نگاهی به گزارشات محیط زیستی در ایران

جمعه, 3ام اسفند, 1403
اندازه قلم متن

خبرگزاری هرانا – حق بر محیط زیست و مبانی فلسفی آن، از قواعد حقوق بشر و حقوق طبیعی نشأت گرفته شده است. ابتدایی ترین حق طبیعی انسان در این کره خاکی، «حق حیات» است. اما طی دهه های اخیر به دلیل استفاده بی رویه از منابع طبیعی، عدم نظارت و توجه به مباحث زیست محیطی و الگوهای صحیح، محیط زیست طبیعی به شدت دچار صدماتی شده است. گزارش پیش رو حاصل ثبت ۹۴ واقعه محیط زیستی ایران است که در هفته اخیر منتشر و به هدف آگاهی سازی گردآوری شده است.

به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، در هفته‌ ای که گذشت، بیش از ۲۵ شکارچی غیرمجاز و قاچاقچی چوب بازداشت و به مراجع قضایی معرفی شدند. از سوی دیگر شاخص کیفی هوا دستکم در ۳۶ شهر ناسالم و خطرناک اعلام شد. از دیگر اخبار مرتبط با محیط زیست میتوان به تداوم خشکسالی، بحران های فرونشست و بحران پسماند و آلاینده ها در مناطق مختلف اشاره کرد؛ در گزارش پیش رو به برخی از آنها پرداخته شده است.

آسیب رسانی به جنبه های مختلف محیط زیست در ایران کماکان ادامه دارد. از طرفی شهروندانی وجود دارند که به دلیل عدم آموزش یا نیازهای مالی دست به تخریب و آسیب رسانی به محیط زیست می زنند و از سوی دیگر نهادهای متولی در تلاش هستند تا از حجم این آسیب ها بکاهند، هر چند این تلاش ها قابل تقدیر است اما به نظر نمی آید میزان آن با شرایط محیط زیستی ایران تطبیق داشته باشد.

حیات وحش

حیات‌ وحش به کلیه جانداران از قبیل پستانداران، پرندگان، خزندگان و دوزیستان و تمام گیاهانی گفته می‌شود که به صورت وحشی و طبیعی بدون دخالت یا کمک انسان بر روی کره زمین زندگی کرده و آب و خوراک خود را خود تأمین می‌کند. اما دخالت و تصرف انسان در زیستگاه های طبیعی و مصرف بی‌رویه منابع طبیعی بسیاری از گونه های حیات وحش را در معرض انقراض قرار داده است.

مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان شمالی از مشاهده و تصویربرداری دو قلاده گربه پالاس در ارتفاعات کوه “زقی” درق شهرستان گرمه خبرداد.

رضا شکاریان گفت: گربه پالاس از نایاب‌ترین گربه‌های وحشی ایران و جهان به‌ شمار می آید. این‌ گونه از حیوانات شب فعال و بسیار هوشیار بوده و مشاهده آن بسیار دشوار است.

به گزارش ایلنا، پرنده‌ هوبره رتبه اول قاچاق حیات‌وحش در ایران را به خود اختصاص داده است. سالانه تعداد زیادی از این پرنده به‌ کشورهای عربی، به‌ویژه امارات، قطر و عربستان سعودی قاچاق می شود.

ایران، پاکستان، افغانستان و کشورهای شمال آفریقا زیستگاه‌های اصلی این گونه به حساب می آیند. بخش قابل‌توجهی از زیستگاه‌های هوبره، در فلات مرکزی ایران قرار دارد.

به گزارش رکنا، رئیس اداره حفاظت و مدیریت حیات وحش گلستان از کشف لاشه یک قلاده پلنگ در پارک ملی گلستان خبر داد.

محمود شکیبا در این رابطه گفت: روز شنبه ۲۷ بهمن ماه، مامورین اجرایی واحد تنگه گل پارک ملی گلستان در حین گشت و پایش منطقه، لاشه یک قلاده پلنگ را یافتند. در بررسی های اولیه از ظواهر و آثار بجای مانده بر روی بدن این حیوان احتمال درگیری با حیوانی دیگر مشهود است.

از سوی دیگر، کامران فرمان‌پور، سرپرست اداره کل حفاظت محیط‌زیست استان لرستان از شناسایی و ثبت یک زیستگاه جدید گونه سمندر لرستانی در منطقه حفاظت شده شاداب کوه پلدختر خبر داد.

به گزارش ایرنا، مسئول حیات‌ وحش اداره‌ کل حفاظت محیط‌زیست استان مازندران اعلام کرد که دو قلاده پلنگ بیمار در عرصه های ملی شمال کشور زنده گیری و پس از درمان در طبیعت رها سازی شدند.

کوروس ربیعی در ادامه گفت: این دو قلاده پلنگ بیمار در چاهی گرفتار شده بودند که پس از زنده گیری و درمان رهاسازی شدند. همچنین دو قلاده خرس که در تله شکارچیان گرفتار شده بودند، با کمک ماموران یگان حفاظت محیط‌زیست، از مرگ نجات یافتند.

از سوی دیگر، معاون یگان حفاظت از محیط زیست کشور از کمبود نیرو در یگان حفاظت محیط زیست خبر داد و گفت: ۵۰٪ تا ۶۰٪ از ردیف‌های پستی مصوب خالی است.

