مهدی الیاسی
«ایران مال» پروژهای در اندازه «دبی مال» است. یک مال به معنی واقعی کلمه که دارای امکانات تجاری، اداری، گردشگری، تفریحی و اقامتی است.
هتل ایران مال یک هتل ۵ ستاره واقعی است و از امکانات لوکسی مانند سالن هاکی روی یخ نیز برخوردار است.
ایران مال در فضای پس از برجام ساخته شد و تصور مالکان آن نیز احداث یک مال واقعی برای اقتصاد و شرایط بینالمللی ایران در فضای پسابرجام بود.
از میان رفتن برجام و بازگشت مجدد تحریمها، خروج تمام برندهای اروپایی از ایران، وخامت اقتصاد ایران و کاهش شدید قدرت خرید مردم از سال ۱۳۹۷ به بعد، فلسفه وجودی ایران مال را زیر سوال بُرد.
مثلا کارشوی ایران مال که قرار بود میزبان برندهایی همچون بوگاتی باشد سرانجام به نمایندگی سایپا تقلیل پیدا کرد. سرنوشت دیگر برندها نیز به همین شکل بود.
اساسا پروژههایی همچون «ایران مال» زمانی میتوانند موفق شوند که اقتصاد ایران به اقتصادی آزاد و بینالمللی تبدیل شود. همچنین نیازمند این است که شهر تهران نیز یک شهر بینالمللی و سرشار از گردشگران خارجی باشد.
قطعا «دبی مال» نیز بدون قرار داشتن در شهر و اقتصاد بینالمللی دبی نیز نمیتوانست یک پروژه موفق باشد.
شکست پروژه ایران مال در واقع در پیوند با تحریمها و شکست راهبرد بینالمللی شدن اقتصاد ایران در شرایط پسابرجام بود.
اگر شرایط بینالمللی ایران کماکان به شکل کنونی ادامه پیدا کند و تحریمها برقرار باشد، بیتردید ایران مال در آینده نیز توفیقی در اداره این مجموعه اقتصادی به عنوان یک بنگاه اقتصادی، کسب نخواهند کرد.
اجرای ابَر پروژههایی همچون ایران مال، فارغ از مباحثی که در خصوص فساد در اجرای آن مطرح است، نیازمند یک پاردایم شیفت در وضعیت سیاست خارجی و ارتباطات خارجی کشور و اتخاذ سیاست درهای باز است. در غیر این صورت این قبیل مگا پروژهها قطعا توفیقی کسب نخواهد کرد.
از: ایران امروز