آمار و ارقام اعدام ها از سال ۵۷ تا ۹۵ (۶۱ هزار اعدام)

شنبه, 9ام بهمن, 1395
اندازه قلم متن

احسان فتاحی

با گذشت چهار ده از انقلاب اسلامی ایران می خواهیم مروری به آمار این اعدامی ها بپردازیم از سال ۱۳۵۷تا سال ۱۳۹۵که این آمار بسیار وحشتناک می باشد.

۱: از بهمن ۵۷ تا اسفند۵۸ /۴۳۸ اعدام

با رأی دادگاه انقلاب اسلامی در ایران

در روز ۲۷ بهمن ۱۳۵۷ اولین گروه از سران نظام سابق که شامل ۴ ارتشبد ارتش شاهنشاهی ایران بود با حکم دادگاه انقلاب به ریاست صادق خلخالی به اعدام محکوم شدند.

بنا به گزارش سازمان عفو بین‌الملل از پیروزی انقلاب تا اسفند ۱۳۵۸ تعداد ۴۳۸ نفر توسط دادگاه انقلاب اعدام گردیده‌اند.

۲: در سال ۵۹ بیش از ۶۲۴نفر اعدام شدند.

یکی از مشهورترین اعدام‌های خلخالی اعدام ۹ نفر در مریوان در رابطه با “کوچ اعتراضی” بود. ورود ارتش به شهر مریوان در مرداد ماه ۵۹ با خروج اعتراضی مردم این شهر برای جلوگیری از وقوع جنگ روبرو شد. بر اساس گزارشهای موثق تقریبا تمام ساکنان مریوان به مدت دو هفته به اردوگاهی در خارج از این شهر پناه بردند. بعدها در این رابطه ۹ نفر از جمله دو برادر عضو یک خانواده تیرباران شدند.

۳: در بین سال های ۶۰  تا ۶۴  (۱۴۷۹۴نفر اعدام شدند)

طبق آمارهای دقیقی که جمع آوری شده است  بیش  از ۱۴۷۹۴دربین سالهای ۶۰ تا ۶۴ اعدام شدند.

که بیشتر آن درسال ۶۰ اتفاق افتاده است واسامی کشته شدگان به قرار زیر می باشد.

http://www.iran-archive.com/sites/

default/files/sanad/edamha_1360.pdf

۴: دربین سالهای ۵۹ تا ۶۷ در جنگ عراق وإیران صدها ایرانی کشته ومفقودالاثرشدند.

درجنگی که بین ایران وعراق اتفاق افتاد تلفات آن را میتوان طبق آمارهای حکومت ایران بیان کرد.

۱۲۳٬۲۲۰ تا ۱۶۰٬۰۰۰ نفر کشته شده در نبرد و ۶۰٬۷۱۱ مفقود (بر اساس اعلام دولت ایران)

۲۰۰٬۰۰۰ تا ۶۰۰٬۰۰۰ نفر بر اساس آمارهای مستقل

۸۰۰٬۰۰۰ نفر کشته در میدان نبرد (بر اساس اعلام عراقی‌ها)

۳۲۰٬۰۰۰ تا ۵۰۰٬۰۰۰ نفر مجروح

۴۰٬۰۰۰ تا ۴۲٬۸۷۵ نفر اسیر

۱۱٬۰۰۰ تا ۱۶٬۰۰۰ نفر تلفات غیرنظامی

۶۲۷میلیارد دلار خسارت مالی

۵: در سال ۶۵و ۶۶ (۱۴۵۶اعدام )

طبق خبرهای واخبارهای ثبت شده تخمین شده است که در سال های ۶۵و۶۶ در حکومت اسلامی ایران نزدیک به ۱۶۷۱ اعدام صورت گرفته باشد که موثق ترین آن ۱۴۵۶نفر ثبت شده است.