منوچهر فلاحی در ادامه به سختی های شغل محیط‌بانی که به مرور باعث فرسودگی شغلی و بیماری در این افراد می شود، اشاره کرد و گفت: “کار محیط‌بانان فیزیکی و پر استرس است. آنان برای انجام ماموریت‌هایشان کم‌کاری نمی‌کنند اما بعد از مدتی توان بدنی‌شان کاهش می‌یابد. بر همین اساس بخشی از نیروها بازنشسته می‌شوند.”

به گزارش همشهری آنلاین، جعفر پناه‌پور، عکاس طبیعت تصاویری از یک پلنگ نر در پارک ملی تندوره استان خراسان رضوی به ثبت رسانده است.

همچنین، مدیرکل حفاظت محیط زیست لرستان از مشاهده پرنده توکای طوقی برای نخستین بار در تالاب های شهرستان پلدختر خبر داد و گفت: توکای طوقی یکی از هشت گونه توکای شناسایی شده در ایران است.

به گزارش آفتاب نیوز، مدیرکل حفاظت محیط زیست سمنان از مشاهده مجدد “مهشاد” یوزپلنگ ماده بالغ پارک ملی توران، همراه با چهار توله‌اش با جنسیت نامشخص خبر داد و گفت: این خانواده بار دیگر در تصاویر ثبت‌شده توسط دوربین‌های تله‌ای پارک ملی توران ثبت شده اند.

سعید یوسف‌پور در ادامه افزود: تصاویر ثبت شده نشان‌دهنده سلامت و رشد مناسب توله‌های مهشاد است.

به گزارش ایرنا، گونه های ساکن در مناطق حفاظت شده خاییز و دیل استان کهگیلویه و بویراحمد، بر اثر کم بارشی و خشکسالی در این مناطق با خطرات بسیاری مواجه شده اند.

کارشناسان حفاظت محیط زیست این استان اعلام کردند که اگر آب و علوفه حیات وحش در این مناطق تامین نشود، حیوانات به اطراف روستاها و شهرها نزدیک می شوند. این امر افزایش خطر مرگ ناشی از تصادف در جاده‌ها و شکار شدن را در پی خواهد داشت. در حال حاضر امکانات لازم برای انجام این امر وجود ندارد.

فرمانده یگان حفاظت اداره کل محیط زیست کهگیلویه و بویراحمد نیز در این خصوص گفت: برای پیشگیری از تشنگی گونه های حیات وحش مناطق گرمسیری استان نیازمند تامین تانکر آبرسان، ایجاد آبخشور و مخازن ذخیره آب هستیم.

به گزارش مهر، یکی از دوستداران محیط‌زیست در شهرستان اشنویه، موفق به مشاهده و ثبت یک فرد از گونه در معرض تهدید سمورآبی “شنگ” در منطقه گادر این شهرستان شد.

کریم خضری، رئیس اداره حفاظت محیط‌زیست اشنویه در این رابطه گفت: شنگ جزو گونه‌های نزدیک به تهدید در لیست سرخ اتحادیه بین‌المللی حفاظت از طبیعت قرار داشته و تخریب زیستگاه‌ها، آلودگی آب‌ها و شکار غیرمجاز از مهم‌ترین تهدیدات این گونه به شمار می آید.

در خبر دیگری به نقل از همشهری آمده است، دوربین مداربسته منزل یکی از اهالی روستای دروان در شمال کرج، تصاویری از حضور یک قلاده پلنگ در این روستا ثبت کرده است.

علاوه بر این، رییس سازمان حفاظت محیط‌زیست کشور اعلام کرد که کاهش ذخایر آبزیان، افول فعالیت های شیلاتی، صید بی رویه و غیر مجاز و تخریب زیستگاه، جمعیت ماهیان خاویاری دریای خزر را بیش از ۹۰٪ کاهش داده است.

شینا انصاری ضمن بیان اینکه تمامی پنج گونه ماهی خاویاری و فک خزری در معرض انقراض قرار گرفته اند، افزود: آلودگی سواحل بر اثر فعالیت‌های انسانی مانند نشت نفت، تغییر کاربری اراضی در سواحل، ورود پساب‌های تصفیه نشده و مدیریت ضعیف پسماندهای شهری و صنعتی و همچنین کاهش میزان آب، آلودگی و تخریب زیستگاه رودخانه های منتهی به دریای خزر، مهم ترین تهدیدات حیات جانوری این دریا به شمار می آیند.

همچنین به گزارش ایسنا، یک قلاده روباه از گونه کمیاب روباه شنی در پناه‌گاه حیات وحش رباط شور فردوس واقع در استان خراسان جنوبی مشاهده و ثبت شد.

بازداشت و محکومیت متخلفان محیط زیستی

یکی از موضوعات مورد بحث محیط زیست مسئله حمایت از منابع طبیعی بوده و از سوی دیگر، حفاظت از جنگل‌ها، حیات وحش و جلوگیری از قاچاق چوب، شکار و صید بی رویه به عنوان بخشی از مقوله حفاظت از منابع طبیعی، و در نهایت حفظ محیط زیست تلقی می‌شود. بسیاری از حیوانات، به دلیل شکار غیرقانونی در معرض خطر قرار دارند.

طی یک هفته اخیر با تلاش محیط بانان و جنگل بانان، دستکم ۶۱ تن چوب و زغال قاچاق در شهرستان های دنا، راز و جرگلان، بابل، اردل و رامیان ضبط و در این راستا دستکم شش متهم بازداشت شدند. همچنین طی این مدت بیش از ۱۹ شکارچی غیرمجاز در کاشان، نوشهر، چالوس، فریدونکنار، آمل، بابلسر، قائمشهر، ساری، بهشهر، گچساران، نقده، اردل، دشتستان، تنگستان، اردستان و استان کهگیلویه و بویراحمد بازداشت و به مراجع قضایی معرفی شدند.

