانه نیلوفر حامدی و الهه محمدی است که حالا در اتفاقی مضحک، علاوه بر ۲۵ سال حکم حبس، به ممنوعیت از فعالیت به عنوان خبرنگار هم محکوم شده‌اند.»

سعید پارسایی، همسر الهه محمدی هم به کانال تلگرامی امتداد گفت: «از روز اول هم تاکید کردیم که اتهامات مطرح‌شده بر پایه هیچ مستنداتی نبوده و صرفا بر اساس تصورات اشتباهی است که در دستگاه امنیتی وجود داشته و از آن هم کوتاه نیامده‌اند.»

شریف منصور، هماهنگ‌کننده برنامه خاورمیانه و شمال آفریقا در کمیته حفاظت از روزنامه‌نگاران گفته بود محکومیت‌های نیلوفر حامدی و الهه محمدی «یک شوخی» است و به‌عنوان گواهی آشکار بر نابودی آزادی بیان و تلاش‌های مذبوحانه جمهوری اسلامی برای جرم‌انگاری روزنامه‌نگاری است.»

کمیته حفاظت از روزنامه‌نگاران جمهوری اسلامی را به عنوان «بدترین زندان روزنامه‌نگاران جهان» در سال ۲۰۲۲ معرفی کرده است.

در آذرماه امسال، محمدحسین آجرلو، همسر نیلوفر حامدی، روزنامه‌نگار زندانی، اعلام کرد که او، به علت «خودداری قاضی صلواتی از آزادی‌اش در پایان یک سال بازداشت موقت» علیه صلواتی شکایت کرده است.

پس از آن در روز سوم دی‌ماه امسال، سعید پارسایی، همسر الهه محمدی، روزنامه‌نگار زندانی نوشت که همسرش بیش از یک ماه پیش طی ۴ شکواییه از ابوالقاسم صلواتی به دلیل اجرا نکردن قانون ثبت کرده است.


به کانال تلگرام سایت ملیون ایران بپیوندید

هنوز نظری اضافه نشده است. شما اولین نظر را بدهید.