سال جدید تحصیلی با کمبود ۸۰ هزار معلم در راه است

یکشنبه, 31ام تیر, 1403
اندازه قلم متن

تصویر بازدید شهردار زنجان از یک مدرسه قرآنی که مسئولان آن، دختران را با پوشش حجاب اجباری مجبور کرده‌اند تا در مقابل او تعظیم کنند

تصویر بازدید شهردار زنجان از یک مدرسه قرآنی که مسئولان آن، دختران را با پوشش حجاب اجباری مجبور کرده‌اند تا در مقابل او تعظیم کنند

رییس کمیسیون و تحقیقات آموزش مجلس شورای اسلامی از کمبود ۷۰ الی ۸۰ هزار معلم در سال تحصیلی جدید خبر داده و گفته بازنشستگی تعداد زیادی از معلمان «حفره‌های بزرگی» در نظام آموزش کشور ایجاد خواهد کرد.

علیرضا منادی سفیدان، با تاکید بر ارسال نامه به رئیس دولت جدید برای ضرورت برون رفت از شرایط فعلی و ارائه راهکار، راه‌ حل این مشکل را افزایش مبلغ حق‌التدریس برای ایجاد انگیزه در بین معلمان فعلی دانسته و گفته است حدود ۲۴ هزار معلم خرید خدمات وجود دارد که باید این افراد تبدیل وضعیت شوند.

رئیس کمیسیون تحقیقات آموزش مجلس شورای اسلامی در حالی کمبود معلم در ایران را در یک بازه ۷۰ تا ۸۰ هزار نفری عنوان کرده است که رسانه‌های ایران این کمبود را تا ۱۷۶ هزار معلم اعلام کرده‌اند.

خبرگزاری «تسنیم» وابسته به نهادهای امنیتی در جمهوری اسلامی نیز به این موضوع پرداخته و نوشته است آموزش‌وپرورش در حالی با کمبود ۱۷۶ هزار معلم به استقبال مهر می‌رود که پیشنهادات ارائه شده از سوی مجلس برای حل این بحران، قابل اجرا نیست و دولت جدید نیز فرصتی برای اقدام اساسی برای حل این بحران ندارد.

به نوشته تسنیم کلاس‌های بدون معلم و کلاس‌هایی با معلمان آموزش ندیده و فاقد دانش و مهارت پایه یکی از مسائل و معضلات مدارس عادی دولتی در سال‌های اخیر و یکی از دلایل کاهش کیفیت آنهاست.

خبرگزاری تسنیم در واکنش به نامه منادی به دولت جدید نیز نوشته است «نامه بسیار دیر هنگام کمیسیون آموزش با فرض اثربخشی، نوش داروی پس از مرگ هم نیست.»

این خبرگزاری با انتقاد از ربط دادن کمبود معلم به بازنشستگی معلمان، هرگونه کمبود در این حوزه را ناشی از قصور مدیران دانسته است.

بنابر گزارش‌ها رئیس مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی نیز دهم تیر ماه از بدهی بیش از ۷۰ هزار میلیارد تومانی دولت به فرهنگیان خبر داده و گفته بود که در سال تحصیلی جدید کمبود ۱۷۶ هزار معلم وجود دارد.

بابک نگاهداری تاکید کرده که پیش‌بینی می‌شود حدود ۷۲ هزار معلم تا مهر ۱۴۰۳ بازنشسته شده و تامین نیروی انسانی را برای وزارت آموزش و پرورش سخت‌تر شود.

نگاهداری بی‌توجهی به توسعه ظرفیت‌های دانشگاه فرهنگیان، تضعیف و انحلال مراکز تربیت‌معلم و مجموعه قوانین تعیین تکلیف استخدامی معلمین از سال ۱۳۸۸ تا ۱۴۰۰ را عامل بحرانی شدن نیروی انسانی در وزارت آموزش و پرورش دانسته بود.

اظهارات نمایندگان مجلس و واکنش‌های رسانه‌ای نشان ‌می‌دهد که در نظام آموزشی زیر نظر جمهوری اسلامی، برنامه ریزی هیچ جایگاهی ندارد و نبود چشم‌انداز آموزشی و توسعه‌ای علمی منجر به مشکلات و معضلات کنونی در حوزه آموزش شده است.

یکی از این معضلات کمبود معلم در مدارس است که سال تحصیلی گذشته نیز در بیشترین میزان تاریخی خود قرار داشت.

در همین راستا نهم آبان ماه سال ۱۴۰۲ محمد وحیدی، عضو کمیسیون آموزش مجلس شورای اسلامی از خارج شدن ۶۸ هزار معلم از سیستم آموزشی ایران در ابتدای شروع سال تحصیلی و وجود ۱۰۰ هزار کلاس درس بدون معلم خبر داده بود.

حالا با گذشت ۱۰ ماه از اوج بحران در سال تحصیلی گذشته و وعده‌های وزیر آموزش و پرورش، نه تنها مشکلات حل نشده بلکه با بازنشسته شدن نزدیک به ۷۲ هزار معلم، چالش تامین نیروی انسانی در آموزش و پرورش بزرگ‌تر از قبل نیز خواهد شد.

این در حالی است که معلمان استخدامی و خرید خدمتی فعلی نیز با معوقات مزدی و سرکوب خواسته‌های قانونی خود مواجه هستند.

کمبود معلم و وعده‌های مقامات جمهوری اسلامی برای «تامین معلم» برای کلاس‌های بی‌معلم در حالی گریبان سیستم آموزشی ایران را گرفته و به بالاترین میزان تاریخی خود رسیده است که به نظر نمی‌رسد در صورت جذب نیروی انسانی، افراد متقاضی به تعداد مورد نیاز برسد.

این عدم تمایل برای فعالیت در سیستم آموزش و پرورش فارغ از مسائل اقتصادی و تاخیر در پرداخت حقوق، ریشه در سرکوب مطالبات فرهنگیان و معلمان دارد که در سال‌های اخیر بارها برای تحقق مطالبات صنفی و معیشتی خود دست به تجمع‌های اعتراضی زدند و سیاست‌های حاکم بر آموزش در کشور را مورد انتقاد قرار دادند.

بنابر این گزارش فشارهای حکومت بر فعالان صنفی معلمان در سال‌های گذشته به ویژه پس از اعتراضات سراسری ۱۴۰۱ تشدید شده و شماری از آنها بازداشت شده یا با احکامی همچون بازنشستگی اجباری، اخراج، تعلیق و مصادره اموال مواجه شده‌اند.

ایران اینترنشنال 


به کانال تلگرام سایت ملیون ایران بپیوندید

هنوز نظری اضافه نشده است. شما اولین نظر را بدهید.