دعوت یک هنرمند ایرانی از ترامپ برای بازدید از دیوار برلین

شنبه, 16ام بهمن, 1395
اندازه قلم متن

کانی‌ علوی، نقاش ایرانی که صحنه بازشدن دیوار برلین را روی قطعه‌ای از بازمانده دیوار به تصویر درآورده، از ترامپ دعوت کرده سری به برلین بزند تا شاید معنای دیوار را بهتر درک کند و درس عبرتی بگیرد.

کانی علوی خود از جمله کسانی است که با روی کار آمدن جمهوری اسلامی مجبور شد ایران را ترک کند. او دیوار برلین را زمانی که قرص و محکم برپا بود تجربه کرده و فروریختن آن را هم به چشم خود دیده است. قسمتی از این دیوار در برلین هنوز سرجایش باقی است تا درس عبرتی باشد از تاریخ و کسی فراموش نکند دیوار کشیدن میان انسان‌ها چه معنایی دارد.

بر این دیوار که اکنون نام “East Side Gallery” بر آن گذاشته شده است، صدها هنرمند از سراسر جهان نقاشی کرده‌اند. نقاشی‌هایی که همگی بین مفهوم دیوار با دیکتاتوری ارتباط برقرار می‌کنند. در میان نقاشی‌های این دیوار می‌توان نقاشی کانی علوی را دید؛ صورت‌هایی که باز شدن دیوار بر چهره‌آن‌ها منعکس شده است. نقاش، هیجان، ترس، امید و شادی را در این صورت‌ها تصویر کرده است. او هنگامی که دیوار خراب شد، این صحنه‌ها را به چشم خود دیده است.

کانی علوی از احساس خود نسبت به فرمان دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا مبنی بر محدودیت اجازه ورود شهروندان هفت کشور به ایالات متحده و نیز ساختن دیوار در مرز امریکا و مکزیک به دویچه‌وله می‌گوید: «آمریکا مدعی است که کشوری دمکراتیک است و حتی می‌‌تواند دنیا را با سیاست‌هایش نجات دهد. آنگاه از این می‌گویند که باید دیوار بکشند. این اصلا در انطباق با فرهنگ این کشور نیست.»

یکی از نقاشی‌های کانی علوی در مقر سازمان ملل درنیویورک به نمایش گذاشته شده است. در این نقاشی انسان‌ها از ورای دیوار یکدیگر را در آغوش کشیده‌اند. او با اشاره به این نقاشی می‌گوید: «وقتی به این فکر می‌کنم که حالا اجازه سفر به آمریکا و دیدن تابلوی نقاشی خودم را ندارم، از خودم می‌پرسم اصلا چرا این نقاشی را کشیدم؟»

او معتقد است که دیوار مانع پیوند فرهنگی میان انسان‌هاست و اضافه می‌کند: «ما باید دیوار را در کله‌های‌مان خراب کنیم».

در دنیا دیوارهای زیادی کشیده‌شده‌اند و بعضی از آن‌ها هنوز سرجای‌شان هستند. از جمله دیوار میان کره شمالی و جنوبی، دیوار فلسطین، دیوار میان ترکیه و قبرس و حالا ترامپ می‌خواهد دیواری به این دیوارها اضافه کند؛ میان آمریکا و همسایه جنوبی‌اش مکزیک.

کانی علوی می‌گوید: «دیوارها با اهداف سیاسی کشیده می‌شوند و این بدترین راه برای رسیدن به اهداف سیاسی است. من فکر می‌کنم ترامپ با این برداشت از سیاست، بین خود و دنیا دیوار می‌کشد. این کار به سادگی میسر نیست و او به هیچ چیز نمی‌رسد.»

علوی باور دارد که ترامپ از پیامد چنین سیاستی پشیمان خواهد شد و اضافه می‌کند: «اگر زمانی که ترامپ هنوز یک کودک بود، سیاستمداری چنین دیواری کشیده بود، او هرگز این قدر ثروتمند نمی‌شد. او ثروتش را مدیون تنوع فرهنگی است و نه سلب حق از دیگران.»

این هنرمند ایرانی قصد دارد بر دیوار میان کره شمالی و جنوبی و میان اسرائیل و فلسطین هم نقاشی‌هایی با مضمون ضرورت پیوند فرهنگ‌ها و تخریب دیوار میان آن‌ها بکشد. او به طنز به دویچه‌وله می‌گوید: «بگذارید ترامپ هم دیوارش را بسازد، روزی روی آن هم نقاشی می‌کنیم.»

کانی علوی معتقد است که وظیفه هنرمندان به نقد کشیدن سیاست‌های ترامپ است. او می‌گوید هم‌اکنون نقاشی‌های طنزآمیز بسیاری در تصویر کردن ترامپ و سیاست‌هایش توسط هنرمندان مختلف کشیده شده است و ترامپ زمانی به این تصاویر توجه خواهد کرد، اما در حال حاضر او هیچ‌ چیز را نمی‌بیند.

دیوارهایی که هنوز انسان‌ها را از هم جدا می‌کنند
زندگی در پشت دیوار
فروریزی دیوار برلین در ۹ نوامبر سال ۱۹۸۹ یک حادثه تاریخی بود که نشان می‌داد جنگ سرد پایان یافته است. فروریزی دیوار برلین در حالی است که هنوز دیوارهای دیگری در جهان هستند که انسان‌ها را به خاطر ملیت، دین یا سطح زندگی از هم جدا می‌سازند.

از: دویچه وله


به کانال تلگرام سایت ملیون ایران بپیوندید

هنوز نظری اضافه نشده است. شما اولین نظر را بدهید.