۶: اسامی اعدام کودکان وزنان اعدام شده ازسال۶۰تا ۶۷

اگر اسامی این افراد معرفی کنیم میتوانیم رقمی بالغ بر ۳۲۰۰نفر را إعلام کنیم که در لینک زیر ذکر شده است.

https://www.google.de/amp/s/ieknafar.wordpress.com/2013/06/05/%25D8%25A7%25D8%25B3%25D8%25A7%25D9%2585%25DB%258C-%25DA%25A9%25D9%2588%25D8%25AF%25DA%25A9%25D8%25A7%25D9%2586-%25D8%25A7%25D8%25B9%25D8%25AF%25D8%25A7%25D9%2585-%25D8%25B4%25D8%25AF%25D9%2587-%25D8%25A8%25DB%258C%25D9%2586-%25D8%25B3%25D8%25A7%25D9%2584%25D9%2587%25D8%25A7%25DB%258C-60-67/amp/

۷: در سال ۶۷ (۴۴۸۴اعدام)

در تابستان ۱۳۶۷ واقعه‌ای بود که طی آن به فرمان سید روح‌الله خمینی، چندین هزار زندانیان سیاسی و عقیدتی در زندان‌های نظام جمهوری اسلامی ایران در ماه‌های مرداد و شهریور ۱۳۶۷ به شکلی مخفیانه اعدام و در گورهای دسته‌جمعی دفن شدند.به طور کلی جرم زندانیان همکاری با سازمان‌های مخالف نظام به خصوص سازمان مجاهدین خلق ایران و همچنین طیف‌های مختلفی از گروه‌های چپ، کمونیست و مارکسیست بود.تعداد قربانیان این واقعه نزد مراجع مختلف متفاوت و بین ۳۰۰۰تا ۴۴۸۲ نفر تخمین زده می‌شوند. گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل متحد تعداد زندانیان سیاسی اعدام‌شده را دست‌کم ۱۸۷۹ نفر اعلام کرده‌است.

مقامات ارشد نظام جمهوری اسلامی ایران انجام اعدام‌ها را انکار نمی‌کنند، بلکه در قریب به اتفاق موارد از آن دفاع کرده‌اند و آن جنایت را برای حفظ نظام، لازم و ضروری شمرده‌اند.آیت‌الله منتظری، بلندپایه‌ترین مخالف اعدام‌ها بود و اعتراضات‌هایش به قیمت برکناری‌اش از جانشینی آیت‌الله خمینی و به حبس خانگی تا زمان مرگش انجامید.

درلینک اسامی ۴۴۸۲نفرثبت شده است که میتوانیدمشاهد کنید.

http://asre-nou.net/1381/bahman/13/koshtare67.pdf

۸: قتل های زنجیره ایی واعدام از سال ۶۷ تا ۷۷

قتل‌های زنجیره‌ای، به قتل برخی از شخصیت‌های سیاسی و اجتماعی منتقد نظام جمهوری اسلامی در دههٔ هفتاد خورشیدی در داخل و خارج از ایران گفته می‌شود که به گفتهٔ برخی منابع با صدور فتوی توسط روحانیون بلندپایه و توسط پرسنل وزارت اطلاعات در زمان وزارت علی فلاحیان (وزیر اطلاعات دوران ریاست‌جمهوری هاشمی رفسنجانی) و دری نجف آبادی (اولین وزیر اطلاعات در دولت محمد خاتمی) صورت گرفت.

گرچه در مجموع، قتل‌ها در طول چندین سال اتفاق افتاده و تعداد قربانیان به بیش از (هشتاد) نویسنده، مترجم، شاعر، فعال سیاسی و شهروندان عادی می‌رسد.

ودر بین این ده سال از ۶۷تا ۷۷بیش از ۶۷۸۳اعدام صورت گرفته است در طول این یک ده !

