“راهپیمایی عدالت” که با ابتکار رهبر حزب جمهوریخواه خلق ترکیه در اعتراض به زندانی کردن همحزبیاش آغاز شد بعد از ۲۳ روز به استانبول رسید. جایی که در آن انیس بربراوغلو، معاون این حزب زندانی است.
کمال قلیچداراوغلو این حرکت را در ۱۵ ژوئن آغاز کرد. برخی او را خوشبرخورد، اما ترسو و فاقد ایده ارزیابی میکردند. خبرنگاران که او را “عمو کمال” صدا میزنند میگفتند، کسی مثل او ممکن نیست بتواند حریف سیاستمدار قدرتمندی مثل اردوغان شود. بسیاری در ابتدا او را مسخره میکردند و میگفتند: «راه برو عمو کمال» اما اینک ناظران میگویند، این حرکت نشان داد که اپوزیسیون ترکیه با وجود شکستهایش هنوز هم زنده است.
هنگامی که کمال قلیچداراوغلو اعلام کرد، در اعتراض به سیاستهای رئیسجمهور ترکیه از آنکارا تا استانبول را خواهد پیمود کسی او را جدی نگرفت، مسخرهاش کرده و گفتند: «راه برو، عمو کمال.» رجب طیب اردوغان این حرکت را ایده ”ناپخته” حزب جمهوریخواه خواند. اما بعد از این که این حرکت دهها هزار نفر را همراه خود کرد اردوغان فهمید که با مشکلی جدی روبرو شده است.
ناظران “راهپیمایی عدالت” را حرکتی مشابه “راهپیمایی نمک” در هند در سال ۱۹۳۰ در دوران گاندی میدانند. این راهپیمایی در آن زمان با حضور ماهاتما گاندی، رهبر سیاسی و معنوی وقت هند انجام شد و هدف آن به دست آوردن استقلال هند از استعمار بریتانیا بود.
راهپیمایان شعار میدادند: «آزادی، حق، عدالت.» برخی از آنها تیشرتهایی با تصاویر مصطفی کمال آتاتورک، بنیانگذار جمهوری ترکیه به تن داشتند. آتاتورک جدایی دین از سیاست را در قانون اساسی ترکیه نهادینه کرد.
از: دویچه وله