بهنام قلیپور
در سایه سکوت آیتالله علی خامنهای، رهبر ایران دامنه افشاگریها علیه صادق لاریجانی، رئیس سابق قوه قضائیه گستردهتر شده و گزارشها از موج بازداشت گروهی از مدیران این قوه حکایت دارد.
صادق لاریجانی که شهریور ماه سال ۱۳۹۷ از رهبر ایران مجوز محاکمه «مفسدان اقتصادی» در دادگاهی ویژه با اختیاراتی ویژه را دریافت کرده بود ، تنها پنج ماه پس از دریافت این اختیارات ویژه از سوی رهبر کنار گذاشته شد.
قوه قضائیه دوره لاریجانی طی این پنج ماه به چندین پرونده فساد کلان اقتصادی رسیدگی کرد و حکم اعدام چند نفری را هم به اجرا گذاشت، اما همه اینها باعث ماندگاریاش در قوه قضائیه نشد.
او در یک تصمیم از پیش اتخاذ شده از سوی خامنهای به ریاست مجمع تشخیص مصلحت نظام منصوب شد تا ابراهیم رئیسی به عنوان جایگزین وی در قوه قضائیه کار «پاکسازی نظام» و این قوه از عناصر فاسد را پی بگیرد.
ماههای ابتدایی حضور رئیسی در قوه قضائیه تقریبا بدون حاشیه پشت سر گذاشته شد تا اینکه افشاگری «علیرضا زاکانی»، نماینده سابق مجلس از دستگیری شاهمهره اصلی فساد در قوه قضائیه و دست راست لاریجانی در این قوه خبر داد. جستجوها به نام اکبر طبری معاون اجرایی دفتر «صادق لاریجانی» در قوه قضاییه رسید.
بازداشت طبری موجی از شایعات و اخباری در مورد فساد در قوه قضائیه دوره لاریجانی را به همراه آورد که موجب صدور بیانیه تهدیدآمیزی از سوی لاریجانی به عنوان رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام شد.
این بیانیه به شدت به خبرگزاری ایرنا که خبر داده بود فردی که از سوی زاکانی عنصر فساد خوانده شده همراه صادق لاریجانی به مجمع تشخیص مصلحت نظام رفته، تاخت و از پیگیری قضایی موضوع خبر داد.
با این همه این بیانیه هم مانع از ادامه بازداشت مدیران و قضات دوره صادق لاریجانی و انتشار تدریجی ابعاد فساد در دوره این روحانی محافظهکار نشد و هر روز بر ابعاد این پرونده فساد نیز افزوده شد.
از جزئیات بازداشت این مدیران و قضات اطلاعات دقیقی منتشر نشده، اما گزارش شده که تیم لاریجانی-طبری توانسته بودند دستکم ۵۰ قاضی را آلوده به فساد کنند.
این موج رسانهای و خبری درباره بازداشتها و ابعاد پرونده طبری تا جایی پیش رفت که حتی خبری مبنی بر نامه تهدیدآمیز لاریجانی خطاب به خامنهای منتشر شد که گفته میشد در این نامه لاریجانی تهدید کرده چنانچه برخوردها علیه وی و نزدیکانش بخواهد ادامه یابد، وی از مقام خود استعفا کرده و به نجف مهاجرت خواهد کرد ،البته این خبر مدتی بعد از سوی مجمع تشخیص مصلحت نظام تکذیب شد.
درباره ابعاد مختلف فساد در دوره صادق لاریجانی البته پیشتر افرادی همچون محمود احمدینژاد بارها به طور جسته و گریخته دست به افشاگری زده و از رهبر ایران خواستار برکناری وی شده بودند، اما رهبر به این درخواستها بیاعتنایی کرده بود.
اما حالا لاریجانی چند ماهی میشود که از قوه قضائیه کنار گذاشته شده و دامنه برخورد با مدیرانش در این قوه روز به روز گسترش مییابد.
موج جدید افشاگریها درباره این رئیس سابق قوه قضائیه در یک هفته اخیر ابعاد تازه و عجیبی یافته و پای صدا وسیما را هم وسط کشیده است.
