شی جین پینگ، رئیس جمهور چین که به همراه سه معاون و شش وزیر کابینهاش به تهران سفر کرده در کاخ سعدآباد مورد استقبال رئیس جمهور ایران قرار گرفت. ساعتی بعد از این استقبال ۱۷ سند و یادداشت تفاهم همکاری بین دو کشور امضا شد.
شی جین پینگ، رئیس جمهور چین جمعه شب (دوم بهمن، ۲۳ ژانویه) در صدر یک هیات بلندپایه سیاسی و اقتصادی به همراه سه معاون، شش وزیر کابینهاش و هیات بزرگی از تجار و بازرگانان وارد تهران شد. او و هیات همراه صبح روز شنبه (سوم بهمن، ۴ ژانویه) در کاخ سعدآباد تهران مورد استقبال رسمی حسن روحانی، رئیس جمهور ایران قرار گرفت.
چین دومین اقتصاد بزرگ دنیاست وشریک نخست تجاری حدود یکصد کشور در دنیا محسوب میشود. چین در دوران تحریمها و بهخصوص در دوران ریاست جمهوری محمود احمدی نژاد یکی از بزرگترین شرکای تجاری ایران بود و بخش عمده واردات ایران در سالهای گذشته به تولیدات این کشور اختصاص داشت.
در این دیدار و در ساعات نخست ملاقات میان روسای جمهور دو کشور ۱۷ سند همکاری و تفاهم نامه در زمینه های مختلف اقتصادی، سیاسی، حقوقی و فرهنگی به امضا رسید.
یادداشت تفاهم ارتقاء کمربند اقتصادی جاده ابریشم، همکاری در زمینه مصارف صلحآمیز انرژی، معاهده در زمینه معاضدت حقوقی دوجانبه در موضوعات کیفری و معاهده معاضدت قضایی در موضوعات مدنی و تجاری، تفاهم همکاریهای زیستمحیطی از جمله سندهای همکاری امضا شده میان مقامات ایرانی و چینی بود.
این دو کشور همچنین یادداشت تفاهم تقویت همکاریهای صنعتی، معدنی و سرمایهگذاری امضاء کردند و یادداشت تفاهمی در زمینه همکاریهای ارتباطات و فناوری اطلاعات میان طرفین به امضاء رسید.
سفر شی جین پینگ، رئیس جمهور چین به ایران در پاسخ به سفر چندی پیش حسن روحانی، رئیس جمهور ایران به آن کشور صورت گرفته و با اجرایی شدن برجام، چین به گسترش روابط اقتصادی و تجاری بیشتر با ایران امیدوار است. آخرین سفر رئیس جمهور چین به ایران به ۱۴ سال پیش و دوران ریاست جمهوری محمد خاتمی باز میگردد که جیانگ، رئیس جمهور وقت چین به ایران سفر کرده بود.
چین هم اکنون ۲۵ درصد بازار تجارت ایران را در اختیار دارد و در حوزه نفت و گاز نیز حدود ۵۰ درصد محصولات ایران توسط چینیها خریداری میشود.
شی جین پینگ، قصد دارد در جریان سفرش به ایران با علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی و علی لاریجانی، رئیس مجلس شورای اسلامی هم دیدار و گفتوگو کند.
چین ایران و عربستان را به خویشتنداری فراخواند
به گفته مقامات جمهوری اسلامی، ایران برای توسعه اقتصادی نیاز به سرمایهگذاری خارجی سالانه در حدود ۳۰ تا ۵۰ میلیارد دلار دارد. مجید حریری، نایب رئیس اتاق مشترک ایران و چین در گفتوگو با خبرگزاری مهر، این کشور را گزینه مناسبی برای سرمایهگذاری در ایران خوانده و گفته که ایران میتواند با سرمایهگذاری چین برای توسعه ظرفیتهای خود استفاده کند.
شی جین پینگ، پیش از سفر به ایران به دعوت ملک عبدالله پادشاه عربستان به این کشور سفر کرده بود. مقصد بعدی سفر او بعد از ایران، کشور مصر خواهد بود. این نخستین سفر رئیس جمهور چین به خاورمیانه است و برخی کارشناسان هدف از این سفر را میانجیگری این کشور میان ایران و عربستان ارزیابی کرده بودند.
دولت چین، با بروز تنش میان ایران و عربستان در هفتههای گذشته که بر سر اعدام شیخ نمر صورت گرفت، هر دو کشور ایران و عربستان سعودی را به حفظ آرامش و خویشتنداری فراخوانده بود. دولت چین همچنین پیشنهاد میانجیگری میان ایران و عربستان را برای کاهش تنش و از سر گیری روابط مطرح کرده بود.
معاون وزیر خارجه چین در طی دیدار اخیرش با مقامهای دو کشور از آنها خواسته بود که در راه کاستن از تنشهای موجود قدم بردارند.
از: دویچه وله