بحران دریاچه ارومیه با زندانی کردن فعالین مدنی حل نمی‌شود

شنبه, 25ام آذر, 1391
اندازه قلم متن

طی هفته گذشته تعدادی از فعالین مدنی آذربایجان از جمله حسن ارک، احمدریاضی، حمیدی شفیق و عزیزالله پورولی جهت گذراندن حکم خود روانه زندان شدند.oumieh

در شهریور ماه سال گذشته، بیست و نه تن از فعالین مدنی آذربایجان که برای حل معضل خشکی دریاچه ارومیه در منزل مصطفی عوض پور جمع شده بودند، توسط مامورین امنیتی بازداشت و به بازداشتگاه اداره اطلاعات تبریز منتقل شدند. سپس شعبه اول دادگاه انقلاب تبریز با صدور حکمی یازده تن از فعالین مدنی آذربایجان را مجموعا به بیست و دوسال و سه ماه حبس تعزیری محکوم کرد.

حمید فرزند عزیزالله پورولی در خصوص حکم جلب پدرش می گوید: “یکسال به پدرم حکم داده اند که سال گذشته سه ماه را در زندان بود و الان برای گذراندن نه ماه دیگر روانه زندان شده است. پدرم حدود پنج و هفت سال سن دارد اما یک آزادی خواه و وطن پرست است و علی رغم مشکلات جسمانی و سن بالا سکوت نکرد و با روحیه بالا و ایمان قوی راهی زندان شد.”

در شهریور ماه سال گذشته حبیب پورولی نیز بهمراه پدر بازداشت شده بود و یک ماه در زیر شکنجه جسمی قرار داشت که بازتاب گسترده ای در رسانه ها پیدا کرد.

برادر او در این خصوص خاطرنشان می کند: “حبیب هم الان پرونده باز دارد و اتهامش مربوط به دریاچه ارومیه است. همان پارسال هم که بازداشت شد یک ماه در بازداشتگاه وزارت اطلاعات تبریز شکنجه جسمی و روحی شد و بعد از یک ماه به زندان منتقلش کردند. تمام آثار شکنجه و ضرب و شتم بر روی بدنش بود حتی فیلم آن هم در اینترنت منتشر شد.”

فرزاد مهدوی یکی از پانزده تن فعال مدنی است که در دادگاه به چهار ماه حبس تعزیری و بیست ماه حبس تعلیقی محکوم شده است. وی بارها توسط ارگانهای امنیتی بازداشت، و مورد بازجویی و شکنجه قرار گرفته است.

این فعال مدنی در خصوص احضار و بازداشت حمیدی شفیق و ریاضی می گوید: “سال گذشته که در منزل آقای عوض پور حدود بیست و نه نفر بازداشت شدند دادگاهی برای پانزده نفر از آنها تشکیل داده شد که چهار ماه حکم حبس تعزیری و بیست ماه تعلیقی برای آنها صادر شد. اتهام این افراد اجتماع و تبانی و اقدام علیه امنیت و تبلیغ علیه نظام از طریق تجمع و اعتراض به سیاستهای دولت در خصوص دریاچه ارومیه اعلام شد در حالی که تمام فعالین هیچ کاری خلاف امنیت انجام ندادند و فقط به سیاست های دولت برای مشکل دریاچه ارومیه اعتراض کردند که هر شهروندی که غیرت ملی داشته باشد اینکار را انجام می دهد. اما متاسفانه طی روزهای اخیر احکام به اجرا گذاشته شده است و روز شنبه از طرف دادگاه به منزل پدری مهدی حمیدی مراجعه کردند و او را برای اجرای باقی مانده حکمش (قبلا پنج ماه در زندان بسر برده بود) به زندان منتقل کردند. احمد ریاضی هم همزمان برای گذراندن حکمش به زندان منتقل شده است.”

