تصمیم به توقف تولید برق هسته ای در کشور ژاپن ظاهرا واکنشی نسبت به فاجعه نشست مواد رادیواکتیو از نیروگاه هسته ای فوکوشیماست که در جریان زمین لرزه و سونامی ماه مارس سال گذشته آسیب دید. فوکوشیما نشان داد که در شرایط کنونی، اطمینان کامل از امنیت نیروگاه های اتمی، حتی در کشورهای پیشرفته جهان هم وجود ندارد و لازم است تا زمان بهبود سطح فن آوری ساخت نیروگاه ها، استفاده از این منبع انرژی به حالت تعلیق در آید.
بی بی سی فارسی مینویسد: روز جمعه، ٢۴ شهریور (١۴ سپتامبر)، دولت ژاپن برنامه خود در بخش تولید انرژی را اعلام کرد که طبق آن، طی سه دهه آینده تمامی نیروگاه های هسته ای این کشور به تدریج از دور خارج و فعالیت آنها متوقف خواهد شد.
این برنامه در آستانه برگزاری انتخابات عمومی انتشار یافته و ظاهرا دلیل آن، نگرانی مردم ژاپن از خطرات ادامه فعالیت نیروگاه های اتمی بوده است.
ژاپن دارای منابع داخلی انرژی نیست و تا کنون، نیروگاه های هسته ای حدود یک سوم برق مورد نیاز این کشور را تامین می کرده است.
با اجرای این برنامه، طی دهه ٢٠٣٠ میلادی، سهم بخش انرژی اتمی در تامین برق مورد نیاز ژاپن به صفر کاهش خواهد یافت.
پیش از این، ایتالیا و سوئیس هم اعلام کرده بودند که طی دهه های آینده، تولید برق اتمی را متوقف خواهند کرد و نیروگاه های هسته ای آلمان نیز تا سال ٢٠٢٠ برچیده خواهد شد.
براساس برنامه جدید دولت ژاپن، نیروگاه هایی که بیش از چهل سال عمر دارد برچیده می شود و اجازه ساخت نیروگاه های جدید داده نمی شود مگر اینکه این نیروگاه ها با معیارهای سختگیرانه یک نهاد نظارتی جدید انطباق داشته باشد.
در آستانه برگزاری انتخابات پارلمانی ژاپن در پائیز سال جاری، انرژی هسته ای به یکی از مباحث مهم تبدیل شده و در تظاهراتی که علیه ادامه استفاده از این صنعت برگزار می شود، گاه دهها هزار نفر شرکت می کنند.
فاحعه فوکوشیما و نگرانی جهانی
فاجعه فوکوشیما باعث بازنگری برنامه های ایجاد و ادامه کار نیروگاههای هسته ای شده است
تصمیم به توقف تولید برق هسته ای ظاهرا واکنشی نسبت به فاجعه نشست مواد رادیواکتیو از نیروگاه هسته ای فوکوشیماست که در جریان زمین لرزه و سونامی ماه مارس سال گذشته آسیب دید.
این حادثه باعث این نتیجه گیری شد که در شرایط کنونی، اطمینان کامل از امنیت نیروگاه های اتمی، حتی در کشورهای پیشرفته جهان هم وجود ندارد و لازم است تا زمان بهبود سطح فن آوری ساخت نیروگاه ها، استفاده از این منبع انرژی به حالت تعلیق در آید.
نیروگاه فوکوشیما در نزدیکی سواحل دریا ساخته شده بود و نشت مواد رادیو اکتیو نه تنها منابع دریایی سواحل ژاپن را آلوده کرد بلکه آثار آن در مناطق دورتر نیز مشاهده شده است.
از لحاظ آلودگی ناشی از نشت مواد رادیواکتیو، واقعه فوکوشیما خطرناک ترین حادثه اتمی از زمان واقعه انفجار و آتش سوزی در نیروگاه اتمی چرنوبیل در سال ١٩٨۶ بود.
نیروگاه چرنوبیل در زمان شوروی سابق در جمهوری اوکراین ساخته شده بود و انفجار آن باعث انتشار مواد رادیو اکتیو در بخش های عمده ای از اروپا شد و عوارض آن هنوز هم در ساکنان مناطق نزدیک به محل انفجار دیده می شود.
در پی حادثه فوکوشیما، تمامی نیروگاه های اتمی ژاپن به منظور ارزیابی های ایمنی به مدت چند ماه بسته شد که کمبود برق در برخی مناطق و لزوم صرفه جویی در مصرف را به همراه آورد.
ژاپن برای تامین انرژی مورد نیاز خود به واردات نفت به خصوص از منطقه خاورمیانه وابسته است و از زمان وقوع حادثه فوکوشیما، دولت این کشور کوشیده است واردات نفت را افزایش دهد و به منابع خرید نفت خام تنوع بخشد.
هفته گذشته، حزب حاکم دموکراتیک ژاپن در یک گزارش تفصیلی توصیه کرد که لازم است برای تامین انرژی از منابع تجدیدشونده استفاده شود و برای صرفه جویی در مصرف نیز اقدامات بیشتری صورت گیرد.
در مقابل، شرکت های ژاپنی از ادامه فعالیت نیروگاه های هسته ای حمایت می کنند زیرا این منبع تولید انرژی متصمن تامین برق کافی و کم هزینه تر است.