یک کرد ایرانی ساکن بریتانیا برنده مدال فیلدز، معتبرترین جایزه ریاضی در جهان شد.
جوایز فیلدز این دوره به چهار ریاضیدان، کوچر بیرکار، السیو فیگالی، پیتر شولتزه و اکشای ونکاتش به خاطر کارهای عمده و بااهمیتی که در حوزههای مختلف ریاضی انجام دادهاند، اعطا شد. مراسم این دوره اهدای این جوایز در شهر ریو دو ژانیروی برزیل برگزار شد.
پروفسور بیرکار یکی از برندگان این جایزه، کردی است که چند سال پیش به عنوان پناهجو از ایران به بریتانیا آمد.
مدال فیلدز هر چهار سال به برجستهترین ریاضیدانان زیر چهل سال در جهان داده میشود و بالاترین جایزهای است که یک ریاضیدان میتواند بگیرد و از این رو به عنوان “نوبل ریاضی” نیز خوانده میشود.
در کنار مدال به هر کدام از برندگان جایزه نقدی ۱۵ هزار دلار کانادا هم اهدا میشود.
کوچر بیرکار، ریاضیدان کردی که در ماه جاری چهل ساله شد، در ایران به دنیا آمد اما حالا ساکن دانشگاه کمبریج بریتانیا است.
او به مجله علمی کوانتا گفته است که در زمانی که در دانشگاه تهران دانشجوی دوره کارشناسی بود، به بریتانیا سفر کرد و درخواست پناهندگی سیاسی داد.
کوچر بیرکار گفته است روی دیوار باشگاه ریاضی که به آن میرفت عکس برندگان مدال فیلدز بود. او میگوید:” به آنها نگاه میکردم و با خود میگفتم ‘آیا روزی میتوانم یکی از اینها را ملاقات کنم؟ ‘ آن زمان در ایران، حتی نمیدانستم که بتوانم به غرب بروم.”
پرفسور بیرکار به خاطر کارهایش در حوزه هندسه جبری، در شاخه هندسه دوسوگویا، معروف است و پیش از این هم برنده جایزه معتبر لورهولم شده است.
او دومین ایرانی است که برنده این جایزه میشود. پیش از این هم ریاضیدان ایرانی مریم میرزاخانی برنده مدال فیلدز شده بود. او سه سال پس از دریافت این جایزه در سال ۲۰۱۷ به علت سرطان درگذشت.
مریم میرزاخانی به خاطر تحقیقاتش در زمینه دینامیک و هندسه رویههای ریمانى و فضاهاى پیمانهاى آنها این جایزه را دریافت کرده بود.
او نخستین زنی بود که در تاریخ این جایزه، برنده فیلدز شد.
در هر دوره از دو تا چهار نفر برنده مدال فیلدز اعلام میشوند.
مدال فیلدز به یاد جان چارلز فیلدز، ریاضیدان کانادایی پایهگذاری شد.
این جایزه اولین بار در سال ۱۹۳۶ به دو ریاضیدان فنلاندی و آمریکایی داده شد.
از: بی بی سی