ایران وایر
رسانههای رسمی در ایران، از شناسایی صد نمونه گلسنگ در تختجمشید و پاسارگاد خبر داده و نوشتهاند که نقشبرجستهها، کتیبههای سنگی و نقوش این بنای بزرگ تاریخی ایران، در خطر جدی قرار گرفته است.
رشد گلسنگها که تا سال ۱۳۸۲ تنها ۶۵ نمونه از آن در پاسارگاد و تختجمشید شناسایی شده بود، تحتتاثیر عواملی همچون رطوبت، بارندگی، ریزگرد، سموم کشاورزی و روشهای غیراصولی نگهداری نقشبرجستههای تاریخی در ایران روندی رو به رشد داشته است.
روزنامه «فرهیختگان» در گزارشی کوتاه تخمین زده که این میزان از گلسنگ و رشد آن در کمتر از ۶۰ سال، میتواند خطوط و نقوش باستانی را از بین ببرد و به محو کتیبهها این بنای تاریخی منجر شود.
براساس گزارشهای منتشر شده، گلسنگها سالیانه خسارتی معادل ۱۰۰ میلیارد تومان به آثار سنگی تاریخی در ایران وارد میکنند که حداقل ۲۰ میلیارد آن مربوط به تختجمشید است.
«مسعود رضایی منفرد»، سرپرست پایگاه تختجمشید، سال ۱۳۹۵ در خصوص شرایط تختجمشید و آسیبهای وارد شده به آن دراثر رشد گلسنگ، گفته بود که یک گروه ایتالیایی به موجب تفاهمنامهای موفق شده است برخی گلسنگها را با لیزر و برخی را با شستوشو از بین ببرد.
گلسنگ از همزیستی قارچ و جلبک یا باکتری به وجود میآید و بیشترین عضو آن را توده قارچی تشکیل میدهد و با جذب املاح و آب رشد میکنند. نمونهای که در تخت جمشید رشد کرده، از گونهای است که شانس بقا بر روی بناهای سنگی در شرایط سخت را دارند.
پیشتر گزارشهایی از رشد گلسنگ در زیگورات چغازنبیل در خوزستان نیز در رسانهها منتشر شده بود.