 

به  گزارش  تسنیم، فرمانده یگان حفاظت منابع طبیعی و آبخیزداری کهگیلویه و بویراحمد از دستگیری عامل قطع درختان حاشیه رودخانه‌های بشار و خرسان خبر داد و گفت: عامل قطع درختان ساحل رودخانه‌های بشار و خرسان در یک عملیات شبانه شناسایی و دستگیر شد. همچنین خودروی پیکان بار حامل چوب الوار وی نیز توقیف شده است.

ابراهیم جانی‌نسب در ادامه  افزود، در یک هفته گذشته یک دستگاه خودروی پراید بار حامل گیاه مرتعی ثعلب، با دستور رئیس تعزیرات حکومتی شهرستان دنا توقیف و متخلف بازداشت شد.

وی خاطرنشان کرد: در گشت و کنترل جاده‌ای در مسیر جاده پاتاوه – یاسوج، خودروی نیسان سایپا حامل چوب متعلق به یکی از متخلفین حرفه‌ای قطع و قاچاق چوب درختان بید، شناسایی و توقیف و با دستور رئیس مبارزه با قاچاق کالا و ارز تعزیرات حکومتی شهرستان دنا، به پارکینگ منتقل و برای متخلف تشکیل پرونده شد.

جانی‌نسب همچنین اظهار داشت: با دستور مقام قضایی، گشت مشترک با یگان حفاظت محیط زیست شهرستان دنا در روستاهای سرتنگ رواق و خونگاه واقع در منطقه حفاظت شده دنا انجام شد که تعداد چهار باب کوره زغالگیری فلزی غیرمجاز جمع آوری و مقدار ۱۵۰ کیلوگرم زغال ضبط شد.

در خبری دیگر به نقل از ایرنا، سرپرست فرماندهی انتظامی شهرستان راز و جرگلان از کشف شش تن چوب قاچاق درختان جنگلی در این شهرستان مرزی و دستگیری یک متهم در این رابطه خبر داد. ارزش این مقدار چوب قاچاق ۵۰۰ میلیون ریال برآورد شده است.

در خبری دیگر فرماندهی انتظامی رامیان از کشف  ۳۰ تن و ۸۰ کیلو گرم چوب جنگلی قاچاق توسط مأموران انتظامی در حین گشت زنی و سرکشی خبر داد. پس از تحویل محموله چوب های قاچاق به مرجع مربوطه، متهمین با تشکیل پرونده جهت سیر مراحل قانونی تحویل مراجع قضائی شدند.

به گزارش ایرنا، فرمانده نیروی انتظامی شهرستان بابل اظهار کرد: ماموران با هماهنگی دستگاه قضایی در بازدید از کارگاه غیر مجاز تولید زغال موفق به کشف ۱۸ تن چوب قاچاق و دو تن زغال شدند.

همچنین ماموران انتظامی بندپی شرق در یک عملیات دیگر از دو خودروی نیسان پنج تن چوب که توسط رانندگان خودرو ها به صورت غیرمجاز از جنگل های شهرستان بابل برداشت شده بود، کشف کردند. متهمان پس از تشکیل پرونده به مرجع قضائی معرفی و در مجموع ۲۵ تن چوب و زغال کشف شده در شهرستان به اداره منابع طبیعی تحویل داده شد.

همچنین به گزارش آفتاب نیوز، اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان آمل اظهار کرد: یگان حفاظت این  اداره  موفق به کشف یک دستگاه وانت نیسان حامل چوب جنگلی و یک دستگاه کامیون حامل چوب قاچاق شدند. از سوی دیگر طی یک عملیات جداگانه در جریان گشت و سرکشی از یک واحد کارگاه چوب‌بری، چوب جنگلی قاچاق از جنس راش را کشف کردند.  محموله قاچاق مکشوفه توقیف و پس از تنظیم و تکمیل پرونده، این متخلفین به مراجع قانونی معرفی خواهند شد.

به گزارش مهر، فرمانده انتظامی شهرستان اردل از کشف دو تن چوب قاچاق در بازرسی از یک دستگاه خودرو توسط مأمورین بخش میانکوه خبر داد. در این رابطه پرونده قضایی تشکیل شده و جهت رسیدگی به مراجع قضایی ارسال شد.

به گزارش تسنیم، حسین شواخی رئیس اداره حفاظت محیط زیست اردستان اظهار داشت،  مأمورین یگان حفاظت محیط زیست این شهرستان حین بازرسی از یک دستگاه خودروی تویوتا مشکی، لاشه سه رأس کل وحشی، یک قبضه اسلحه گلوله‌زنی کالیبر ۲۷۰، دو دستگاه دوربین دو چشمی و تعدادی فشنگ کشف و ضبط کردند. به دستور ریاست دادگاه عمومی بخش زواره، متهم اصلی تا انجام مراحل قانونی پرونده بازداشت شد.

از سوی دیگر رئیس اداره حفاظت محیط زیست کاشان گفت: مامورین یگان حفاظت محیط زیست حین گشت و کنترل منطقه حفاظت شده قمصر و برزک  یک نفر متخلف و شکارچی غیر مجاز را دستگیر کردند. از این متخلف یک قبضه اسلحه گلوله‌زنی ۲۷۰ در ید غیر، دوربین چشمی و دیگر ادوات شکار و صید کشف و ضبط شد.

