پس از بازداشت گسترده مردم معترض به نتیجه انتخابات در خرداد ۸۸ و اتفاقات رخ داده در کهریزک با افشاگریها و هاشدارهای صورت گرفته توقع میرفت تا جامعه بار دیگر شاهد تکرار چنین فاجعههایی نباشد.
در آن زمان افشاگران کهریزک به حبسهای طولانی مدت محکوم شدند، چرا که با صدای بلند اعلام کردند در کهریزک چه رخ داده است. آنان سالهای زندان را با صبوری پشت سر گذاشتند تا کشور دیگر شاهد چنین رخ دادهایی نباشد.
پیش از کهریزک نام زهرا کاظمی بود که به عنوان یک مورد آشکار بارها در موردش صحبت میشد. زن خبرنگار دو تابعیتی که در زندان جان سپرد و هیچ گاه قاضی مرتضوی پاسخگوی رفتاری که با او کرد نشد و معلوم نشد دقیقا او چطور در زندان فوت کرده است اگر بخواهیم عقبتر برویم بازهم نمونههای دیگری هست. برای همین در سال ۸۸ روزنامه نگاران و فعالان حقوق بشر تلاش کردند تا با هشدارهای مداوم مانع ازتکرار کشته شدن متهمین در زندان شوند، اما گویا آن هشدارها بی نتیجه بود و نتیجه شد فوت ستار بهشتی در زندان.
اما نه زهرا کاظمی، نه کهریزک، نه ستار بهشتی و نه دیگران هیچ کدام درس عبرتی نشدند و باز شاهد اتفاقات جدید در داخل زندانها هستیم.
اعتراضات مردمی در دی ماه ۹۶ نیز با خبرهای تلخی همراه شد، فارغ از کشته شدن تعدادی از مردم در پی درگیریهای خیابانی، بازهم خبر از فوت افراد در داخل زندانها شنیده شد.
به گزارش کلمه، طبق اخبار منتشر شده تا کنون چند جوان در زندان اوین و اراک خودکشی کردهاند. محمود صادقی نماینده مجلس شورای اسلامی در توییتی خبر داد که خانواده این بازداشتیها گفتهاند، فرزندانشان در تماسهای تلفنی عنوان کردهاند که به آنها قرصهای مشکوکی داده شده است.
در همین رابطه کمیته پیگیری بازداشتهای ۹۶ خبر از قرص های غیر مجاز در بین بازداشت شدگان داده است. بنابر پیگیریهای کمیته پیگیری بازداشتهای ۹۶ بین روزهای شنبه ۹دی ماه تا سه شنبه دوازدهم دی ماه نزدیک به ۴۰۰ نفرتحویل قرنطینه زندان اوین شدهاند. غالب این افراد توسط نیروی انتظامی و در خیابانها بازداشت وبه ادارات انتظامی سطح شهر اعزام شده و پس از تشکیل پرونده مقدماتی به زندان اوین منتقل شدهاند.
به گزارش کلمه، گزارشها حاکی از این است که نیروی انتظامی در غالب بازداشتگاهها رفتار مناسبی با بازداشت شدگان نداشته و اکثریت بازداشت شدگان از فحاشی و رفتارهای زننده مامورین در زمان بازداشت و مدت زمان چند ساعته نگهداری در بازداشتگاههای نیروی انتظامی خبر می دهند. برخی ازبازداشت شدگان در بازداشتگاهها به شدت مورد ضرب و شتم قرار گرفتهاند.
یکی از بازداشت شدگان که در خیابان انقلاب و پس از درگیری فیزیکی با مامورین انتظامی بازداشت شده، ساعتها توسط مامورین و به تلافی درگیری در خیابان در پلیس امنیت توسط همان مامورین مورد ضرب و شتم قرار گرفته است.
یکی دیگر از مشکلات بازداشت شدگان در ادارات انتظامی نبود غذا برای بازداشت شدگان بوده است تا حدی که برخی از بازداشت شدگان از نخوردن غدا تا ۲۴ ساعت خبر می دهند.
با توجه به حجم بالای متهمین مسئولین زندان اوین با حذف برخی از قوانین زندان بازداشتشدگان را پذیرش و در بند قرنطینه مستقر کرده بودند.
