تصویری از دیدار پیشین رؤسای جمهور ایران و روسیه
کاخ کرملین میگوید که مسکو و تهران در جریان سفر رسمی رئیسجمهور ایران به روسیه، پیمان «همکاری جامع راهبردی» را امضا خواهند کرد.
بر اساس بیانیهای که کرملین روز دوشنبه ۲۴ دیماه منتشر کرده است، ولادیمیر پوتین و همتای ایرانی او قرار است در سفری که آقای پزشکیان در روز جمعه ۲۸ دیماه به کرملین خواهد داشت گفتوگو کنند.
روسای جمهور دو کشور قرار است علاوه بر امضای این توافقنامه در این روز، درباره «چشماندازهای گسترش بیشتر همکاریهای دوجانبه، از جمله در زمینههای تجارت و سرمایهگذاری، حملونقل و لجستیک و حوزههای انسانی، و نیز موضوعات مهم منطقهای و بینالمللی» تبادل نظر کنند.
اسماعیل بقائی، سخنگوی وزارت خارجه ایران، نیز روز دوشنبه در یک نشست خبری با تایید این خبر و بدون اشاره به تاریخ امضا گفت که روند تهیه این معاهده حدود دو سال و نیم طول کشیده و این موافقتنامه «متن بهروز شده» توافقنامهای است که در اواخر دهه ۷۰ بین دو کشور منعقد شده است.
به گفته آقای بقائی، این پیمان در تابستان سال جاری نهایی و آماده شده و در سفر مسعود پزشکیان به کرملین امضا خواهد شد.
روسیه و ایران، هر دو تحت تحریمهای شدید غرب قرار دارند که شامل محدودیتهایی در صنایع حیاتی انرژی آنها میشود اما با وجود نگرانیهای کشورهای غربی و در میانه حمله نظامی روسیه به اوکراین و درگیریها در خاورمیانه، دو کشور همکاریهای نظامی و سیاسی خود را تقویت کردهاند.
کشورهای غربی ایران را به دلیل حمایت تسلیحاتی از روسیه هدف تحریمهای مضاعف قرار دادهاند، هرچند ایران این اتهامات را رد میکند و مدعی است که در جنگ روسیه علیه اوکراین «بیطرف» است.
وزیر خارجه روسیه آبان امسال گفته بود پیمان جامع همکاریهای تهران و مسکو شامل «همکاریهای دفاعی» است.
کشورهای غربی میگویند ایران طی دو سال گذشته صدها پهپاد به روسیه ارسال کرده تا در جنگ اوکراین به کار گیرد. در ادامه گزارشهایی نیز از ارسال موشکهای جمهوری اسلامی به روسیه منتشر شد.
سفر مسعود پزشکیان به روسیه یک ماه پس از حمله شورشیان در سوریه و سرنگونی بشار اسد، رئیسجمهور مخلوع این کشور، انجام میشود که از حمایت گسترده تهران برخوردار بود.
همچنین این سفر تنها چند روز پیش از آغاز ریاست جمهوری دونالد ترامپ در آمریکا خواهد بود. آقای ترامپ به دنبال پایان سریع درگیریها در اوکراین و خاورمیانه است.
ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه سال گذشته نیز پیمان مشابهی با کره شمالی در پیونگیانگ امضا کرد تا روابط خود با این کشور را تقویت کند. طی آن توافق هر دو طرف متعهد شدند در صورت حمله یا تهاجم به دیگری، به آن طرف کمک نظامی ارائه دهند.
از آن زمان کره شمالی هزاران سرباز را برای جنگ علیه نیروهای اوکراینی در منطقه کورسک روسیه اعزام کرده و بنابر گزارشهای اطلاعاتی کره جنوبی، اوکراین و کشورهای غربی، صدها نفر از این سربازان کشته یا زخمی شدهاند.
غرب و اوکراین همچنین مدتهاست کره شمالی را به ارسال میلیونها گلوله توپ و قطعات موشک به روسیه متهم میکنند.
رادیو فردا