به گزارش ایرنا، روابط عمومی اداره کل حفاظت محیط زیست مازندران اعلام کرد: ماموران یگان حفاظت محیط زیست این استان طی هفته گذشته در شهرستان های نوشهر، چالوس، فریدونکنار، آمل، بابلسر، قائمشهر، ساری و بهشهر از شکارچیان غیرمجاز ۳۳ قبضه سلاح شکاری و سایر ادوات صید، کشف و ضبط کردند.

در این رابطه ماموران یگان حفاظت محیط زیست مازندران، لاشه شش قطعه خوتکا، سه قطعه غاز، هشت قطعه فیلوش، یک قطعه اردک نوک پهن، یک قطعه مرغابی، یک قطعه ابیا و دو بهله پرنده شکاری که در دام هوایی تلف شده بود را کشف کردند.

در گزارشی به نقل از تسنیم، مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان جنوبی اظهار داشت: از ابتدای امسال تا پایان بهمن ماه، ۱۶۰ پرونده تخلف در این استان تشکیل و به مراجع قضایی ارجاع شده است. این تخلفات شامل ۷۵ رأس شکار پستانداران از گونه‌های وحشی قوچ و میش، کل، بز، آهو، جبیر و خرگوش و همچنین ۹۷ مورد شکار پرنده و زنده‌گیری، سه رأس پستاندار و یک بهله پرنده شکاری، ۲۸ قطعه پرنده تلف شده و ۲۲۰ قطعه پرنده زنده بوده است.

اسدالله حاتمی در ادامه گفت: در همین زمینه ۲۴ قبضه سلاح غیرمجاز و ۸۰ قبضه سلاح مجاز که استفاده غیرمجاز از آن‌ها شده، ۹ قبضه سلاح جنگی و ۶۹۰ عدد انواع ادوات شکار و صید از متخلفین کشف شده است. و در رابطه با این متخلفین تشکیل پرونده شده و به مراجع قضایی ارجاع شده است.

در خبری دیگر، مدیرکل حفاظت محیط زیست کهگیلویه وبویراحمد گفت: ماموران در منطقه حفاظت شده “دیل” دو شکارچی غیر مجاز را که با استفاده از یک قبضه اسلحه ساچمه زنی، ۱۰ قطعه تیهو را شکار کرده بودند، دستگیر و با تشکیل پرونده جهت رسیدگی به مراجع قضایی معرفی کردند.

در گزارشی دیگر رییس اداره حفاظت محیط زیست نقده از دستگیری یک نفر شکارچی متخلف در تالاب حسنلوی این شهرستان  خبر داد و گفت: ماموران یگان حفاظت پاسگاه محیط بانی حنیفی از این شکارچی متخلف یک قبضه اسلحه شکاری ته‌پر، لاشه یک قطعه ماده اردک تاج‌دار و یک قطعه اردک سرسبز کشف و ضبط و با تشکیل پرونده به دستگاه قضایی معرفی کردند..

از سوی دیگرعبدالرحمان مرادزاده مدیرکل حفاظت محیط زیست استان بوشهر گفت: در جریان گشت‌های شبانه بخش بوشکان، دو شکارچی غیر مجاز را که اقدام به صید یک بال کبک و دو بال تیهو در منطقه شکار ممنوع کوه سیاه کرده بودند، دستگیر کردند و به همراه مستندات برای سیر مراحل قضایی به دادگاه عمومی بخش بوشکان تحویل دادند.

مرادزاده در ادامه اظهار داشت، یگان حفاظت پاسگاه محمدی بخش بوشکان در پی اخبار رسیده در زمینه اقدامات مجرمانه در منطقه شکارممنوع کوه سیاه توسط فردی با هویت مشخص  با اخذ مجوز بازرسی منزل متهم، از منزل وی یک قبضه سلاح شکاری فاقد جواز(غیرمجاز) تک لول و مستندات شکار غیرمجاز کشف و ضبط کردند.

به گزارش تسنیم، مدیر کل حفاظت محیط زیست کهگیلویه و بویراحمد ضمن اشاره به درگیری مسلحانه شکارچیان متخلف با محیط‌بانان در منطقه حفاظت شده خائیز اظهار داشت: محیط بانان منطقه حین گشت و کنترل پس از مشاهده دو شکارچی به همراه دو قبضه سلاح جنگی و شکاری و لاشه یک راس بز وحشی، در یک درگیری مسلحانه به تعقیب آنان پرداختند. این دو شکارچی غیر مجاز، لاشه بز شکار شده را رها کرده و متواری شدند.

عبدال دیانتی نسب در ادامه گفت:  در این درگیری مسلحانه به محیط بانان آسیبی نرسید و هر دو متخلف که دارای سابقه بیش از سه پرونده شکار غیرمجاز هستند، با حکم قاضی دادگاه احضار و روانه زندان شدند.

حق تنفس و هوای پاک

براساس گزارش‌ها، سالانه تعداد پر شماری از شهروندان بر اثر آلودگی هوا جان خود را از دست می‌دهند. این مشکل علتی جز سو مدیریت و عدم توجه به کنوانسیون‌ها و قراردادهای بین‌المللی در این زمینه ندارد.