فرزاد مهدوی با ابراز تاسف از صدور این احکام می افزاید: “متاسفانه جرم ما فقط دلسوزی نسبت به وضعیت دریاچه ارومیه است و از مسئولین خواسته ایم نسبت به فاجعه خشک شدن دریاچه ارومیه کاری کنند. خود من الان پرونده باز دارم و حکم بیست ماه تعلیقی به مدت چهار سال داده اند و هر زمان که دلشان بخواهد می توانند من را روانه زندان کنند. آیا جمع شدن فعالین مدنی که برای حل خشک شدن دریاچه ارومیه می خواهند تبادل نظر کنند جرم و اجتماع و تبانی علیه نظام است؟ بحران دریاچه ارومیه با زندانی کردن فعالین مدنی حل نمی شود.”
گفتنی است، نمایندگان مجلس در مرداد ماه سال گذشته با دو فوریت طرح جلوگیری از خشک شدن دریاچه ارومیه از طریق انتقال و پمپاژ آب از رودخانه های ارس و سیلوه، مخالفت کردند. در پی رد این طرح دوفوریتی جمع کثیری از حامیان حفظ محیط زیست و فعالین مدنی در ایران نسبت به وضع بحرانی دریاچه ارومیه هشدار داده و خواستار جلوگیری از این بحران زیست محیطی شده اند.

مهدوی ادامه می دهد: ” کارشناسان هشدار داده اند که تا یکسال دیگر کلا دریاچه ارومیه خشک می شود. نمایندگان مجلس هم در حل این بحران هیچ حرکت و اقدامی نکرده اند. حتی یکی از آنها می گفت که نمک دریاچه ارومیه بهترین نمک است و می توان از آن به جای خمیردندان استفاده کرد و آن را به خارج صادر نمود! یا طرح می دادند که دریاچه ارومیه که کاملا خشک شود می توان در زمین آن پسته کاشت. بدبختی ما اینهاست. هر چه هم فریاد می زنیم صداست که به جایی نرسد. این همه که از انرژی هسته ای دفاع می کنند تا جلوی اسرائیل و آمریکا بایستند چرا یک مقدار از آن را برای دفاع از منابع طبیعی کشورمان صرف نمی کنند. بروید از کارشناسان و متخصصین بپرسید که خشک شدن دریاچه ارومیه چه فاجعه ای در بر خواهد داشت. یک نمونه آن خشک شدن زمین های کشاورزی اطراف آن و صدها مرضی است که با بلند شدن نمک ها برای ساکنان اطراف آن بوجود می آید. جالب است که یکی از همین نمایندگان عزیز مجلس وقتی صحبت کارشناسان را شنیده بود گفته این که مسئله ای نیست مردم آذربایجان را به جای دیگری منتقل می کنیم تا زندگی کنند!”

شرایط بحرانی دریاچه ارومیه در حالی رو به افزایش است که کارشناسان و فعالین محیط زیست عملکرد دولت و نمایندگان را در رفع این بحران منفی ارزیابی کرده اند.

به گزارش مهر ازسال آبی ۷۴- ۷۵ تا کنون رقوم ارتفاعی سطح تراز آب دریاچه ارومیه سیر نزولی پیدا کرده و در طول سالهای اخیر آب دریاچه بالاتر از شش متر کاهش داشته است که نیاز به یک عزم ملی و منطقه‌ای برای نجات این اکوسیستم با ارزش و بحران زده است.

فرزند پورولی در پایان تصریح می کند: “دریاچه ارومیه در حال خشک شدن است و تا یکی-دو ماه دیگر کاملا خشک می شود. این طرح ها و برخوردها هم نشان می دهد اصلا هدف اینها خشکاندن دریاچه ارومیه است زیرا اگر یک ذره غیرت ملی بود قبل از اینکه فعالین مدنی شروع به اعتراض کنند خودشان با کارشناسی باید مشکل را برطرف می کردند.”

از: ملی – مذهبی


به کانال تلگرام سایت ملیون ایران بپیوندید

هنوز نظری اضافه نشده است. شما اولین نظر را بدهید.