رادیو فردا
مریم عباسی، مادر نفس حاجی شریف، ۱۴ ساله، که در تیرماه ۱۴۰۳ به دلیل برخورد خشن نیروهای گشت ارشاد بازداشت شد و پخش ویدیوی «ضرب و شتم» او توسط ماموران «طرح نور»، با واکنشهای گسترده مواجه شد، گفت که پرونده شکایت آنها از ماموران گشت ارشاد «مهر عدم صلاحیت خورده و از دادسرای نظامی خارج شده و ما هنوز نمیدانیم پرونده در کدام دادگاه و شعبه ارجاع شده است.»
در گفتگویی با روزنامه اعتماد، مریم عباسی گفت که پس از گذشت دو ماه و نیم حتی « یک جلسه دادگاهمان برگزار نشده. اما یکی از ماموران خانم که نفس را گرفته، مدتها بعد ادعا کرده، انگشتش در رفته، بلافاصله برای او وقت دادرسی تشکیل دادهاند.»
او تاکید کرد که «با اینکه شکایت ما این همه مدت به جایی نرسیده اما افرادی که بچه مرا کتک زدهاند بدون هیچ سند و مدرکی دادگاهشان برگزار شد. البته من برای رد ادعای آنها سند و مدرک ارائه کردهام.»
مریم عباسی درباره چگونگی «ضرب و شتم» دخترش تشریح کرد که نفس و دوستش در روز حادثه به قصد خرید به یک مرکز تجاری در خیابان وطنپور تهران رفته بودند. «من در نزدیکی این محل در یک کافه منتظر بودم که متوجه خاموش شدن تلفنهای همراه بچهها شدم. پس از تماس از سوی ماموران متوجه شدم که دخترم توسط گشت ارشاد بازداشت شده است و از من خواستند به مرکز پلیس امنیت گیشا بروم.»
عباسی میافزاید وقتی به مرکز پلیس رسیدم «بماند که چه حرفها و فحشهای زشتی به من دادند. به من گفتند دخترت را تو خیابون ول کردی. دخترت و…است. من از یک طرف نگران بچه بودم و از طرف دیگر با تحقیرهای ممتد مواجه بودم.»
او درباره وضعیت ظاهری نفس در بازداشتگاه میگوید که «با صحنهای شوکآور روبهرو شدم. صورت دخترم زخمی و خونی بود، گردنش کبود و بدنش با جای چنگ مشخص شده بود. لباسهایش نیز پاره شده بود و بدون روسری، بیحال جلوی جمعی از مردان نشسته بود.»
مادر نفس اظهار داشت که ماموران دخترش را با خشونت به ون گشت ارشاد منتقل کرده بودند و سپس برای جلوگیری از ثبت شواهد فیلمبرداری، او را به خودروی دیگری منتقل کردند. به گفته او، ماموران ادعا کرده بودند که نفس و دوستش پیش از دستگیری اقدام به فحاشی کرده و از منطقهای دیگر فرار کرده بودند، اما شواهد و تصاویر دوربینهای مجتمع تجاری این ادعا را رد میکنند.
مادر نفس حاجی شریف در این گفتوگو توضیح داد که با وجود درخواست قضایی برای ارائه تصاویر دوربینهای ون، پلیس امنیت هنوز به این دستور پاسخ نداده است. حتی فیلمی که یکی از ماموران انتظامی با هندیکم ضبط کرده نیز ارائه نشده است. او همچنین اظهار داشت که در مسیر انتقال، نفس از ون اول پیاده و به ون دوم منتقل شده است. این موضوع توسط شاهدی که در هر دو ون حضور داشته، تایید شده و شهادت او به خانواده نفس ارائه شده است.
مریم عباسی درباره شرایط روحی و تحصیلی دخترش گفت که «نفس پس از این اتفاق دچار اضطراب و ترس شدید شده، به حدی که حتی نمیتواند خانه را ترک کند یا به رواندرمانگر مراجعه کند.»
او افزود: «نفس پیش از این یک دانشآموز نخبه، هنرمند مستعد و ورزشکار مدالآور بود، اکنون از نظر تحصیلی افت کرده و به شدت از پلیس و نهادهای امنیتی میترسد. او هر روز صبح، دوربینهای ساختمان مسکونیشان را چک میکند تا مطمئن شود که هیچ ماموری پشت درب خانه نیست.»
پیش از این اصغر جهانگیر، سخنگوی قوهقضائیه در نشست خبریاش گفت که نتیجه پزشک قانونی از آثار «ضرب و شتم» شاکی در حال بررسی است و افزود: «تاکنون در این پرونده مجموعاً ۸ نفر احضار شدند، بازجویی لازم از این افراد انجام شده و پرونده در مرحله تکمیل تحقیقات است.»
مریم عباسی، تا کنون به پنج مرجع قضایی و انتظامی علیه تیم مامورانی که آن روز دخترش «نفس» و دوستش را با خشونت بازداشت کردند و به «پایگاه امنیت اخلاقی گیشا» بردند، شکایت کرده؛ به دادسرای نظامی، بازرسی ناجا، حفاظت اطلاعات فراجا، بازرسی فراجا و بازرسی کل ناجا.
پیش از این احمدرضا رادان، فرمانده فراجا، در واکنش به فیلم دستگیری این دو دختر ۱۴ ساله توسط ماموران «گشت ارشاد» این رفتار را نادرست ندانسته و تنها اعلام کرد که «رفتار آن دخترها بد و رفتار پلیس نیز یک مقدار غیرحرفهای بود.»
این اتفاق در حالی رخ داده است که مسعود پزشکیان، رئیس دولت چهاردهم، در دوره رقابت با پنج نامزد دیگر منتخب شورای نگهبان برای جانشینی رئیسی گفته بود: «تضمین میدهم که تمام دولت در برابر گشتهای اجباری، فیلتر کردن و فیلتر شکن بازی و فشارهای بیرونی در همه جلسات و تمام قد بایستد.»
این ادعاهای پزشکیان در حالی است که پس از گذشته چند هفته از انتشار این فیلم، هنوز واکنشی نسبت به این موضوع نداشته و افراد نزدیک به او نیز موضعگیری خاصی انجام ندادهاند.