طی هفته ای که گذشت شاخص کیفی هوا در شهرهای فردیس ۱۶۲، مشهد ۱۶۷، اهواز ۱۸۳، تهران ۲۰۹، سوسنگرد ۱۵۶، اصفهان ۱۷۸، جیرفت ۳۷۱، بهبهان ۱۲۴، خرمشهر ۱۵۲، شوشتر ۱۵۴، هندیجان ۱۴۸، آبادان ۱۵۴، شادگان ۱۰۶، ماهشهر ۱۴۵، هویزه ۱۳۳، ساوجبلاغ ۱۶۹، کرج ۱۷۳، نظرآباد ۱۳۶، بجنورد ۱۴۵، رامهرمز ۴۰۰، گتوند ۱۰۴، بوشهر ۱۶۵، اراک ۱۶۲، ساوه ۱۵۵، اندیمشک ۱۰۴، حمیدیه ۳۵۱، قزوین ۱۶۷، آبیک ۱۶۲، نیشابور ۱۵۶، همدان ۱۶۱، اشنویه ۱۵۳، سمنان ۱۵۲، دزفول ۱۵۵، شهرستان شوت ۱۷۶ و استانهای مرکزی ۱۵۸ و آذربایجان غربی ۱۵۳ برای گروه های حساس، ناسالم برای تمام گروه ها، بسیار ناسالم و یا خطرناک اعلام شد.

شاخص کیفی هوا از صفر تا ۵۰ هوای پاک، ۵۱ تا ۱۰۰ هوای سالم، ۱۰۱ تا ۱۵۰ ناسالم برای گروه‌های حساس، ۱۵۱ تا ۲۰۰ ناسالم برای عموم، ۲۰۱ تا ۳۰۰ بسیار ناسالم و ۳۰۱ تا ۵۰۰ خطرناک است.

شاخص کیفی هوا ( Air Quality Index ) معیاری است که غلظت ترکیبات مختلف آلاینده موجود در هوا نظیر مونوکسید کربن، دی اکسید گوگرد، ترکیبات نیتروژن دار، اوزون و ذرات معلق ( ذرات کوچک‌تر از ۱۰ میکرومتر و ذرات کوچک‌تر از ۲.۵ میکرومتر) را که دارای حدود مجاز متفاوت با واحدهای مختلف است به یک عدد بدون واحد تبدیل می‌کند و وضعیت آلودگی هوا را نمایش می‌دهد.

به گزارش مهر، مدیرکل حفاظت محیط زیست استان مرکزی از شناسایی ۶۸۱ واحد آلاینده در این استان از ابتدای امسال تاکنون خب داد.
 
به گفته یوسف یوسفی، برای واحدهای آلاینده ابتدا اخطاریه زیست محیطی صادر می‌شود. در صورتی که آلودگی استمرار یابد، این واحدها مشمول عوارض آلایندگی قرار خواهند گرفت و سپس به مراجع قضائی معرفی خواهند شد.
 
در خبر دیگری به گزارش شرق، آلودگی هوای شهر اهواز در ماه‌های اخیر موجب افزایش مراجعه کنندگان با مشکلات تنفسی به مراکز درمانی این شهر شده است.
 
میثم معزی، معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز در این رابطه گفت: آلودگی هوا مراجعه افراد به مراکز درمانی، از جمله در کودکان زیر ۱۲ سال و مخصوصا اطفال زیر شش سال را افزایش داده است. به گفته وی آمار مراجعات تنفسی به مراکز درمانی این استان، سالانه ۳۰٪ افزایش می‌یابد.
 
در این گزارش همچنین آمده است، مسئولان محیط زیست این استان از تشکیل ۱۸۰ پرونده برای صنایع آلاینده خبر داده‌اند.
 
به گزارش ایلنا، کارخانه سیمان ایلام با استفاده از آب‌های زیرزمینی جهت تولید سیمان، خنک کردن دستگاه‌ها و نیز آبیاری فضای سبز اطراف آن خسارات محیط زیستی زیادی به بار آورده است. بر اثر فعالیت های این کارخانه بسیاری از چشمه‌ها و چاه‌های مورد استفاده کشاورزان و دامداران خشکیده شده است.
 
یکی از فعالین محیط‌زیست استان ایلام در این رابطه گفت: شرکت سیمان با توجه به درآمد فراوانی برخوردار بوده در تمام این سال‌ها از فیلتر کردن مناسب برای این تولیدی به شدت آلاینده سر باز زده است. این امر علاوه بر ایجاد انواع بیماری‌ها و ناهنجاری‌های گوناگون در میان کارکنان کارخانه و مردم روستاهای اطراف، کشاورزی دیم و اندک باغداری موجود را هم با خطر نابودی مواجه کرده است.
 
در ادامه مدیر کل حفاظت محیط زیست استان ایلام هم با اعلام اینکه این کارخانه از سال ۱۳۹۹ در لیست صنایع آلاینده این استان قرار گرفته، اظهار کرد: بدلیل تداوم آلایندگی کارخانه سیمان ایلام این موضوع به مراجع قضایی شهرستان سیروان ارجاع و مسئولین این شرکت محکوم شده‌اند. قرار است تا قبل از پایان سال آینده سیستم فیلتراسیون این واحد صنعتی بطور کامل اصلاح و به بگ هاوس تغییر کند.
 
