صدای آمریکا
رئیس کمیته حقیقتیاب مستقل سازمان ملل در مورد جمهوری اسلامی روز دوشنبه ۷ خرداد در نامهای سرگشاده، با اشاره به گزارشهای این کمیته درباره وضعیت حقوق بشر در جمهوری اسلامی، نوشت مرگ ابراهیم رئیسی نباید نقض حقوق بشر در ایران را تحتالشعاع قرار دهد.
سارا حسین در این نامه، وضعیت حقوق بشر در ایران تحت حاکمیت جمهوری اسلامی را، بهویژه در رابطه با زنان و کودکان، «وخیم» توصیف کرد و افزود: «کمیته حقیقتیاب که پس از اعتراضات سراسری سال ۱۴۰۱ در ایران، مامور رسیدگی به جزئیات و دریافت حقایق سرکوب مردم به خصوص زنان و کودکان بوده است، در آخرین گزارش خود تصریح کرد که حکومت ایران در این زمینه ناقض آشکار حقوق بشر بوده و برخی اقدامات آنها مصداق جنایت علیه بشریت است.»
او در ادامه این نامه، ضمن هشدار درباره احتمال اثرگذاری مرگ رئیسی بر «نقض جدی حقوق بشر و نقض قوانین بینالمللی» توسط حکومت ایران، در مورد سیاستهای سرکوبگرانه و اقدامات انجامشده برای محدود کردن بیشتر زنان و دختران در ایران ابراز نگرانی کرد و خواستار پایان دادن به این رفتارها شد.
سارا حسین همچنین با اشاره به تلاش جمهوری اسلامی برای تصویب قوانین محدودکننده فضای مجازی و قانونی موسوم به «عفاف و حجاب» برای افزایش محدودیت زنان و دختران، از حکومت ایران خواست این لوایح را پس گرفته و از ادامه آن جلوگیری کند و حق مسلم حیات و برابری زنان و اقلیتهای مذهبی را بهرسمیت بشناسد.
این نامه در حالی منتشر میشود که نرگس محمدی، فعال حقوق بشر و برنده جایزه صلح نوبل روز هفتم خرداد، در واکنش به برگزاری «روز یادبود ابراهیم رئیسی»، در سازمان ملل متحد، این اقدام را «تجلیل از اعدام و کشتار جمعی علیه مردم ایران» دانست.
او در متنی که در شبکههای اجتماعی منتسب به او منتشر شده است، روز یادبود رئیسی در سازمان ملل را روز «گرامیداشت چوبههای دار، اعدام و کشتار جمعی مردم ایران» دانست و افزود: «خلاء جلادان و دیکتاتورها و ناقضان حقوق بشر، ملاء آزادی و پیروزی ماست. به امید پیروزی.»
ابراهیم رئیسی رئیس دولت سیزدهم جمهوری اسلامی، حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه دولت او، امام جمعه تبریز و چند تن دیگر پس از سقوط بالگرد حامل آنها در جنگل دیزمار در استان آذربایجان شرقی در روز ۳۰ اردیبهشت کشته شدند.
مقامهای برخی کشورهای غربی و اعضای نهادهای بینالمللی، همچون سازمان ملل متحد و آژانس بینالمللی انرژی اتمی، پس از مرگ مقامات جمهوری اسلامی به آنها ادای احترام کردند یا پیام تسلیت فرستادند، که با اعتراض شدید ایرانیان و فعالان سیاسی کشورها روبرو شد.