۹: حمله به کوی دانشگاه در سال ۷۸ (۷کشته)

هجده تیر یا وقایع کوی دانشگاه تهران به مجموعه ناآرامی‌ها و درگیری‌ها بین روزهای هجدهم تا بیست وسوم تیرماه ۱۳۷۸ میان دانشجویان، نیروهای انتظامی و افراد موسوم به لباس شخصی‌ها، اطلاق می‌شود.مجموعهٔ فعالان حقوق بشر در ایران ادعا دارد ۷ نفر در واقعه حمله به کوی دانشگاه کشته شده‌اندکه تاکنون فقط هویت عزت‌الله ابراهیم‌نژاد و فرشته علیزاده روشن شده‌است.شورای متحصنین در بیانیه ۲۶ تیر مرگ تامی حامی‌فر را نیز تأیید کردو سعید زینالی نیز از هنگام دستگیری توسط مأموران ناپدید شده است؛ همچنین چشم یک دانشجوی پزشکی بر اثر اصابت گلوله تخلیه، دست و پای عده‌ای شکسته و تعداد زیادی دانشجو ضرب وشتم شدند.از این حادثه به عنوان بزرگ‌ترین چالش جنبش دانشجویی در ایران بعد از انقلاب ۱۳۵۷ نیز یاد

می‌شود.

۱۰: از سال ۷۸تا ۷۹

طبق آمار سازمان های حقوق بشری در طول این نه سال اگر بر فرض حساب کرد هر سال در ایران حداقل ۵۶۰اعدام صورت گرفته باشد بر جمع نه سال می شود ۵۲۲۰اعدام صورت گرفته است.

۱۱: ازخرداد۸۸ تا تیر ۸۹ (۱۵۲اعدام ، سیاسی )

در پی اعلام نتایج دهمین دورهٔ انتخابات ریاست جمهوری ایران و اعلام پیروزی دوبارهٔ محمود احمدی‌نژاد، تظاهرات و راهپیمایی‌های بی‌سابقه‌ای در خیابان‌ها و میدان‌های تهران و همچنین شهرهای دیگر ایران، توسط معترضان به نحوهٔ شمارش آرا و حامیان میرحسین موسوی، رقیب اصلی احمدی‌نژاد در انتخابات، در ماه‌های خرداد و تیر ۱۳۸۸ به راه افتاد که بزرگترین راهپیمایی‌های اعتراضی در تاریخ ۳۰ سال جمهوری اسلامی ایران بود.

در جریان سرکوب معترضان توسط نیروهای پلیس و شبه‌نظامیان بسیج و سپاه پاسداران، به ویژه در روزهای ۲۵ و ۳۰ خرداد ۱۳۸۸، تعدادی از معترضین و عابرین کشته و مجروح شدند.

این لیست مربوط به قتل یا مواد مخدر ویا تجاوز ویا هرآن چیزی که در دنیا اتفاق می افتد نمی باشد.

http://www.iran-archive.com/sites/

default/files/sanad/janbakhtegane_1388-89.pdf

۱۲: آمار در سال ۱۳۹۱و ۱۳۹۲

طبق آمار آژانس خبررسانی کُردپا، ۸۱۴ مورد مجازات اعدام در سال نخست دولت روحانی به اجرا درآمده است که در مقایسه با بازه زمانی سال قبل (۱۲ مردادماه سال ۱۳۹۱ تا ۱۲ مرداد سال ۱۳۹۲) با تعداد ۵۵۳ مورد، افزایش ۴۷ درصدی داشته است.

مجازات اعدام برای افرادی که هنگام ارتکاب جرم کمتر از ۱۸ سال سن داشته‌اند، ۱۶ مورد بوده که حکم اعدام تمامی آنان بعد از رسیدن به سن ۱۸ سالگی به اجرا درآمده است.

با استناد به آمار ثبت‌شدە در مرکز آمار آژانس خبررسانی کُردپا، ۱۹ تن از افراد اعدام شده زن بودە و همچنین حکم اعدام ۶۹۷ نفر از آنان به صورت گروه‌های ۲ تا ۱۶ نفره و ۱۱۷ نفر از این افراد بصورت فردی اعدام شده‌اند.

