نماینده مجلس: قیمت دلار بالا میرود
یک نماینده مجلس گفت: دولت در شرایطی که قیمت ارز و دلار و طلا و خودرو و گوشت و… بالا میرود، با سیاستهای کارآمد جلوی افزایش بیرویه قیمتها را بگیرد. وقتی دولت به سادگی میتواند خودرو وارد کشور کند یا در شرایط فعلی که مشکلات امنیتی وجود ندارد، محدودیت اینترنت و فضای مجازی را بردارد و با برنامهریزی، جلوی افزایش قیمتها را بگیرد، چرا کاری انجام نمیدهد؟
مشروح گفتگوی اصغر سلیمی، نماینده دو دوره مردم سمیرم در مجلس و عضو کمیسیون امور داخلی کشور و شوراهای مجلس را در ادامه میخوانید.
با وجود اینکه کمتر از یک ماه تا انتخابات مجلس زمان باقی است، فضای جامعه هنوز به طور مطلوب رقابتی و انتخاباتی نشده است که میتوان هم شرایط بد اقتصادی و هم رد صلاحیت برخی نامزدها را بیتأثیر ندانست. به اعتقاد شما برای ترغیب و تشویق مردم برای حضور پای صندوقهای رأی چه باید کرد؟
در بحث تأیید صلاحیتها نسبت به دورههای قبل شرایط بهتر است و شورای نگهبان هر چند روز یک بار تعداد زیادی از نامزدهای انتخاباتی را تأیید میکند. اما دلیل کمرونقی رقابت در این دوره انتخابات مجلس به اعتقاد من این است که از نظر سیاسی، افرادی که در ادوار گذشته به طور مدون در انتخابات شرکت میکردند، این دوره ثبتنام نکردهاند. یعنی جریان اصلاحطلب با نیروهای اصلی خود وارد عرصه رقابت نشده است و نیروهایی که ثبتنام کردهاند شناختهشده نیستند و نیروهای درجه دوم یا سوم این جریان هستند که کمتر کسی آنها را میشناسد؛ بنابراین در این دوره انتخابات شورای نگهبان با دید بازتری صلاحیت نامزدها را بررسی کرده و شرایط برای یک انتخابات رقابتی وجود دارد؛ هرچند در زمان ثبتنام نیروهای اصلی جریان اصلاحات در انتخابات ثبتنام نکردهاند که فضای انتخابات را رونق دهند. اما به هر حال تا حدی این جریان در استانها نامزدهایی دارد که بتواند لیست انتخاباتی بدهد و فضای جامعه را رقابتی کند.
از طرفی هم دلیل احتمال کاهش سطح مشارکت مردمی در انتخابات مبتنی بر شرایط نامناسب اقتصادی و معیشتی است. هرچند امیدواریم دولت این نوید را به مردم بدهد که شرایط اقتصادی را بهبود میبخشد تا شرایط در روزهای منتهی به انتخابات بهتر شود.
اگرچه روند تأیید صلاحیت نامزدهای انتخاباتی از سوی شورای نگهبان نسبت به دورههای قبل با دید بازتری انجام شده است، اما شاهدیم برخی نمایندگان فعلی هم توسط هیئتهای اجرائی، هیئتهای نظارت یا شورای نگهبان تأیید صلاحیت نشدند. توصیه شما به شورای نگهبان برای تأیید صلاحیت این نمایندگان چیست؟ چراکه این امر میتواند در افزایش سطح مشارکت مؤثر باشد.
نمیتوان به طور یقین این موضوع را تأیید کرد چراکه شاهدیم برخی نمایندگان که نطقهای انتقادی تندی هم داشتند توسط شورای نگهبان تأیید شدند و دلیل رد صلاحیت دیگر نمایندگان را قطعا نمیتوان به این موضوع ربط داد. به اعتقاد من تعداد نمایندگان ردصلاحیتشده این دوره نسبت به دورههای گذشته کمتر است. ضمن اینکه ممکن است تا اواخر بهمن ماه تعداد بیشتری از نمایندگان ردصلاحیتشده دوباره تأیید شوند.
جدای از این موضوع، دلیل دیگری که برخی به عنوان دلیل مشارکت کمرنگ در انتخابات از آن یاد میکنند، شرایط نامناسب اقتصادی و نادیدهگرفتن مطالبات جامعه توسط دولت است. توضیح شما در این باره چیست؟
نمیتوان به طور قطع صرفا مشکلات اقتصادی را دلیل این موضوع دانست. به اعتقاد من میزان مشارکت مردم پای صندوقهای رأی به این بستگی دارد که چقدر توانستهایم در تحقق وعدههای انتخاباتی خود به جامعه جامه عمل بپوشانیم. اینکه چقدر به شعارهای انتخاباتی خود عمل کردهایم و تا چه حد زمینه انتخاب را برای مردم فراهم کردهایم اثرگذار است. مثلا زمان انتخابات ریاستجمهوری، آقای رئیسی وعده داد شرایط اقتصادی را تغییر میدهد و قیمت دلار را کنترل میکند. حتی شعار داد که به وضعیت معیشتی مردم توجه ویژه خواهد داشت؛ اما همانطورکه شاهدیم به بخشی از وعدههای خود عمل نکرد و دلار مرز ۶۰ هزار تومان را شکست و هر کیلو گوشت هم ۶۰۰ هزار تومان را رد کرد.
