حوادث محیط کار در ایران کماکان قربانی میگیرند. در یک هفته منتهی به یکم آذرماه جاری این حوادث جان هفت کارگر را گرفت و سه مصدوم بر جای گذاشت. این حوادث در استانهای قم، فارس، تهران، کرمان، گلستان و ایلام رخ دادهاند. جزییات بیشتر را در ادامه بخوانید:
جان باختن یک کارگر در قم
یک کارگر ساختمانی بنام «محمد حیدری» هنگام کار آرماتوربندی یک ساختمان در حال ساخت واقع در خیابان پردیسان قم بر اثر سقوط دکل بتون ریز، جان خود را از دست داد.
«داوود کشوری» رئیس انجمن صنفی کارگران گچکار قم درباره این حادثه به رسانهها گفته است: «این اتفاق به دنبال رعایت نشدن موارد ایمنی در محیط کار رخ داده است. به طوری که گفته میشود؛ دکل بتون ریز موقع خالی کردن بتون؛ شکسته شده و بر روی این کارگر سقوط میکند».
رییس انجمن صنفی کارگران گچکار قم با بیان اینکه “تعداد زیادی از کارگران ساختمانی همانند مرحوم «حیدری» هر لحظه خطر وقوع حادثه جان آنها را تهدید میکند” گفته است: «در بخش ساختمان کشور به علت خلاء ارتباطی کارفرما با حوزه ایمنی، همچنان آمار تلفات ناشی از محیط کار بالاست که این خلاء نظارتی در کارگاههای ساختمانی با استقرار کمیتههای نظارت فنی از بین میرود.»
دو حادثه و جان باختن دو کارگر در شیراز
یک کارگر هنگام کار در یک مجتمع ساختمانی در حال ساخت در بلوار نصر شیراز روز جمعه ۲۵آبان ماه، بر اثر سقوط از داربست جان خود را از دست داد. در همین روز یک کارگر ساختمانی دیگر هم هنگام عملیات ساختمانی در در فاز دوم شهر جدید صدرا شیراز بر اثر سقوط از داربست جان خود را از دست داد. متاسفانه از هویت جان باختگان در رسانههای داخلی اطلاعاتی منتشر نشده است.
جان باختن یک کارگر جوان در تهران
یک کارگر جوان روز شنبه ۲۶آبان ماه هنگام عملیات جوشکاری در محله تهرانپارس تهران، بر اثر سقوط در چاه جان خود را از دست داد. از هویت این کارگر جان باخته اطلاعاتی منتشر نشده است.
جان باختن یک کارگر مقنی در قلعه گنج
یک کارگر چاهکن چهل ساله تبعه افغانستان، روز چهارشنبه ۲۳ آبان ماه هنگام عملیات لایروبی در روستای تمچلی شهرستان قلعه گنج استان کرمان بر اثر سقوط در چاه کشاورزی جان خود را از دست داد. این حادثه سقوط در چاه آب ۳۰ متری یک باغچه رستوران رخ داده و از هویت جان باخته اطلاعی در دست نیست.
مرگ و مصدومیت سه کارگر در حادثه معدن ذغال سنگ کلات شرق
ریزش بخشی از معدن ذغال سنگ کلات شرق در صبح روز پنج شنبه ۲۴ آبانماه، یک کارگر هنگام انجام تعمیرات جان خود را از دست داد. دو کارگر دیگر هم مصدوم شدند. این معدن در بخش چشمهساران شهرستان آزادشهر، استان گلستان واقع شده است.
استاندار گلستان در واکنش به ریزش این معدن با تاکید بر اینکه «امکان افزایش فوتی یا مصدوم در حادثه معدن وجود ندارد» گفته است: «دو عزیز مصدوم شده، مشکل حادی ندارند و مرخص میشوند. تونل معدن در حال استخراج نبوده و غیر فعال بوده است.» در همین رابطه وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی اعلام کرد: «ساعت ۱۱صبح، پنجشنبه ۲۴آبانماه، ۳ نفر از کارگران معدن کلات شرق شهرستان آزادشهر در حین انجام تعمیرات و نگهداری راسته تونل شماره (۷a) بودند که بر اثر ریزش سنگهای سقف تونل، متاسفانه یکی از کارگران به نام «محمد گنجی وطن» جانباخته است. دو کارگر به نامهای «ابوالقاسم میردار وطن» و «حسن قزسفلی» هم به دلیل مصدومیت به مراکز درمانی منتقل شدند.»