طبق آمار ثبت‌شدە، تنها اسامی ۳۶۷ تن از افراد اعدام‌شدە طی یک سال اخیر معلوم می‌باشد و اسامی ۳۴۰ تن نامعلوم، ۸۵ تن تنها حروف اول نام و نام‌خانوادگیشان موجود است و همچنین ۲۲ تن از آن‌ها تنها اسم کوچکشان منتشر شده است.

همچنین طبق مشخصات افراد اعدام شده بطور کل ۷۳ نفر از آنها کُرد، ۲۱ نفر عرب، ۱۶ نفر بلوچ، ۵ تن ترک، ۴ نفر آذری و ۳ تفر تبعه افغانستان هستند.

محاربه ومفسد فی الارض

در سال ۲۰۱۳، ۲۹ نفر با اتهام محاربه و فساد فى الارض اعدام شدند. در بین این افراد از کسانى که با اتهام مبارزه مسلحانه دستگیر شده بودند وجود داشت تا وابستگى به گروه‌هاى سیاسى اپوزیسیون و متهمان به تروریسم. بیشتر اعدام شدگان این دسته، از گروه هاى اتنیکی و از مناطق بلوچستان، کردستان و مناطق عرب‌نشین ایران بودند. برای جزئیات بیشتر به بخش “گرههای اتنیکی” مراجعه شود.

۱۳: آمار اعدام در سال ۱۳۹۳

احمد شهید، گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور حقوق بشر ایران طی گزارشی اعلام کرده بود که “در سال ۲۰۱۴، ۹۶۶ نفر در ایران اعدام شده‌اند که این تعداد بالاترین رقم اعدام در بیست سال گذشته است”.

براساس این گزارش “تعداد اعدام‌شدگان از ۹۱ نفر در سال ۲۰۰۵ به ۹۶۶ نفر در سال ۲۰۱۵ افزایش یافته است که حدود نیمی از آنها در رابطه با مواد مخدر اعدام شده‌اند. برخی از آنها پیش از رسیدن به سن قانونی ۱۸ سالگی به اعدام محکوم شده بودند”.

همچنین آمده که “در سال گذشته زندان قزل‌حصار با ۱۵۵ نفر و زندان رجائی‌شهر کرج با اعدام ۱۰۹ نفر بیشترین تعداد اعدام‌ها را در ایران داشته اند”.

پیشتر نیز در همین رابطه سازمان عفو بین‌الملل در گزارشی اعلام کرده بود که رژیم اسلامی ایران از آغاز دی‌ماه ۹۴ تا تیرماه ۹۴، ۶۹۴ نفر را اعدام کرده است که طی این بازه زمانی حکم اعدام ۳۹ شهروند کُرد توسط دستگاه قضایی رژیم اسلامی ایران به اجرا در آمده است که از این تعداد ۴ زندان سیاسی کُرد جزو اعدام‌شدگان بود‎ه‎اند.

۱۴: آمار اعدام در سال ۱۳۹۴

اجرای احکام اعدام در سال ۲۰۱۵ نسبت به سال ۲۰۱۴ دست کم ۴۰٪ افزایش داشته است، هم چنین صدور احکام اعدام نیز با افزایش ۲۱۵٪ همراه بوده است. تعداد اعدام‌ها در ملاء عام ۳٪ نسبت به سال ۲۰۱۴ کاهش داشته است و اعدام زنان نیز ۵۰٪ کاهش را نشان می‌دهد.

همچنین به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، بر اساس این گزارش ۶۹٪ اعدام شدگان به اتهام جرایم مربوط به مواد مخدر در ایران اعدام شدند. ۲۱٪ به اتهام قتل، ۶٪ به اتهام تجاوز به عنف، ۱٪ به اتهام نامعلوم، و ۱٪ درصد نیز به اتهام محاربه و افساد فی الارض در ایران اعدام شدند.مجموماً از ۳۲۱ گزارش گردآوری شده ۳۴۲ مورد نقض حقوق برای ۱۴۷۱ شهروند به ثبت رسیده است.

