چرخش ۱۸۰ درجه‌ای سنای آمریکا درباره ایران؛ ترامپ: این رای به تهران هشدار می‌دهد

Thursday, 25th June, 2026
اندازه قلم متن
Copyright AP Photo
نگارش از یورونیوز فارسی

مجلس سنای آمریکا روز چهارشنبه طرحی را که با هدف محدود کردن اختیارات دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری این کشور برای ورود به جنگ با ایران ارائه شده بود، رد کرد.

نتیجه‌ این رای‌گیری یک پیروزی برای ترامپ و رهبران جمهوری‌خواه سنا به شمار می‌رود زیرا آنها در تلاش‌ هستند تا موج نارضایتی در کنگره از راهبرد دولت ترامپ در قبال ایران را مهار کنند.

اعضای سنای آمریکا با ۵۰ رای مخالف و ۴۷ رای موافق به محدودسازی اختیارات دونالد ترامپ برای ورود به جنگ با ایران رای ندادند. این در حالی است که تنها یک روز قبل طرح مشابهی با اختلاف اندک در مجلس سنا رای آورده بود.

طرح پیشنهادی دونالد ترامپ را ملزم می‌کرد که «نیروهای مسلح ایالات متحده را از هرگونه درگیری نظامی در داخل یا علیه ایران خارج کند»، مگر آنکه کنگره مجوز داده باشد.

این طرح حتی در صورت تصویب بعید بود که بتواند عملا برای دونالد ترامپ محدودیتی ایجاد کند زیرا احتمالا با وتوی شخص رئیس‌جمهوری مواجه می‌شد. این در حالی است که طرحی که روز سه‌شنبه تصویب شد نیازی به تائید رئیس‌جمهوری نداشت.

دونالد ترامپ پس از رای‌گیری روز چهارشنبه از متحدان خود در سنا تشکر کرد و در شبکه اجتماعی «تروث سوشال» نوشت که این رای سنا «به ایران هشدار می‌دهد.»

دولت دونالد ترامپ در مخالفت با تلاش‌ها در کنگره برای محدودسازی اختیار رئیس‌جمهوری اینطور استدلال ‌می‌کند که ایالات متحده دیگر درگیر خصومت نظامی با ایران نیست، زیرا دو طرف وارد یک دوره آتش‌بس شده‌اند.

علاوه بر این، دولت ترامپ معتقد است که «قانون اختیارات جنگی ۱۹۷۳» که روندی را برای مخالفت کنگره با استفاده رئیس‌جمهوری از نیروی نظامی تعیین کرده، اساسا مغایر قانون اساسی است.

با این حال دونالد ترامپ هم در محافل عمومی و هم در جمع‌های خصوصی از رای‌گیری‌های مربوط به اختیارات جنگی ابراز نارضایتی کرده و گفته بود این اقدامات کنگره تلاش‌های او برای مذاکره با ایران را تضعیف کرده است.

این نارضایتی‌ها صبح روز چهارشنبه در جریان یک نشست ناهار پرتنش با جمهوری‌خواهان سنا به اوج رسید. بنا بر گزارش‌ها دونالد ترامپ در مقطعی با لحنی تند با بیل کسیدی، سناتور جمهوری‌خواه ایالت لوئیزیانا که به قطعنامه روز سه‌شنبه رای مثبت داده بود صحبت کرد. بیل کسیدی پس از جلسه به خبرنگاران گفت: «[ترامپ] صدایش را بلند کرد» و «من هم عصبانی شدم.»

 

اما در ادامه روز، نشانه‌هایی ظاهر شد که برخی از جمهوری‌خواهانی که پیش‌تر به محدود کردن اختیارات جنگی ترامپ رای داده بودند، در حال تجدیدنظر در رای خود هستند.

بیل کسیدی اعلام کرد که در کاخ سفید از سوی جی دی ونس، معاون رئیس‌جمهوری و استیو ویتکاف، مشاور دونالد ترامپ درباره موضوع ایران توجیه شده است. او در شبکه ایکس نوشت که این گفتگو «بسیاری از نگرانی‌های مرا برطرف کرد» و در نهایت باعث شد او چهارشنبه شب به پیشبرد قطعنامه رای منفی دهد.

همچنین رند پال، دیگر سناتور جمهوریخواه که در چند رای‌گیری قبلی درباره اختیارات جنگی ایران رای موافق داده بود، این بار تنها رای «حاضر» (ممتنع) داد. او در شبکه ایکس نوشت هدفش این است که «فضا و اهرم بیشتری برای رئیس‌جمهوری در راستای مذاکره برای دستیابی به یک صلح پایدار» فراهم کند.

او افزود: «نظر من درباره بحث جنگ و اختیارات قوه مجریه تغییر نکرده و چند بار نیز بر همان اساس رای داده‌ام. اما از آنجا که به نظر می‌رسد خصومت‌ها پایان یافته و رئیس‌جمهوری از من خواسته موقعیت مذاکره‌ای او را در نظر بگیرم، این کار را خواهم کرد.»

این تحولات در حالی روی داد که دونالد ترامپ یادداشت تفاهمی با ایران امضا کرد که بر اساس آن آتش‌بس میان دو کشور برای ۶۰ روز تمدید می‌شود و مذاکراتی درباره برنامه هسته‌ای ایران آغاز خواهد شد؛ اقدامی با هدف پایان دادن به جنگی که نظرسنجی‌ها نشان می‌دهد اکثر آمریکایی‌ها معتقدند ارزش هزینه‌های آن را نداشته است.


به کانال تلگرام سایت ملیون ایران بپیوندید

هنوز نظری اضافه نشده است. شما اولین نظر را بدهید.

امکان نظر دهی وجود ندارد.