در خبری دیگر به گزارش مهر، کارشناس مسئول امور آزمایشگاه هوا در اداره کل حفاظت محیط‌ زیست اصفهان گفت: این کلان شهر از ابتدای سال جاری تا ۲۹ بهمن ماه، در مدت ۳۳۵ روز، ۱۰ روز هوای پاک، ۱۸۸ روز قابل قبول، ۱۱۵ روز ناسالم برای گروه‌های حساس و ۲۲ روز هوای ناسالم برای تمامی گروه‌های جامعه (وضعیت قرمز) را داشته است.
 

آتش سوزی

به طور کلی جنگل‌ها در نتیجه عمل کربن گیری مرتباً گاز کربنیک هوا را که در اثر تنفس موجودات زنده و فعل و انفعالات شیمیایی و آلودگی های محیط زیست وارد هوا می‌شود جذب کرده و گاز اکسیژن را پس می‌دهد. از این رو باید مورد توجه ویژه ای قرار گیرند.
 
به گزارش ایرنا، فرمانده یگان حفاظت اداره کل محیط زیست کهگیلویه و بویراحمد اعلام کرد: نیم هکتار از مراتع منطقه حفاظت شده میمند شهرستان دنا بر اثر بی احتیاطی گردشگران دچار آتش سوزی شد.
 
جمشید عبدی پور اظهار داشت: این آتش‌سوزی که یکشنبه ۲۸ بهمن ماه در کنار جاده یاسوج به سی سخت رخ داد، با تلاش ماموران یگان حفاظت پارک ملی دنا خاموش شد.
 
از سوی دیگر، مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری گیلان از وقوع حریق در ۷۵۰۰ متر مربع از جنگل‌های دست کاشت عباس آباد شهرستان آستارا خبر داد.
 
مازیار رضوی در این خصوص گفت: این حریق با تلاش نیروهای منابع طبیعی، آتش نشانی و همکاری نیروهای بومی منطقه مهار شد.
 
به گزارش تسنیم، علیرغم کاهش تعداد آتش سوزی‌های رخ داده در مراتع و جنگلهای استان گلستان، آمارها نشان می‌دهد که وسعت عرصه‌هایی که در آتش سوخته، افزایش یافته است.
 
بر اساس این گزارش، مدیرکل منابع طبیعی گلستان از کاهش ۵۰٪ تا ۱۰۰٪ آتش سوزی ها در این استان خبر داده بود. اما بر اساس آمارهای یگان حفاظت منابع طبیعی این استان، وسعت عرصه‌هایی که از ابتدای امسال طعمه حریق شده اند، نسبت به سال گذشته ۱۱۹٪ افزایش یافته است.

فقدان مدیریت بارش های حداقلی؛ خشکسالی و از بین رفتن منابع آبی

خشکسالی می‌تواند باعث عدم توازن در میزان آب و در نتیجه آن کمبود آب، نابودی گیاهان، کاهش عمق آب‌های سطحی و خاک مرطوب شود. این اتفاق زمانی رخ می‌دهد که تبخیر سطحی و تبخیر آب از گیاهان از حد معمول در مدت معین بیشتر شود. عدم مدیریت صحیح منابع آبی در کشور، اثرات جبران ناپذیر این مهم را عمیقتر میکند.

به گزارش شرق، رئیس سازمان هواشناسی کشور از کاهش شدید بارش‌ها در پاییز و زمستان امسال خبر داد و گفت: بیشتر سدهای کشور در وضعیت نامناسبی قرار دارند.

سحر تاجبخش مسلمان در ادامه افزود: کاهش بارش‌ها و خالی بودن ارتفاعات کشور از برف، خطر بحران آبی در تابستان سال آینده را افزایش می‌دهد. تغییرات الگوهای بارشی کشور اثرات منفی زیادی را بر کشاورزی کشور گذاشته است.

به گزارش ایرنا، تالاب جازموریان که در پهنه جنوب شرق ایران بین دو استان کرمان و سیستان و بلوچستان قرار دارد به طور کامل خشک شده و وضعیت نگران‌کننده‌ای را برای اکوسیستم منطقه به وجود آورده است.

در این گزارش آمده است، قطع حقابه ها و دیگر منابع آبی تالاب جازموریان و افزایش حفر چاه‌ در اطراف آن، موجب وضعیت بحرانی اکنون این تالاب شده و نیاز به اقداماتی فوری برای احیای آن وجود دارد.

همچنین در خبری به نقل از شرق آمده است، حجم آب پشت سد زاینده‌رود به ۱۴۵ میلیون مترمکعب رسیده است. این رقم معادل ۱۲٪ ظرفیت این سد بوده و در مقایسه با سال گذشته، ۴۷٪ کاهش را نشان می‌دهد.

در این رابطه مهدی جمالی‌نژاد، استاندار اصفهان با اشاره به بحران کم آبی و فرونشست این استان گفت: “اصفهان دیگر چیزی برای بخشیدن ندارد. مشکلاتی که این استان با آن روبه‌رو است، روزبه‌روز در حال افزایش است. با ادامه این روند، در کمتر از هشت سال آینده ممکن است اصفهان از سکنه خالی شود.”

به گزارش تسنیم، دبیر ستاد ملی مدیریت پدیده گرد و غبار اعلام کرد که تشدید بحران دریاچه نمک قم می‌تواند ۲۰ میلیون نفر را در معرض طوفان‌های گرد و غبار قرار دهد.

علی طهماسبی در این خصوص گفت: هر تصمیم نادرست در مدیریت این دریاچه، تعادل اکوسیستم را بر هم زده و تبعات جبران‌ناپذیری برای کلانشهرهای تهران و قم خواهد داشت.

