درود به شهید بزرگ راه آزادی دکتر حسین فاطمی
نوزدهم آبان امسال، شصت و سومین سالگرد شهادت سرباز سرافراز جبهه ملی ایران، جاودان یاد دکتر حسین فاطمی است. او سردبیر روزنامه باختر امروز و وزیر امور خارجه دولت ملی دکتر محمد مصدق بود. در باره ارزش اندیشه وکار او همین نکته کفایت می کند که دکتر مصدق در حق او چنین شهادت داده است :«اگر ملی شدن نفت خدمت بزرگی است که به مملکت شده، باید از آن کسی که اول بار این پیشنهاد را نموده سپاسگزاری گردد.و آن کس شهید راه وطن دکتر حسین فاطمی است که روزی در خانه آقای نریمان پیشنهاد خود را داد وعده نمایندگان جبهه ملی حاضر در آن جلسه، آن را به اتفاق آراء تصویب نمودند. رحمت الله علیه که در تمام مدت همکاری با این جانب حتی یک ترک اولی از آن بزرگوار دیده نشد.»
دولت انگلستان از آغاز جنبش ملی کردن صنعت نفت با آن مبارزه می کرد وبعد هم به طور برنامه ریزی شده، دست به کار بر اندازی دولت ملی دکتر مصدق بود. دولت آمریکا در آغاز منافع خود را در دخالت و وساطت بین ایران و انگلیس می دانست اما سرانجام دولت انگلستان، آمریکایی ها را متقاعد کرد که ادامه نهضت ملی ایران موجب گسترش نهضت های ملی در منطقه وهمچنین قوی تر شدن توده ای ها در ایران خواهد شد و از آن پس طرح کودتای انگلیسی آمریکایی مرداد ۱۳۳۲ به تصویب هردو دولت رسید. برابر مذاکرات بیگانگان با کودتاچیان داخلی در شبانگاه ۲۴ مرداد۱۳۳۲ افراد گارد سلطنتی دکتر حسین فاطمی وزیر امور خارجه و مهندس جهانگیر حق شناس وزیر راه و مهندس احمد زیرک زاده عضو ارشد جبهه ملی و حزب ایران را بازداشت کردند و در ساعت یک صبح روز ۲۵ مرداد با استفاده از تاریکی شب به خانه مصدق رفتند تا فرمان مخفیانه عزل دکتر مصدق را از نخست وزیری به او ابلاغ کنند. دکتر مصدق هوشیارانه با بازداشت کردن مامور ابلاغ این فرمان یعنی سرهنگ نعمت الله نصیری رئیس بعدی ساواک وخلع سلاح نظامیان همراه او، این کودتای بد فرجام را خنثی کرد. با شنیدن این خبر محمد رضا شاه که به حالت انتظار در شمال به سر می برد بلا فاصله از همان جا همراه همسرش ملکه ثریا، اول به بغداد وبعد به رم پایتخت ایتالیا فرار کرد. آن زمان بود که دکتر فاطمی از بازداشت غیر قانونی کودتاچیان آزاد شد وشدید ترین حمله ها را به عاملان کودتا واز جمله شخص شاه کرد و در سرمقاله باختر امروز نوشت : «خائنی که می خواست وطن را به خاک وخون بکشد فرار کرد».
دکتر حسین فاطمی یکی از بیست نفری بود که در روز ۲۲ مهر ۱۳۲۸ همراه با دکتر مصدق در تحصن اعتراض به نبودن آزادی انتخابات شرکت داشت و هم او بود که در پایان آن تحصن تشکیل سازمانی به نام جبهه ملی ایران را پیشنهاد داد. دکتر حسین فاطمی به دلیل اثر گذاری کم نظیرش در پیشرفت نهضت ملی ایران در روز ۲۶ بهمن ۱۳۳۰ مورد ترور یکی از اعضای جمعیت فدائیان اسلام قرار گرفت. هر چند از آن ترور جان بدر برد ولی تا پایان عمر از زخم گلوله هایی که بر پیکرش اصابت کرد در رنج بود. تا روز ۲۵ مرداد۱۳۳۲ تکیه جبهه ملی بر آن بود که شاه باید سلطنت کند نه حکومت، اما با تمکین شاه از بیگانگان در اجرای کودتای نا فرجام ۲۵مرداد و فرارش به خارج از کشور، دیگر مشروعیتی برای ادامه سلطنت او باقی نماند. از همان روز دکتر فاطمی به فکر فراهم کردن مقدماتی برای عبور از آن سلطنت گوش به فرمان بیگانگان افتاد. کودتای ننگین ۲۸مرداد با طراحی انگلیس ودخالت مستقیم آمریکا وتایید شوروی وهمکاری عده ای ایرانیان وطن فروش به سقوط دولت ملی مصدق انجامید.
دولت کودتا در ششم اسفند۱۳۳۲ مخفی گاه دکتر فاطمی را کشف و او را دستگیر کرد و در همان روز چاقوکشان وابسته به کودتاچیان به سرکردگی شعبان جعفری در توطئه ای که از قبل تدارک دیده بودند در مقابل شهربانی با کارد به او حمله کردند تا شاید نیازی به محاکمه او نداشته باشند ولی پس از آن سوء قصد ناجوانمردانه نیز او زنده ماند و کودتاچیان او را محاکمه وبه اعدام محکوم کردند و این شهید بزرگ نهضت ملی در سحرگاه ۱۹ آبان ۱۳۳۳ در حال بیماری وتب تیرباران شد. او در آخرین ساعت عمر گفت: «من شهادت را در راه وطن می پذیرم تا جوانان ما بیاموزند که در راه دفاع از مملکت باید آماده جانبازی بود.» اماهزاران دریغ و افسوس که اکنون ۳۹ سال پس از انقلابی که ملت ایران به منظور کسب آزادی واستقلال وعدالت به پیروزی رسانید، هنوز مردم ایران آزادی برای تجلیل از بزرگ مردی چون دکتر فاطمی را ندارند وکوشندگان راه نهضت ملی ایران همچنان در سایه سنگین استبداد وخودکامگی به سر می برند. و آزادی های اساسی واولیه ملت ایران نا دیده گرفته شده واعلامیه جهانی حقوق بشر پایمال است.
نوزدهم آبانماه ۱۳۹۶ تهران – هیئـت اجـرائیه جـبهه ملـی ایـران
http://jebhemeliiran.org/?p=1338