یک مسئول امور خدمات آزمایشگاههای تشخیصی پزشکی در ایران میگوید بسیاری از آزمایشگاهها به دلیل نوسانات ارز دچار ورشکستگی شدهاند و اگر این روند ادامه یابد شاهد ورشکستگی تمام آزمایشگاههای کشور خواهیم بود.
سقوط ارزش پول ایران در برابر ارزهای خارجی در یک سال اخیر بیشترین اثرات خود را از جمله در حوزه دارو و درمان و خدمات آزمایشگاهی به جای گذاشته و مشکلات زیادی را در این حوزه حساس و مرتبط با زندگی و سلامت مردم بهوجود آورده است.
در ماههای گذشته بهای دارو و خدمات درمانی در ایران تا دو برابر افزایش یافته است. اکنون مسئولان خدمات آزمایشگاهی کشور از “سونامی تعطیلی آزمایشگاههای کشور به دلیل نوسانات ارز” خبر میدهند.
“بهزاد پوپک” یک مسئول امور آزمایشگاههای تشخیصی پزشکی در ایران به خبرگزاری “تسنیم” گفته است، عمدهترین چالشهای آزمایشگاهها مربوط به هزینههای مکان فیزیکی آزمایشگاهها، گرانی تجهیزات و کیتها به دلیل نوسانات ارز و بالا رفتن هزینههای انرژی است.
بهزاد پوپک میافزاید، مواد و تجهیزات آزمایشگاهها به شدت وابسته به ارز است و این درحالی است که از این بهبعد بهگفته وزیر بهداشت، دیگر ارز مرجع برای تجهیزات پزشکی و آزمایشگاهی اختصاص نمییابد و از سال گذشته تاکنون نیز قیمتهای مواد، کیتها و تجهیزات آزمایشگاهی بیش از ۳ برابر افزایش یافته است.
به گفته بهزاد پوپک، نوسانات ارز مشکلات زیادی برای آزمایشگاهها ایجاد کرده است بهصورتی که مسئولان آزمایشگاهها باید از جیب خود هزینههای اضافی را بپردازند و این مشکلات در نهایت باعث تعطیلی آزمایشگاههای متعددی شده است.
۹۰ درصد هزینهها از جیب مردم
علاوه بر افزایش شدید بهای خدمات درمانی در یک سال گذشته، از آغاز سال جدید نیز تعرفههای خدمات بهداشتی و درمانی بنابر مصوبه وزارت بهداشت بین ۲۵ تا ۲۹ درصد افزایش یافته است.
همچنین به موازارت افزایش قیمت خدمات پزشکی در کشور، سهم بیمهها در پرداخت این هزینهها نیز روز به روز کاهش مییاید. بهزاد پوپک میگوید در صورت اجرای تعرفههای جدید وزارت بهداشت نقش بیمه کم رنگتر خواهد شد بهطوریکه مردم باید با این تعرفهها ۹۰ درصد هزینههای درمانی را از جیب باید بپردازند.
بهزاد پوپک میگوید، هنوز جزئیات تعرفهها را به ما اعلام نکردهاند ولی در صورت اجرایی شدن تعرفه وزارت بهداشت بیمهها فقط ۱۰ درصد هزینههای درمانی بر گردن آنان خواهد افتاد در حالیکه براساس قانون باید مردم فقط ۳۰ درصد هزینههای درمانی را بپردازند که امروز معکوس آن را شاهد هستیم.
این در حالی که حدود هفت میلیون نفر در ایران، یعنی نزدیک به ده درصد جمعیت کشور اساسا هیچگونه بیمهای ندارند.
بدهی بیمهها به آزمایشگاهها
بهزاد پوپک در ادامه گفتوگوی خود با خبرگزاری تسنیم به مشکل دیگر آزمایشگاههای تشخیص پزشکی، یعنی بدهی بیمهها به این آزمایشگاهها، اشاره کرده و میگوید، بیمهها در حدود ۷ ماه است که مبالغ بدهیهای خود را به آزمایشگاهها پرداخت نکردهاند و این مسئله مشکل آزمایشگاهها را بیشتر میکند و این در حالی است که شرکتهای وارد کننده کیت و تجهیزات آزمایشگاهی برخلاف گذشته مبالغ خود را به نرخ دلار روز و نقد دریافت میکنند در حالیکه در گذشته یک کیت را سه ماه استفاده میکردیم و بعد پول آن را میپرداختیم.
آقای پوپک در پایان گفتوگوی خود خواستار بررسی کارشناسی مسائل حوزه خدمات آزمایشگاهی کشور شده و میگوید، به هر حال جامعه آزمایشگاهی با توجه به شرایط کنونی کشور دچار مشکلات بسیاری است که مسلمأ بیماران را در روند تشخیصها و درمانها دچار مشکل میکند و خواستار آنیم که در یک فضای علمی و کارشناسی و به دور از مسائل سیاسی به این مشکلات پرداخته شود.
منبع: دویچه وله