۱۵: آمار اعدام هادر سال ۱۳۹۵

اعدام دست‌کم ۶۷۱ زندانی از ابتدای سال ۲۰۱۶  و بالا رفتن آمار آن حقوق‌بشر ایران اعلام کرده بود ، ۵ مرداد ماه ۱۳۹۵: اعدام دست‌کم ۲۵۰ نفر از تاریخ ۱ ژانویه تا ۲۰ جولای سال جاری توسط سازمان حقوق‌بشر ایران به ثبت رسیده است. این آمار نشان می‌دهد به‌طور متوسط در هر روز بیش از ۱ نفر اعدام شده است.

همچنین در تاریخ ۱۲مرداد ماه ۲۰زندانی اهل سنت کُرد درحالی که حکم آنها ناعادلانه بود به اجرا گذاشته شد واعدام شدند.

در هفت ماه اول سال میلادی گذشته (۲۰۱۵) بیش از ۷۰۰ نفر در زندان‌های مختلف ایران اعدام شدند، این آمار برای تمام سال به ۹۶۹ نفر بالغ شد که این بالاترین حد در طی ۲۵ سال گذشته بوده است.

باتوجه به گزارشات سازمان حقوق‌بشر ایران و آمارهایی که توسط این نهاد به ثبت رسیده است، جرائم مربوط به مواد مخدر و قتل عمد همچون سال‌های گذشته بالاترین میزان اعدام را به خود اختصاص داده بودند.

گفتنی است، در سال ۲۰۱۶ مقامات ایران اجرای حکم اعدام در مقابل دیدگان شهروندان از جمله کودکان را ادامه دادند. همچنین اعدام چندین مجرم نوجوان در میان اعدامیان این سال گزارش شده و سازمان حقوق بشر ایران هنوز در حال بررسی موارد ایشان است.

برخی از نکات مهم گزارش اخیر سازمان حقوق بشر ایران در خصوص اعدام‌ها بین ۱ ژانویه تا ۲۰ جولای ۲۰۱۶:

%۴۵ از اعدام‌ها توسط منابع رسمی در ایران گزارش شده‌اند.

%۴۷ از اعدام‌ها با جرائم مربوط به مواد مخدر صورت گرفته است.

%۳۹ درصد از اعدام‌ها با اتهام قتل عمد بوده است.

۱۹ تن در ملاء عام اعدام شده‌اند.

شایان ذکر است که سازمان حقوق بشر ایران در خصوص برخی از گزارشات اعدام همچنان در حال تحقیق است که به علت عدم تأیید قطعی در این آمار گنجانده نشده است.

همچنین در ۱۲مرداد ماه سال ۹۵ بیش از سی نَفَر از جوانان اهل سنت اعدام شدند.  ۱۸نفر دیگر آنها در آستانه اعدام هستند.

در کل طی شش ماه دوم سال ۹۵ بیش از ۳۸۶ اعدام  به ثبت رسیده که رسانه‌های رسمی و قوه قضائیه تنها ۱۷۳ فقره از آن را اعلام کرده‌اند.

پیش بینی می شود آمار دقیق اعدام در سال ۹۵بیش از نهصد نفربوده است.

که در مقاله ایی بعنوان آمار وارقام اعدام ها در ۵سال گذشته احسان فتاحی به آن اشاره کرده است .

https://farsi.alarabiya.net/fa/views/2016/08/12/%D8%A2%D9%85%D8%A7%D8%B1-%D8%A7%D8%B9%D8%AF%D8%A7%D9%85-%D9%87%D8%A7%DB%8C-5-%D8%B3%D8%A7%D9%84-%DA%AF%D8%B0%D8%B4%D8%AA%D9%87-%D8%A7%D9%8A%D8%B1%D8%A7%D9%86%D8%8C-%D9%85%D8%B3%D8%A6%D9%88%D9%84-%DA%A9%DB%8C%D8%B3%D8%AA%D8%9F-.htm

۱۶: اعدام بهائیان

 ابتدای انقلاب ۵۷ ایران تا به حال، ۲۰۲ نفر از بهائیان به خاطر اعتقادشان به دین بهائی، و یا ترویج و تبلیغ آن، توسط حکومت اسلامی اعدام شده‌اند.

