انتشار خبر “تبعیض جنسیتی” وزارت ورزش در اعزام تنها عضو زن تیم ملی تنیس روی میز ایران به مسابقات کاپ آسیا بازتاب گستردهای در رسانههای ورزشی پیدا کرده است. ندا شهسواری از شرکت در این مسابقات محروم ماند.
تنها نماینده زن ایران به دلیل مخالفت شورای برون مرزی وزارت ورزش و امور جوانان فرصت حضور در بیست و ششمین دوره مسابقات ۱۰۰ هزار دلاری کاپ آسیا را از دست داد. اتفاقی که پیش از این نیز بارها برای تیمهای ملی ورزش بانوان در رشتههای تیمی و انفرادی رخ داده است.
ندا شهسواری که نخستین بانوی المپیکی تنیس روی میز ایران است، قرار بود همراه با نوشاد و نیما عالمیان در کاپ آسیا شرکت کند. در آستانه مسابقات، مردان اعزامی سوار هواپیما شدند اما اجازه سفر به ستاره پینگپنگ دختران ایران داده نشد.
شورای برون مرزی در حالی با اعزام شهسواری مخالفت کرده که ایران در سه دوره پیشین این رقابتها در بخش بانوان نماینده داشت. شهسواری در رقابتهای۲۰۱۰ و ۲۰۱۲ کاپ آسیا به مصاف حریفانش رفت و پریسا صمدی هم در رقابتهای ۲۰۱۱ شرکت کرده بود.
شورای برون مرزی چیست؟
تشکلی با عنوان شورای برون مرزی ورزش در دیگر کشوروجود ندارد. این خود فدراسیونها در رشتههای مختلف ورزشی هستند که تشخیص میدهند در کدام مسابقات و با چه ترکیبی شرکت کنند.
گاهی اوقات در هر کشوری ممکن است به دلایلی از قبیل جنگ و نا امنی، مناقشات ناگهانی منطقهای و تنش حاد سیاسی دولتها از اعزام تیمهای ورزشی و حتی مسافرت شهرواندان عادی خود به یک کشور دیگر ممانعت کنند.
اما شورای برون مرزی وزارت ورزش ایران در هر شرایطی برای تمام رشتههای ورزشی و تمام مسافرتهای برون مرزی صاحب اختیار است. مشابه چنین نهادی در هیچکدام از کشورهای صاحب ورزش جهان دیده نمیشود.
شورای برون مرزی ۹ عضو دارد. اعضای این ستاد عبارتند از حمید سجادی معاون ورزش قهرمانی و حرفهای وزارتخانه، احمد گواری مدیر دفتر امور فدراسیونها و باشگاهها، عبدالرضا ساور معاون توسعه منابع و پشتیبانی، جعفری ملک مدیر امور بینالملل و رسولینژاد معاون حقوقی امور مجلس.
رمضانپور مدیرکل حراست این وزارتخانه هم عضو شوراست و حق رای دارد. بهرام افشارزاده دبیر کمیته المپیک و مرضیه اکبرآبادی معاون امور بانوان نیز دیگر اعضای شورا هستند. از وزارت امور خارجه هم فردی به نام آدینهلو در شورا دارای حق رای است.
به این ترتیب، ارگانهای غیر ورزشی و غیر متخصصی مثل حراست که وظیفهاش حفظ نظم محیطهای ورزشی است، همچنین وزارت امور خارجه دست اندرکار عدم اعزام برخی تیمها و ورزشکاران، از جمله ندا شهسواری به مسابقات بینالمللی هستند.
ندا شهسواری در بازیهای المپیک ۲۰۱۲ لندن ندا شهسواری در بازیهای المپیک ۲۰۱۲ لندن
چرا شهسواری اعزام نشد؟
بازتاب خبر چشمگیر اعزام نشدن ندا شهسواری به کاپ آسیا، فدراسیون تنیس روی میز را ناگزیر کرد تا جویای دلیل مصوبه شورای برون مرزی شود. گفته شده این شورا با تنها بودن ورزشکاران زن در سفرهای خارجی مخالف است.
باقری دبیر فدراسیون تنیس روی میز ایران در این باره به ایسنا گفته است: «علت ندادن مجوز به ندا شهسواری، مربوط به قواعد شورای برون مرزی است که اجازه سفر انفرادی به بانوان ورزشکار داده نمیشود.»
پرسش اینجاست که اصولاً چرا باید یک قهرمان ملی در مسابقات مهمی مثل کاپ آسیا، به تنهایی روانه میدان شود؟ همزمان با اعلام عمومی تصمیم شورا، تیم فوتبال استقلال تهران با کاروانی ۸۰ نفره در عربستان بود تا در جام باشگاههای آسیا به مصاف الهلال برود. چرا نباید همراه با شهسواری، سیما لیموچی مربی باتجربه او نیز در فهرست تیم اعزامی قرار میگرفت؟
دبیر فدراسیون گفته اگر میخواستیم شهسواری را اعزام کنیم، باید یک مربی زن هم میفرستادیم اما به دلیل مشکلات مالی که برای فدراسیونها وجود دارد، چنین امکانی نبود.
اما این مقام مسئول توضیح نداده که چگونه بحث مشکلات مالی مانعی برای اعزام ورزشکاران مرد و مربیشان ایجاد نکرده است؟
مرضیه اکبرآبادی معاونت ورزش بانوان وزارت ورزش که خود عضو شورای برون مرزی است، درباره مخالفت با اعزام شهسواری گفته: «هنگام جلسه شورا من در مازندران بودم. اما تا جایی که اطلاع دارم صحبتی درباره اعزام ندا شهسواری نشده. البته اگر یک بانوی ورزشکار تنها به مسابقات برود اذیت میشود.»
او در مصاحبهاش با ایسنا درباره برنامههای سال ۱۳۹۲ در ورزش بانوان گفت: «مهمترین نکته برای ورزش بانوان فرمایشات و رهنمودهای مقام معظم رهبری است که با جدیت بیشتری پیگیری خواهد شد.»
از: دویچه وله