وی همچنین افزود: مدیریت نادرست منابع آبی و قطع حقابه‌های طبیعی، باعث تشدید بیابان‌زایی در این منطقه شده است. در حال حاضر ۵۰ میلیون هکتار از اراضی کشور مستعد تولید گرد و غبار بوده و طی هفت سال گذشته، وسعت مناطق غبارخیز ۴۷٪ افزایش یافته است.

در خبر دیگری رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان قم نیز در این رابطه بیان کرد: دریاچه نمک قم در نزدیکی محل سکونت ۲۰٪ از جمعیت کشور واقع شده و وخیم‌تر شدن وضعیت آن موجب بروز مشکلات سختی برای کشور خواهد شد.

مسعود ترابی همچنین گفت: خشک شدن تالاب ها و ناپایداری آب و خاک یکی از پیامدهای مهم تغییرات آب و هوایی است که انواع گونه های جانوری را دستخوش تغییر کرده است.

علاوه بر این، مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای استان لرستان نسبت به خشک‌ شدن رودخانه‌های این استان و از بین رفتن گونه‌های جانوری هشدار داد.

داریوش حسن‌نژاد اعلام کرد که در حال حاضر ۷۹٪ حجم سدهای این استان خالیست که نسبت به مدت مشابه سال گذشته هم ۲۶٪ کاهش یافته است.

حسن نژاد افزود: میزان بارندگی استان لرستان نیز در سال آبی جاری نسبت به میانگین بلندمدت ۵۵٪ کاهش یافته است. حجم ذخایر آبی سدهای حوضیان ۵۰٪ و سد کزنار ۳۷٪ کاهش یافته است. به گفته وی کاهش منابع آبی، تهدیدی جدی برای کشاورزی، محیط‌ زیست و حتی زندگی روزمره مردم این منطقه به‌شمار می‌ آید.

به گزارش تسنیم، ذخیره آبی سدهای استان گلستان از ۲۳.۸٪ به ۱۶.۱٪ در پایان بهمن ماه سال جاری کاهش یافته است. همچنین خشکی سد های کرند، شهید ایمری و شهید قربانی نشانگر وضعیت بحرانی منابع آبی در این استان است.

بر اساس این گزارش، حدود ۹۷٪ آب شرب شهرها و روستاهای استان گلستان از منابع زیرزمینی تأمین می‌شود. برداشت‌های بی‌رویه از این منابع پدیده هایی مانند فرونشست‌ زمین را نیز تشدید کرده است. همچنی این مساله اثرات منفی و خسارت های زیادی را بر کشاورزی این استان وارد کرده است.

از سوی دیگر، مدیر بهره برداری از تاسیسات آبی شرکت آب منطقه ای بوشهر اعلام کرد که بدلیل کم بارشی ها، سد رئیسعلی دلواری به‌عنوان منبع اصلی تأمین آب کشاورزی شهرستان‌های دشتستان، بوشهر و گناوه، در سال جاری تنها ۳۵٪ پر شده است.

رضا چویلی همچنین افزود: آمار بارش های امسال نشان دهنده کاهش ۶۰ درصدی بارندگی نسبت به میانگین بلندمدت در استان بوشهر است.

به گزارش ایرنا، معاون حفاظت و بهره‌برداری شرکت آب منطقه‌ای اردبیل گفت: علیرغم افزایش ۲۵ درصدی حجم ذخیره آب سدهای این استان، اردبیل همچنان با تنش آبی مواجه است.

حمید فضائلی افزود: هدررفت آب در استان اردبیل هر سال افزایش یافته است. این استان با کم‌آبی شدید مواجه بوده و بهره برداری بی‌رویه از منابع آبی موجب کاهش منابع آب‌های زیرزمینی و نابودی آبخوان‌ها شده است.

در گزارشی به نقل از تسنیم، معاون آب منطقه‌ای قم اظهار داشت که در سال‌های اخیر، سطح آب زیرزمینی این استان سالانه ۸۶ سانتی‌متر کاهش یافته و در برخی مناطق این کاهش به ۱۵۱ سانتی‌متر نیز رسیده است. این موضوع تهدیدی جدی برای منابع آبی و تأمین آب در آینده محسوب می شود.

همچنین، حسین امامی، مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب خراسان رضوی اظهار داشت: بیش از ۹۰٪ پهنه شهرستان مشهد در وضعیت خشکسالی قرار دارد.

به گزارش ایرنا، خالد رحمانی، مدیر امور آب مهاباد اعلام کرد که به دلیل کمبود بارندگی ها در حال حاضر حجم ذخایر آب سد مهاباد به ۶۱ میلیون مترمکعب رسیده که در مقایسه با سال گذشته ۵۶.۷۶ میلیون مترمکعب کاهش یافته است.

بحران فرونشست زمین در ایران

یکی از مسائلی که در اثر برداشت بی‌رویهٔ آب زیرزمینی رخ می‌دهد، فرونشست زمین است. امری که به گفته برخی از کارشناسان، عدم مدیریت آب های سطحی موجود توسط مسئولان متولی و نهایتا اقدام به برداشت بیش از حد از آبهای زیرزمینی، رشد به سزایی به آن می بخشد. نشست زمین باعث ایجاد شکاف‌های عمیق در سطح زمین، کج شدن لوله‌های چاه، خرابی ساختمان‌ها و نهایتا ایجاد تلفات جبران ناپذیر برای انسان ها و دیگر موجودات زنده می شود.

