رکورد افزایش دی‌اکسید کربن در جو زمین در سال گذشته

سه شنبه, 9ام آبان, 1396
اندازه قلم متن

هفته آینده کنفرانس تغییرات اقلیمی در بن آلمان شروع می‌شود. همزمان سازمان هواشناسی جهانی از افزایش بی‌سابقه غلظت گاز دی‌اکسید کربن در جو زمین خبر داده است. توافق پاریس باید هرچه سریع‌تر به اجرا گذاشته شود.

روز دوشنبه (۳۰ اکتبر) سازمان هواشناسی جهانی (WMO) گزارش داد که در سال ۲۰۱۶ میلادی میزان افزایش غلظت دی‌اکسیدکربن در جو زمین به میزان ۵۰ درصد بیش از میانگین ده سال اخیر بوده است.

دانشمندانی که این گزارش را ارائه داده‌اند به دو عامل اشاره کرده‌اند: فعالیت‌های انسانی و پدیده ال نینیو. سازمان هواشناسی جهانی نسبت به پیامدهای زیست‌محیطی و اقتصادی این روند هشدار داده است.

این ارقام تنها یک هفته قبل از بیست و سومین کنفرانس تغییرات اقلیمی در شهر بن آلمان منتشر شده‌اند. پیش‌درآمد این کنفرانس نشستی است که تا روز ۶ نوامبر در جمهوری جزایر فیجی برگزار می‌شود تا مسئولان درباره دستورالعمل‌هایی برای اجرای پیمان پاریس گفت‌وگو کنند.

با وجود توافق جهانی بر سر کاستن از دی‌اکسیدکربن، با مصرف سوخت‌های انرژی فسیلی مانند زغال سنگ و نفت و هم‌چنین از بین رفتن جنگل‌ها غلظت دی‌اکسیدکربن در جو زمین در سال گذشته رکورد زده است.

داده‌های ماقبل تاریخی

دانشمندان می‌گویند آخرین بار سه تا ۵ میلیون سال پیش یعنی در میانه دوره پلیوسن بوده که دی‌اکسید کربن در جو کره زمین به چنین مرزی رسیده است. دمای هوای زمین در آن دوره ۲ تا ۳ درجه گرم‌تر و سطح آب‌‌ها ۱۰ تا ۲۰ متر بالاتر بود.

افزایش غلظت دی‌اکسیدکربن در جو زمین با سرعت و شدتی بالا رفته که در ۶۰۰ هزار سال گذشته بی‌سابقه بوده است، در نتیجه مقدار دی‌اکسیدکربنی که اکنون در جو زمین انباشته شده در سه تا ۵ میلیون سال اخیر سابقه نداشته است.

این گزارش می‌گوید که غلظت دی‌اکسیدکربن در جو زمین در سال گذشته به بیش از ۴۰۳ قسمت در میلیون رسیده در حالی که سال پیش از آن ۴۰۰ قسمت در میلیون بود.

دانشمندان میزان دی‌اکسید کربن در آن دوره را از تجزیه حباب‌های بسیار کوچکی که در هسته یخ‌‌های قطب جنوب وجود دارد، به دست آورده‌اند. اطلاعات قدیمی‌تری نیز می‌توان از فسیل‌ها یا مواد شیمیایی که در رسوبات یافت می‌‌شود به دست آورد.

افزایش بیشتر غلظت دی‌اکسیدکربن

دی‌اکسیدکربن مهم‌ترین گاز گلخانه‌ای با عمری طولانی است. سوخت زغال‌سنگ، نفت و گاز و تولید سیمان و سایر پروسه‌های صنعتی ۷۰ درصد گاز‌های گلخانه‌ای را ایجاد می‌کنند.

براساس این گزارش، غلظت دی‌اکسیدکربن در سال گذشته میلادی در مقایسه با دوره ماقبل صنعتی شدن،  ۱۴۵ درصد، میزان غلظت دومین گاز گلخانه‌ای مهم یعنی متان ۲۵۷ درصد و سومین مورد مهم، یعنی اکسید نیتروژن (گاز خنده)، ۱۲۲ درصد است.

میزان تولید گاز دی‌اکسیدکربن در سه سال گذشته در سطحی ثابت باقی مانده است، اما غلظت آن در جو زمین با ادامه تولید این گاز بالا رفته است.

در حال حاضر یک چهارم این گاز توسط اقیانوس‌ها جذب می‌شود که باعث اسیدی‌شدن آن‌ها می‌شود. یک چهارم دیگر را بیوسفر‌ها مانند درختان و زمین جذب می‌کنند. بقیه وارد جو زمین می‌شود.

همچنین قوه تابش (radiative forcing) از سال ۱۹۹۰ به میزان ۴۰ درصد افزایش یافته است که دو و نیم درصد آن تنها در سال ۲۰۱۶ روی داده است.

مقدار ۸۰ درصد این افزایش بر اثر تولید گاز دی‌اکسیدکربن است. افزایش قوه تابش یکی از عوامل موثر در بالا بردن گرمایش کره زمین است.

از: دویچه وله


به کانال تلگرام سایت ملیون ایران بپیوندید

هنوز نظری اضافه نشده است. شما اولین نظر را بدهید.