۱۷: اعدام اهل سنت

 در مورد اهل سنت  که شهروند درجه دوم در ایران محسوب می شود وبیشتر در مناطق مرزی  ساکن می باشند.

در مورد آمار اعدام ها وکشتاروترور علما سنی در طول این چهار ده بسیار فراوان می باشد که قابل شمارش نیستند واکثریت اهل سنت از ملیت های کورد وبلوچ وترکمن صحرا وعرب اهواز می باشند

نتیجه گیری:

اگر ما تمامی این آمار وکشتار واعدام ها وترور وتجاوز واعدام مواد مخدری ها و قتل های عمد و قومیت های ملی و مذهبی  در این چهار ده از انقلاب اسلامی ایران کنار هم قراردهیم به رقم

فاجعه باری می رسیم که از گفتن آن باید لرزید!

ولی بصورت تقریبی میتوان ۶۱هزار نَفَر تخمین زِد!

منابع :

بنیاد برومند، تارنگارتخصصی حقوق بشر درایران، عفو بین الملل، کمپین بین المللی حقوق بشر در ایران، خبرگزاری هرانا

کانون مدافعان حقوق بشر کردستان، کردپا، کمپین دفاع از زندانیان سیاسی و مدنی، رادیو کوردانه، آژانس خبری موکریان، سازمان حقوق بشر ایرانن، ماف نیوز، شبکه حقوق بشر کردستان، آسو روژهلات، روژی کورد، سنی نیوز، هنگاو، کوردستان میدا و کورد و کودستان، روژ نیوز، کانون حمایت از خانواده جان باختگان، بگونه، کانون مدافعان حقوق بشر در ایران، کمپین فعالین بلوچ، رادیو فردا، صدای آمریکا، بی بی سی فارسی، کیهان لندن، کیهان نوین، رادیو زمانه، رادیو فرهنگ، حزب کمونیست، گزارشگران بدون مرز، آزادی بیان، کمپین بین المللی نه به اعدام، ایران پیک، سایت میهن، زیتونه، دویچه وله، العربیه فارسی، جوانه ها، نه به زندان نه به اعدام،، سازمان حقوق بشر کردستان.آژانس خبر ایران، آزادی بیان، صدا نیوز، سازمان دیدبان حقوق بشر، تحلیل روز، سایت سویدوند وابسته به ژنو، خودنویس، دیدگاه، عرفان نیوز، خبرگزاری صدای مسیحیان، سحام نیوز، سحبانیوز، روژهلات تایمز، شورای شمس، زاگرس پوست، خبر گر، سایت راه کارگر، سایت ملیون ایران، خبر کلمه فارسی، کانال نور، وصال حق، کانال توحید، خبرنگاران آزاد کردستان، سایت بهانیوز، پژواک ایران، گُویا نیوز، سایت عصرآنارشیسم، جنگ خبر، همبستگی ملی، عصر نو، مجاهدین خلق، ایرانگولبال، خبر نامه ملی ایرانیان، فضوله محله، نشریه راوی، اسرائیل تایمز، رادیو اسرائیل، رادیو کوچک، کانال ایران فردا، رادیو فرانسه، رادیو پارس، کانال من و تو، بالاترین، برنامه تبلت، فضوله محله، کانون دفاع از حقوق بشر در ایران، وسایر وبلاگ و سایت ورسانه های دیگر


به کانال تلگرام سایت ملیون ایران بپیوندید

۶ نظر

  1. جناب – فرمودید “به این ترتیب تنها آدمهایی که مملکت را میشناسند و میشناختند محمر۱ا شاه و فرزند ایشان هستند. “،

    ارزیابی جنابعالی چون باز از مصدر ایدئولوژیک بر میخیزد نه‌ واقع گرایی و ارج نهادن مطلق بر ایران و ایرانیان، با عرض معذرت، نادرست است. اگر حکومت محمد رضا شاه مردم ایران را میشناخت، به سرنگونی منتهی‌ نمی‌شد. رضا پهلوی (ولیعهد) هم تا کنون چیز مهمی‌ از خود نشان نداده که حکایت از شناخت عمیق ایشان از مردم ایران و ترغیب آنها از همراهی با ایشان باشد.