به گزارش تسنیم، رئیس بخش زلزله‌شناسی و خطرپذیری مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی اعلام کرد که حدود ۴۰۰ شهر در معرض خطر فرونشست زمین هستند و حدود ۴۹٪ جمعیت کشور در جوار این پهنه‌های فرونشستی زندگی می کنند.
علی بیت‌اللهی همچنین گفت: به‌ طور میانگین حدود ۰.۶ متر و در برخی مناطق ۱.۵ متر در سال کاهش آبهای زیرزمینی داریم. حدود ۱۵۰ میلیارد مترمکعب آب زیرزمینی را نیز از دست داده‌ایم.

همچنین، معاون آبخیزداری اداره‌کل منابع طبیعی استان قم نسبت به بحران شدید منابع آبی و تهدیدات ناشی از فرونشست زمین در این استان هشدار داد.

هادی دهقانی در این خصوص اظهار داشت: بهره‌برداری بیش از اندازه از سفره‌های آب زیرزمینی، فرونشست زمین، ورود ریزگردها، سیلاب‌ها و روان‌آب‌ها به مناطق شهری از جمله معضلاتی است که استان قم را تهدید می‌کند.

بحران پسماند و آلاینده های محیط زیستی

به گزارش رکنا، معاون رییس جمهور و رییس سازمان حفاظت محیط زیست اعلام کرد که دفن غیراصولی و غیراستاندارد پسماند در کشور نزدیک به ۱۰۷ هزار میلیارد تومان به اقتصاد کشور زیان وارد می کند.
 
 
شینا انصاری در این رابطه گفت: وضعیت مدیریت پسماند در کشور با مشکلات بسیاری مواجه بوده و در برخی نقاط نیز این مشکلات تبدیل به بحران شده است. به گفته وی، دفن غیراصولی پسماند علاوه بر اثرات منفی محیط‌زیستی، سلامت عمومی مردم را نیز تهدید می‌کند.
 
همچنین به گزارش آفتاب نیوز، فعالیت ناقص نیروگاه زباله سوز شهرستان نوشهر، چالش ها و خطرات فراوانی را برای محیط زیست و شهروندان این منطقه به وجود آورده است.
 
بنابر این گزارش، تجهیز نبودن به سیستم تصفیه خانه، اختلال سامانه پایش لحظه‌ای دودکش ها، انتقال پسماند‌های خطرناک با ثبت درخواست در سامانه جامع محیط زیست، عدم ساماندهی زباله‌های دپو شده در چهار دهه گذشته، سرازیر شدن شیرابه های این سایت به رودخانه “ماشلک” و بوی تعفن، بخشی از مشکلات زیست محیطی این نیروگاه زباله سوز به حساب می آید.
 
افزون بر این، مدیرکل دفتر امور شهری استانداری کهگیلویه و بویراحمد ضمن انتقاد از انتخاب مکان سایت پسماند شهرداری یاسوج اظهار داشت: این پروژه فاقد هرگونه طرح مطالعات مکان‌یابی است.
 
فرزاد فرجزاده در این رابطه عنوان کرد: سایت پسماند “دو پشته دشتروم” نه بر اساس مطالعات، بلکه از سر اضطرار انتخاب شده و هیچ گونه تحقیقی پشت این تصمیم نبوده است.
 
به گفته فرجزاده، مکان یابی سایت زباله در ارتفاع بیش از ۱۵۰۰ متر نامناسب است، در حالی که منطقه دو پشته دشتروم بیش از ۲۲۰۰ متر ارتفاع دارد. این سایت در یک منطقه دارای شیب بوده و از نظر زمین شناسی به شدت نفوذپذیر داخل خاک است.
 
به گزارش جماران، زهاب‌های شور مزارع نیشکر استان خوزستان به تهدیدی جدی برای تالاب های هورالعظیم و شادگان تبدیل شده است.
 
بر اساس این گزارش، ورود زهاب‌های شور مزارع نیشکر به تالاب‌های شادگان و هورالعظیم، که تالاب آب شیرین هستند، اثرات مخرب گسترده‌ای بر اکوسیستم و تنوع زیستی موجود در آن‌ها دارد. این مساله ممکن است به نابودی موجودات آبزی آب‌های شیرین و گونه‌های حساس دیگر منجر شود.
 
همچنین، آلودگی منابع آبی از دیگر تبعات این مساله است. زهاب‌های نیشکر ممکن است حاوی مواد شیمیایی و آفت‌کش‌ها باشند. این امر بر کیفیت آب تأثیر گذاشته و موجب کاهش کیفیت زیست‌محیطی تالاب ها و قابلیت استفاده از آب برای مصارف انسانی و کشاورزی شود.
 
به گزارش تسنیم، انباشت انواع زباله به ویژه زباله ساختمانی در رودخانه بابلرود، موجب آلودگی و آبگرفتگی در حاشیه این رودخانه شده است.
 
بنابر این گزارش، انباشت زباله توسط گردشگران، ریختن پساب و شیرآبه‌های زباله و به ویژه انباشت نخاله‌های ساختمانی در حاشیه بابلرود، اصلی ترین مشکلات این رودخانه به شمار می آیند.

به کانال تلگرام سایت ملیون ایران بپیوندید

هنوز نظری اضافه نشده است. شما اولین نظر را بدهید.