بر اساس گزارش سر بازرس سازمان نظام مهندسی معدن؛ «در تاریخ ۲۴ مهرماه سال جاری، معدن کلات شرق آزادشهر ناایمن شناخته شده و موارد غیر ایمن از جمله “سیستم نگهداری و تهویه معدن” مشاهده و ثبت شده است. از همینرو به دلیل امکان وقوع حادثه، مطابق ماده ۱۰۵ قانون کار درخواست تعطیلی بخش استخراج معدن به مقام قضایی ارسال شده و با صدور دستور توسط ایشان بخش استخراج تعطیل شده بود.»
مطابق دستور مقام قضایی؛ «این معدن صرفا برای تعمیر، نگهداری و اصلاح سیستم نگهداری و رفع خطرات مربوطه اجازه اقدام داشته و حادثه هم در زمان عملیات تعمیر و نگهداری رخ داده است. علت ریزش سقف تونل در دست بررسی است.»
معدن کلات یکی از ۱۱معدن زغالسنگ فعال استان گلستان است که در کیلومتر ۲۵جاده شاهرود از منطقه کوهستانی شهرستان آزادشهر واقع شده است. این معدن نزدیک به ۳۰ کارگر دارد که در ۴ تونل با طول نزدیک به ۲۰۰ تا ۳۰۰ متر فعالیت میکنند. پس از حادثه تلخ معدن طبس، بازرسان وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی از ۶۷ معدن ذغالسنگ به صورت ویژه بازرسی کرده و تقاضای تعطیلی ۷ معدن نا ایمن را به دستگاه قضایی ارسال کردهاند.
جان باختن کارگرجوان بر اثر انفجار گلوله توپ
یک کارگر سی ساله شاغل در یک کارگاه جمع آوری ضایعات شهر ایلام بر اثر انفجار گلوله توپ باقی مانده از جنگ ایران وعراق هنگام انجام عملیات برش جان خود را از دست داد. هرانا هویت او را «احمد علی محمدی»، شهروند اهل ایلام اعلام کرده است.
ضرورت اطلاعرسانی حوادث برای پیگیری
بسیاری از این حوادث به رسانهها راه پیدا نکرده و جزو آمار محسوب نمیشوند؛ فعالان صنفی با تاکید بر اهمیت اطلاعرسانی و پیگیری حوادث محیط کار معتقدند: «این اطلاعرسانیها اگر بهموقع انجام شود، موجب حساس شدن جامعه نسبت به این دست وقایع و ایمنی محیط کار میشود. فشار افکار عمومی در نهایت موجب اقدامات موثر و توجه از سوی مقامات مسوول و کارفرمایان به اجرای قوانین مرتبط با ایمنی در محیطهای کاری خواهد شد. خانواده مصدومان یا جانباختگان هم برای دریافت غرامت و سایر حقوق قانونی خود، با امیدواری بیشتری پرونده را دنبال خواهند کرد.»
«موسی برزین»، حقوقدان و مشاور حقوقی «ایرانوایر»، پیشتر در پاسخ به این پرسش که مسوولیت کیفری حوادث منجر به مرگ کارگران بر عهده چه کسی است، گفته بود: «وقتی در حین کار حادثهای در کارگاه رخ میدهد، روابط کارگر و کارفرما در هر صورت شامل قانون کار و همینطور قانون تامین اجتماعی برای مواردی که منجر به از کارافتادگی میشود؛ لذا مسوولیت مستقیما بر عهده کارفرماست، اما در خصوص میزان قصور، باید بررسی شود.»
بهگفته این حقوقدان، اختلافات میان کارگر و کارفرما در اداره تعاون وکار محلی که کارگاه وجود دارد رسیدگی میشود: «هیاتهای بررسی بدوی مستقر در اداره تعاون و کار ابتدا موضوع را بررسی و سپس به هیات تجدیدنظر ارجاع میدهند. این در خصوص حوادث کوچک، جزیی و خسارات مالی است.»
از: ایران وایر