    تنها کسانی‌ که مردم ایران را در دوران اخیر خوب میشناختند و توانستند با توسل بر احساسات (و نه آگاهی‌) مردم آنها را بدنبال اقوال اغلب دست نیافتنی خود به خیابان بکشانند، دکتر مصدق و آیت‌الله خمینی بوده اند. آنها چون از میان مردم برخاستند، بر خصلت‌ها و نقاط ضعف مردم وقوف کامل داشتند. باز شما را به سخنان دکتر بختیار (که خود مصدقی عمیق بوده) رجوع می‌دهم که در باره دکتر مصدق در پاریس (و البته در جایی‌ دیگر در باره آیت‌الله خمینی) چه میگوید (هر دو در یوتیوب موجودند).

  2. به این ترتیب تنها آدمهایی که مملکت را میشناسند و میشناختند محمر۱ا شاه و فرزند ایشان هستند.
    بقیه مردم ول معطلند.
    تازه مساله انقلاب هم نتیجه حرفهای دروغ اپوزیسیون و مخالفان بوده است.
    دیگر بحثی نداریم

  3. جناب -، محسنات و نقصان‌های رژیم محمد رضا شاه پهلوی اکنون بسیار روشن است، خالی‌ از دروغ‌ها و کینه‌های سالهای قبل از انقلاب. به قول غلامحسین ساعدی که خود از مخالفان شاه بود “انقلاب ایران همه را استرپتیزم [سیاسی] کرد”، و میزان فهم و شعور و میهن دوستی‌ مخالفان شاه را نشان داد. حال اگر شما از شدت بغض پهلوی هنوز نتوانسته اید دریابید که ۹۹ در صد مخالفان شاه (چه مذهبی‌، چه چپی، چه مصدقی) لیاقت رهبری را نداشتند، حتما به ۳۷ سال دیگر نیاز دارید تا سیاسیون و مردم ایران را بشناسید. جبهه‌ ملی‌ها که اغلبشان از هول حلیم رسیدن به قدرت در دیگ خمینی افتادند دیگه احتیاج به تبرئه ندارند. اما در باره آن نامه “سران جبهه‌ ملی‌” که شما بدان اشاره فرمودید: به شما توصیه می‌کنم که به سخنان بختیار در باره سنجابی گوش دهید که او را فردی فرصت طلب و … میخواند (در یوتیوب هست). سخن از اشتباهت فروهر هم نمیتوانم بگویم زیرا او بی‌رحمانه فدای اشتباهاتش شد. حتی بختیار ایران را با فرانسه‌ عوضی‌ گرفته بود و نسخه‌های بیربط می‌پیچید. در میان مصدقی‌ها شاید فقط دکتر صدیقی فهمیده و میهندوست واقعی‌ بود و خالی‌ از حرص رسیدن به قدرت. اگر در کشور چهار تا آدم درست و حسابی‌ و فهمیده و میهندوست (نه‌ قدرت دوست) بود کشور (چه با شاه و چه بدون شاه) به این روز نمی‌افتاد که توی فرودگاه‌ها هم راهش ندهند و برش گردانند، حتی با ویزای معتبر و کارت اقامت دائم، و با سودان و سومالی هم قطار بشود، و امثال قطر و امارات برایش شاخ و شانه بکشند و بهش فخر بفروشند، و دخترانش را در شیخ نشین‌ها به حراج بگذارند. خلاصه دست روی دلم نگذار که پرونده تک تک انقلابیون را تکمیل دارم. آیت‌الله شریعتمداری به بازرگان میگوید “شما کفایت اداره کردن یک دٔه را هم نداری، شرکتی را هم که زدی نتونستی اداره کنی‌، چطور میخواهی‌ نخست وزیر ایران بشی‌؟” (نقل به مضمون از فرزند ایشان در یوتیوب هست). چپی‌ها هم که بقول متروخین و کوزیچکین (وابستگان امنیتی سفارت شوروی در ایران) فله‌ای نوکر شوروی بودند؛ محمد رضا شاه را دیکتاتور میخوندند و قربون صدقه لنین و استالین می‌رفتند (خاطرات کیانوری هم هست، جریان سعادتی از مجاهدین خلق و رابط سفارت شوروی را هم حتما میدانید). شما باید تاریخ ایران را با دقت بیشتر و بیطرفانه تر بخوانید تا با تراژدی تاریخ معاصر ایران، بدون حبّ و بغض، بیشتر اشنا بشوید تا بدانید چرا محمد رضا پهلوی شاهی‌ یک چشم بود در شهر کور ها. عقاید ایدئولوژیک راه بجا یی ندارند همانطور که برای اتحاد جماهیر شوروی و جمهوری اسلامی نداشته اند. باید واقع بین بود و برای “ایران” طرحی نو برانداخت.

