یاشار سلطانی روزنامهنگار تحقیقی ساکن ایران در گزارشی که روز یکشنبه ۱۲ اسفند ۱۴۰۳ منتشر کرده از «گم شدن» ۶۱ تن طلای وارداتی بانک مرکزی کشور در طول یک سال خبر داده است.
او در این گزارش با اشاره به «هرگاه اقبال عمومی به یک بازار و سرمایهگذاری زیاد میشود و گردش مالی آن جالب توجه است پای دولت هم به میان میآید» نوشته «رد چندین محموله طلای وارداتی در یک سال اخیر » را دنبال کرده اما اثری از ورود آنها به بازار طلای ایران نیافته است.
این روزنامهنگار نوشته که در طول ده ماه اول سال ۱۴۰۳ چیزی در حدود ۸۱۵۹۱ کیلوگرم طلای خام وارد بازار ایران شده که به موجب قانون، میبایست به اشکال گوناگون در بازار ایران به فروش برسد و در دسترس کاربران قرار بگیرد.
یاشار سلطانی ارزش طلای وارد شده را ۶.۳۲۲.۵۰۰.۳۸۳ دلار تخمین زده است.
بر اساس قوانین بانک مرکزی طلای وارداتی در ایران باید در قالب «حراج شمش و سکه» در اختیار متقاضیان قرار بگیرد. اما نگاهی به آمارهای اعلام شده در سایت مرکز مبادله ایران نشان میدهد که از ۲۷ دی ماه ۱۴۰۲ تا ۷ اسفند ۱۴۰۳ تعداد ۹۲ حراج برای شمش طلا برگزار شده که در این ۹۲ حراج شمش هم در مجموع ۱۵۸۰۵ کیلوگرم طلا فروخته شده است.
این روزنامه نگار با نگاهی به میزان سکه طلای عرضه شده در زمان مشابه نوشته است «در ۱۰ ماه گذشته ۸۱۵۹۱ کیلوگرم طلا وارد کشور شده است. اما در مجموع تنها ۲۰۰۸۸ کیلوگرم آن در قالب دو حراج شمش و سکه وارد بازار شده است.»
به این معنا که چیزی در حدود ۶۱۵۰۰ کیلوگرم طلا سرنوشتی نامشخص دارند.