شرایط به نحوی است که گویا شرایط برای حل مشکلات اقتصادی در دولت وجود ندارد. هر روز گوشت گران میشود، دلار بالا میرود و به دنبال آن قیمت کالاهای دیگر افزایش مییابد و کسی هم جوابگوی این شرایط نیست. مردم به دلیل عدم تحقق وعدههای انتخاباتی آقای رئیسی به شرایط موجود گلایهمند هستند و از آنجایی که این شعارها محقق نشد، مردم نسبت به حضور پای صندوقهای رأی چندان استقبالی نشان نمیدهند. نکته دیگر اینکه مثلا مجلس مجوز ورود خودروهای خارجی را تصویب کرد و دولت در این باره مشکلی ندارد، اما این کار را انجام نمیدهد و گویا تمایلی به واردات خودروی خارجی ندارد و در این باره مقاومت میکند.
جامعه به محدودیتهای اعمالشده درباره فضای مجازی و کاهش سرعت اینترنت هم انتقاد دارد. چراکه دولت شعار داد قرار نیست اینترنت را محدود کند، اما برخلاف وعده دادهشده عمل کرد و علاوه بر محدودیتها، سرعت و کیفیت آن را هم کاهش داد.
دقیقا همینطور است. در بحث فضای مجازی و شبکههای اجتماعی، دولت شعار داد که شبکههای اجتماعی را گسترش خواهد داد، اما محدودیتها را افزایش داد و فروش فیلترشکن بیش از پیش باب شد؛ بنابراین میتوان گفت دولت شرایطی ایجاد کرده که مردم معترض و ناراضی شوند. اما باید این وضعیت را جبران کند و در راستای افزایش سطح رضایتمندی جامعه و ایجاد زمینه حضور پای صندوقهای رأی اقداماتی انجام دهد. ایجاد زمینه رضایتمندی مردم چندان هم سخت نیست. همه آن تیمی که در انتخابات ریاستجمهوری کاندیدا شده بودند، در حال حاضر در کابینه سیزدهم حضور دارند؛ همه کسانی که ادعا داشتند میتوانند اقتصاد کشور را زیرورو کنند و ارزش ریال ایران را به حدی بالا ببرند که جزء سه ارز ارزشمند جهان شود. اما اکنون دست روی دست گذاشته و سکوت کردهاند. باید از آنها سؤال کرد پس چه شد؟ دولت را که به دست آوردید پس آن وعدههای اقتصادی و شعارها کجا رفتند؟
از این رو، انتظار داریم دولت وعدههای دادهشده را با حضور و دعوت از نخبگان و افراد توانمند فارغ از جناحبازیهای سیاسی، محقق کند. اما متأسفانه دولت از غیرمتخصصها به جای افراد توانمند بهره میبرد. کسانی که تخصص و توانمندی لازم را ندارند و نمیتوانند این کشتی را به سرمنزل مقصود برسانند. این رفتار دولت باعث میشود نتواند نظارت خوبی بر شرایط داشته باشد و برنامههای عملیاتی ارائه دهد که رضایتمندی جامعه را ایجاد کند.
به طور قطع همه این موارد باعث نارضایتی مردم شده است، سؤال اینجاست که چطور میتوانیم شرایطی ایجاد کنیم که با وجود همه مشکلات موجود، مردم پای صندوقهای رأی بیایند و در انتخابات شرکت کنند؟
دولت باید حداقل در این شرایط باقیمانده تا انتخابات به بخشی از وعدههای انتخاباتیاش عمل کند. مثلا در شرایطی که قیمت ارز و دلار و طلا و خودرو و گوشت و… بالا میرود، با سیاستهای کارآمد جلوی افزایش بیرویه قیمتها را بگیرد. وقتی دولت به سادگی میتواند خودرو وارد کشور کند یا در شرایط فعلی که مشکلات امنیتی وجود ندارد، محدودیت اینترنت و فضای مجازی را بردارد و با برنامهریزی، جلوی افزایش قیمتها را بگیرد، چرا کاری انجام نمیدهد؟ مجلس در این باره کار خودش را انجام داده و حالا نوبت دولت است که به وعدههای خود و قوانین مصوب مجلس عمل کند. صرف تحقق بخشی از وعدههای دولت میتوان تا حدی رضایت نسبی در جامعه ایجاد کرد و از مردم خواست پای صندوقهای رأی بیایند.
دولت دستش برای اجرای قانون باز است و مجلس هر چیزی که دولت خواسته را در اختیارش قرار داده است. مجلس یازدهم منتقد دولت روحانی بود و در مقابل خواستههایش مقاومت میکرد. اما در برابر دولت سیزدهم مقاومتی نداشت و هرآنچه مصوبه نیاز داشت را در اختیارش گذاشت، همه لوایح دولت یا حتی طرحهای مجلس به نیابت از دولت را تصویب کرد و همراهی کامل با دولت داشت. اکنون شایسته است دولت حداقل به وعدههای خودش در قبال مطالبات مردم جامه عمل بپوشاند تا بتوانیم به این بهانه مردم را برای حضور پای صندوقهای رأی تشویق کنیم.