صادرات فولاد
رییس اتاق بازرگانی تهران از کاهش ۴ میلیارد دلاری صادرات غیرنفتی در ۹ ماهه امسال نسبت به مدت مشابه سال گذشته خبر داد و از دولتی شدن اقتصاد انتقاد کرد.
محمود نجفی عرب امروز ۲۶ دی ماه در نشست یازدهم هیات نمایندگان اتاق بازرگانی تهران اعلام کرد که اقتصاد ایران در یک دهه اخیر با کاهش چشمگیر سرمایهگذاری روبهرو بوده است.
بنابر اعلام نجفی عرب، سهم ۳۰ درصدی تشکیل سرمایه از تولید ناخالص داخلی در سال ۱۳۸۸ به ۱۸ درصد در سالهای اخیر کاهش پیدا کرده است.
این در حالی است که وزیر اقتصاد دولت جمهوری اسلامی مدعی افزایش صادرات شده بود.
احسان خاندوزی ششم دی ماه مدعی تراز تجاری مثبت ۱۵ میلیارد دلار شد و در طرف مقابل گمرک اعلام کرد که تراز تجاری به منفی ۱۲ میلیارد دلار رسیده است.
روزنامه «دنیای اقتصاد» در واکنش به این اتفاق نوشت که تداوم «منفیتر» شدن تراز تجاری ایران باعث شده است مقامات دولتی، برای ارائه آمار دست به دامان روشهای جدیدی شوند.
حمید حسینی، رئیس اتحادیه صادرکنندگان فرآوردههای نفت، گاز و پتروشیمی در خصوص دلایل کاهش صادرات غیرنفتی ایران گفته است آثار حذف ارز ترجیحی در کاهش صادرات اقلام مواد غذایی مشهود است.
کارشناسان بر این باورند یارانه پرداختی به واحدهای تولیدی در عمل رانتی است که به آنها قدرت رقابت و کسب درآمد سرشار میدهد. در حقیقت دلار ارزان تبدیل به کالا شده و پس از صادرات بهصورت دلار با قیمت آزاد در اختیار تولید کننده قرار میگیرد. گفتنی است بخش قابل توجهی از صنایع غذایی در اختیار نهادهای زیر مجموعه علی خامنهای از جمله «آستان قدس رضوی»، «ستاد اجرایی فرمان امام» و «بنیاد مستضعفان» هستند.
به باور کارشناسان، در کاهش صادرات غیرنفتی افزایش قیمت دلار، مقررات صادراتی و عرضه ارز حاصل از صادرات و همچنین تحریمها نیز بیتاثیر نبوده است.
از: صدای آمریکا