چهار روز بعد از آنکه حامد اسماعیلیون خطاب به «تمام دادخواهان و حقطلبان» نوشت که «کمپین یا کارزار دادخواهیِ ما، جمعی از خانوادههای بازمانده از جنایت هواپیما، در روزهای آینده آغاز خواهد شد»، بیش از هفتاد و دو هزار نفر اولین نامه دادخواهی جمعی از خانوادههای کشتهشدگان هواپیمای اوکراینی را امضا کردند.
خانوادههای کشتهشدگان پرواز۷۵۲ هواپیمایی اوکراین اینترنشنال، در اولین نامه دادخواهی خود نوشتند: «ما جمعی از خانوادههای مسافرین آن هواپیما از دولتهای دخیل در این پرونده که مسافران و خدمه در آنجا زندگی میکردند – کانادا، سوئد، افغانستان، اوکراین، آلمان و انگلستان – ،سازمان بینالمللی هوانوردی، دیوان بینالمللی دادگستری و سران سایر کشورها تقاضامندیم با اتخاذ سیاستهای مناسب حکومت جمهوری اسلامی را موظف به تن دادن به همکاری در تحقیقات، تحویل جعبه سیاه و همکاری جهت پیشبرد و بررسی این جنایت بینالمللی کنند.»
آنها با اشاره به اینکه «چهل و پنج روز پیش هواپیمای خطوط هوایی اوکراین با شلیک دو موشک سپاه پاسداران در آسمان تهران سقوط کرد»، نوشتند: «چهل و پنج روز پیش طی عملی ناجوانمردانه به کودکان، زنان و مردان دو بار شلیک کردند تا از سقوط هواپیما مطمئن شوند. دقایقی مرگزا بر مسافران و خدمه آن هواپیما گذشت و تمام ۱۷۶ مسافر و خدمه بیپناه آن از دنیای ما پر کشیدند.»
در این نامه به سه روز انکار مقامهای جمهوری اسلامی اشاره و تاکید شده است که آنها بعد از شلیک دو موشک در بامداد چهارشنبه ۱۸ دی ماه به این هواپیما، «سه روز به ما خندیدند و دروغ گفتند. سه روز در همدستیِ پنهان نیروهای نظامی و دولت بیکفایت واقعیت را مخفی کردند و چون سمبه پر زور شد پرده از جنایتی تکرارنشدنی برداشته شد و برای اولین بار در دنیا حکومتی مستقر به هواپیمای مسافربریِ خودی سه دقیقه بعد از تیکآف شلیک کرده است. نه یک بار که دو بار.»
اولین نامه دادخواهی به «هادی احمدی، امید ارسلانی، امیر ارسلانی، عظمت اژدری، حامد اسماعیلیون، رامین الائه، محمد تاجیک، آرش جمشیدی، بهروز رحیمی حسینی، طاهره رفیعی، مهرزاد زارعی، محمود زیبایی، جواد سلیمانی، میثم صلاحی، امیرعلی علوی، داریوش غفوری، علیرضا قندچی، پانیذ گرجی، علی گرجی، فرهاد مدنی، آرش مرتب، آرمین مرتب، شهناز مرتب، شاهین مقدم، مجید نوروزی، مسعود نیکنام» رسیده است که همگی اعضای خانوادههای کشتهشدگان پرواز۷۵۲ هستند.
خانوادههای کشته شدگان این نامه دادخواهی را چهار روز قبل در اینترنت و شبکههای اجتماعی برای امضا در اختیار عموم قرار دادند و تنها طی چهار روز بیش از ۷۲ هزار نفر آن را امضا کردهاند.
خانوادههای کشتهشدگان در بخش دیگری از نامه خود نوشتند: «جان شیرین عزیزان ما از کف رفت اما ماجرا نه به عذرخواهی ختم شد نه به معرفی خاطیان نه به استعفای آمران و فرماندهان نه به روندی که مسوولین جنایت را بازخواست کند. به جای آن، خانوادهها را تحت فشار قرار دادند، به تشییعجنازهها دستبرد زدند و در برگرداندن پیکر جانباختگان به کشورهای دیگر تا حد ممکن سنگاندازی کردند.»
آنها در نامه خود با اشاره به اینکه مقامهای جمهوری اسلامی سه روز به از حمله به هواپیمای اوکراینی به طور رسمی به شلیک موشکهای پدافند سپاه پاسداران به پرواز۷۵۲ اقرار کردند اما «بعد از آن اعتراف هولناک سد راه تحقیقاتِ کشورها و سازمانهایی شدهاند که جویای حقیقتند. جعبه سیاه را تحویل نمیدهند و در این بازی نیز همگی با هم همدستند. با جان انسانها بازی میکنند خونِ عاشقان زندگی را بیرحمانه میریزند و سپس خندهزنان بعد از ارتکاب قتل به راه خود میروند.»
نامه دادخواهی خانوادههای کشتهشدگان هواپیمای اوکراینی درحالی منتشر شده است که لعیا جنیدی، معاون حقوقی حسن روحانی،۳۰ بهمن ماه، از اقدامات جمهوری اسلامی برای جلوگیری از ثبت شکایت خانوادههای کشتهشدگان هواپیمای اوکراینی در دادگاه بینالمللی خبر داد. جنیدی بدون اشاره به برگزاری احتمالی دادگاه یا محاکمه مقامهای مسئول و متهم در این پرونده، از دو مسیر جمهوری اسلامی برای پایان دادن به پرونده پرواز۷۵۲ سخن گفت و عنوان کرد که در مورد خانواده کشتهشدگان با «جبران خسارت زیاندیدگان، رفتار مساوی و کمک به آنها» و در مورد ابعاد بینالمللی حمله به این هواپیما اوکراینی نیز با «رسیدن به کمیته مشترک تحقیق به نتایج مورد قبول ایران» این پرونده بسته خواهد شد.
پس از این اظهارات جنیدی بود که حامد اسماعیلیون نویسنده ایرانی که همسرش پریسا اقبالیان و دخترش ریرا اسماعیلیون بر اثر اصابت موشکهای سپاه پاسداران به هواپیمای اوکراینی کشته شدند در واکنش به سخنان لعیا جنیدی، معاون حقوقی حسن روحانی، از آغاز کمپین دادخواهی خانوادههای کشتهشدگان این پرواز برای کشاندن پرونده به دادگاههای بینالمللی خبر داد.
اسماعیلیون در صفحه فیسبوک خود خطاب به لعیا جنیدی، معاون حقوقی روحانی، نوشت: «لعیا جنیدی! مشاور حقوقیِ حکومت! عمله ظلم! کدام پرونده را میخواهی مختومه کنی؟ با کدام خانواده میخواهی به توافق برسی؟ پیشنهاد میکنم درس حقوقی را که خواندهای دوباره دوره کنی، وقت چندانی هم نداری چون ما، جمعی از خانوادهها، پرونده جنایت تاریخی شما را به دادگاههای بینالمللی خواهیم برد. تو نمیفهمی اگر میفهمیدی میدانستی تنها دلیل زنده ماندن ما همین است.»
از: ایران اینترنشنال