صدا و سیما طی پنج روز اخیر در اقدامی بیسابقه در سه برنامه زنده تلویزیونی به موضوع فساد لاریجانی و اقدامات غیرقانونی وی پرداخته که با بهت گروهی از تحلیلگران سیاسی مواجه شده است.
در نخستین این برنامهها، دو مجری تلویزیونی چهار روز پیش در یک برنامه زنده تلویزیونی فاش کردند که به خاطر انتقاد از سازمان ثبت اسناد کشور که زیر نظر قوه قضائیه اداره میشود، احضار شدهاند.
دو روز بعد در برنامه زنده تلویزیونی «ثریا» هم یک روحانی درباره زندگی مجلل صادق لاریجانی و مدرسه مجلل او در قم سخن به میان آورد و به رئیس قوه قضائیه تاخت.
مدیر مسئول یک روزنامه هم در برنامهای دیگر که «وحید یامینپور»، مجری نزدیک به محافظهکاران آن را اداره میکرد، انتقادهای تندی متوجه لاریجانی در برخورد با مطبوعات کرد.
او گفت که اگر لاریجانی اجازه انتقاد آزادانه مطبوعات میداد، ممکن بود کشف فساد در قوه قضائیه زودتر انجام شود.
انتشار فیلمهایی از این سه برنامه در فضای مجازی بازتابهای فراوانی داشته و برخی از تحلیلگران سیاسی هم نوشتهاند این مساله نشان از اراده جدی نظام در برخورد با فساد به خصوص در قوه قضائیه دارد.
همزمان با ارائه این تحلیلها بود که روز پنجشنبه «علی عبداللهی»، رئیس مرکز حفاظت و اطلاعات قوه قضائیه تائید کرد «پاکسازی» در درون قوه قضائیه با دستور رهبر ایران آغاز شده است.
ابراهیم رئیسی هم که به کردستان سفر کرده در همان روز اعلام کرد که برخورد با فساد «مقطعی» نخواهد بود و همچنان ادامه خواهد داشت.
از مجموعه اخبار، تحلیلها، اظهارنظرها، شایعات و البته سکوت رهبر ایران چنین استنباط میشود که دامنه برخورد مدیران قوه قضائیه تا شخص لاریجانی هم پیش خواهد رفت و در آیندهای نامعلوم هم ممکن است از او درباره برخی پروندهها و افراد بازخواست شود.
نام صادق لاریجانی در حال حاضر به اکبر طبری، رسول دانیالزاده و برادران نجفی گره خورده است، سه نفری که گفته میشود در فساد سازمان یافته در قوه قضائیه نقش مستقیم یا غیرمستقیمی داشتهاند.
کانال «سحامنیوز» هم پنجشنبه شب ابعاد دیگری از فساد لاریجانی و طبری را منتشر کرده و مدعی شد آنها دستکم هزار میلیارد تومان از علی انصاری، صاحب ایرانمال پول دریافت کردهاند.
این کانال نوشت که طبری در دوره لاریجانی « توانسته بود با نفوذ خود برخی از احکام قضایی را تغییر دهد و با دریافت مبالغ مالی، بخش اعظم آن را به حسابهای شخصی و نزدیک به آملی لاریجانی واریز» کند.
آنطور که «سحامنیوز» نوشته «طبری تنها در شهر تهران، دارای ۳۰ واحد مسکونی» است و به همراه لاریجانی ۵۰ قاضی را به فساد آلوده کرده است.
این کانال همچنین از نقش برخی دیگر از اعضای خانواده لاریجانیها در پرونده مفاسد اقتصادی قوه قضائیه پرده برداشته و نوشته که فاضل لاریجانی دیگر برادر لاریجانیها در حال حاضر خارج کشور بسر میبرد و به وی گفته شده که فعلا به ایران بازنگردد.
با این روند افشاگریها به نظر میرسد باید در روزها و هفتههای آینده منتظر اخبار مهم دیگری در رابطه با این پرونده فساد قضایی بود.
از: ایران وایر