  4. اگر حکومتی درست عمل کند و دولت پشتیبانی مردم را داشته باشد با حرف چند انقلابی و مخالف که پایه ای میان مردم ندارند نمی افتد. حکومت در اثر مشکلات فزاینده ای که ایجاد میکند می افتد مگر اینکه قدرتهای بیگانه و ارتجاع داخلی علیه آن اقدام کنند.
    رژیم گذشته هم از بدگویی و یک کلاغ چهل کلاغ این و آن نیافتاد.
    اپوزیسیون ملی و معتدل بارها به او هشدار داده بود. آخرین بار یکسال و نیم پیش از بهمه ۵۷ توسط سران جبهه ملی بود.
    متاسفانه کسی به حرف آنها گوش نداد.

  5. “”این خانم‌ها و آقایان انقلابی یک کلاغ هزار کلاغ دروغ می‌گفتند که کشور را قبضه کنند و به این روز بنشانند
    حتما اگر جمهوری اسلامی هم بیافتد و وضع خرابتر شود فردا عده ای از اپوزیسیون کنونی انتقاد خواهند کرد که چرا باعث افتادن جمهوری اسلامی شده اند.
    انتقاد اپوزیسیون همیشه نشان دهنده این است که کار خراب است و میتواند بدتر شود اگر حکومت به کارهای خود ادامه دهد.
    متاسفانه دیکتاتوری ها وقتی که بر خر مراد سوارند دلیلی برای شنیدن صدای اعتراض مردم نمی بینند.
    این هم در مورد دیکتاتوری فعلی صادق است و هم در مورد دیکتاتوری گذشته

  6. جالب است که خانم مری، سخنگوی گروگانگیر‌های سفارت، و معصومه ابتکار امروز، که در ضمن فرزندشان به اتهام فساد تحت تعقیب است، رقم اعدامهای زمان محمد رضا شاه را با اشک و ناله و شکوه و شکایت ۶۰ هزار تن‌ ذکر میکردند! نگو که ایشان از کارکرد جمهوری اسلامی دست‌پخت خود سخن می‌گفتند که امروز به ۶۱ هزار تن‌ رسیده است. البته مهندس بازرگان نخست وزیر امام آن عدد را به ۱۰۰ هزار تن‌ افزایش دادند که البته مدتها بعد عماد الدین باقی‌ بر اساس مدارک بنیاد شهید عدد واقعی‌ را حدود ۸۸ تن‌ اعلام نمود. آنروز‌ها فرد دروغگو را می‌گفتند یک کلاغ چهل کلاغ میگوید. این خانم‌ها و آقایان انقلابی یک کلاغ هزار کلاغ دروغ می‌گفتند که کشور را قبضه کنند و به این روز بنشانند.