به گزارش کمیته پیگیری بازداشتهای ۹۶ از بین حدود ۴۰۰ نفربازداشت شده سه روز اول بیش از ۱۵۰ نفر رسما درخواست داروهایی مر تبط با اعتیاد را داشتهاند که طبق قوانین زندان، باید با بررسی و تایید پزشک داروهای مرتبط را در اختیار زندانیان قرار میگرفته است، اما مسئولین زندان صرفا با اظهار بازداشت شدگان قرص متادون در اختیار آنها قرار دادهاند.
طبق قوانین سازمان زندانها این داروها باید با دستور پزشک و در حضور مامورین زندان مصرف شود، اما متاسفانه با قصور مامور زندان و با درخواست زندانیان در اختیار آنها گذاشته میشود.
به گزارش کلمه در حالی این اتفاق رخ داده است که تا پیش از این و در خصوص زندانیان بند ۳۵۰ و بند سیاسی زنان اوین، تحویل دارو از خانوادهها و دادن آن به زندانیان با سخت گیریهای بسیاری مواجه بوده است. بر اساس اخباری که طی این سالها از داخل زندان منتشر شده است زندانیان سیاسی حتی نمیتوانستند داروهایی که توسط پزشک متخصص تجویز شده بود و در زندان موجود نبود را از بیرون به راحتی دریافت کنند و پس از بازرسیهای متعدد توسط بهداری و حفاظت زندان و طی پروسهای طولانی تحویل زندانی داده میشد به طوریکه بیماری زندانی تشدید میشده است.
بنا بر گزارشهای رسیده به کمیته پیگیری بازداشتهای دی ماه ۹۶، با آنکه در شب اول حداقل نام و نام خانوادگی درخواست کننده دارو باید ثبت گردد اما از شب دوم حتی بدون ثبت نام مصرف کننده تعداد زیادی قرص متادون در اختیار بازداشت شدگان قرار گرفته است، به نحوی که برخی از بازداشت شدگان که سابقه اعتیاد نیز نداشتهاند به عنوان آرام بخش و یا موارد مشابه از این قرص استفاده کردهاند که طبیعتا باعث ناراحتی و آزارشان شده است.
برخی از بازداشت شدگان نیز اعلام داشتهاند که در روزهایی که در بند قرنطینه به سر میبردند جهت بازجویی به بخشهایی از اوین منتقل شدهاند که در آنجا مورد خشونت فیزیکی و کلامی قرار گرفتهاند. به گواه دو تن از شاهدان عینی سینا قنبری روز پنج شنبه و دو روز قبل از مرگ جهت بازجویی فراخوانده میشود که بعد از بازداشت با آنکه از روحیه خوبی برخوردار بوده است اما با شوخی به هم اتاقیهایش میگوید که خانه تکانی داشتهاند به نحوی که برخی از بخشهای بدنش به شدت کبود بوده است.
پیکر سینا قنبری صبح روز شنبه ۱۵ دی ماه در حالی که کیسه زباله به دور گردنش بسته شده بود در کف سرویس بهداشتی قرنطینه زندان اوین توسط زندانیانی که وظیفه نظافت را داشتهاند پیدا میشود. این کمیته نمیتواند تایید کند که آیا اساسا امکان خودکشی با کیسه زباله به عنوان طناب و آویزان شدن مرحوم سینا قنبری در آن محل امکان پذیر بوده است یا خیر.
بر اساس گزارشهای رسیده به کمیته پیگیری بازداشت های۹۶، اکثریت مطلق بازداشت شدگان ناآرامیهای دی ماه که تحویل سازمان زندان های تهران شدهاند با تامین قرارهای قضایی از زندان آزاد شدهاند اما این کمیته در مورد سرنوشت افرادی که بخاطر اعتراضات اخیر در بندهای امنیتی زندان اوین از جمله ۲۰۹، ۲۴۰ و ۲الف حضور دارند اطلاعاتی در دست ندارد.
بر اساس گزارشات رسیده به این کمیته برخلاف وعدههای مسیولین در مورد آزادی دانشجویان و دانش آموزان بازداشتی تا پایان دی ماه بیش از سی نفر از دانشجویان و ۴ نفر از دانش آموزان دبیرستانی در بازداشتگاههای سراسر کشور در زندان بسر میبرند، خصوصا در شهرستانها خانوادههای آنها در بلاتکلیفی هستند.
از: کلمه