خبرگزاری هرانا – جمعی از کارشناسان حقوق بشر سازمان ملل امروز جمعه ۲۹ فروردینماه با انتشار بیانیهای خواستار آزادی زندانیان عقیدتی، دوتابعیتی و اتباع خارجی در ایران به ویژه آنهایی شدند که به دلیل سن و یا شرایط عمومی سلامت بیش از سایرین در معرض خطر ابتلا به ویروس کرونا (کویید ۱۹) قرار دارند.
به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، امروز جمعه ۲۹ فروردین ماه ۱۳۹۹، کارشناسان سازمان ملل با انتشار بیانیهای خواستار آزادی زندانیان عقیدتی، دارای تابعیت دوگانه و اتباع خارجی در ایران به دلیل شیوع ویروس کرونا شدهاند.
کارشناسان حقوق بشر سازمان ملل متحد تاکید کردند این زندانیان علیرغم شیوع ویروس کرونا کماکان در زندان هستند و جانشان در معرض خطر جدی قرار دارد.
در این گزارش آمده است، شیوع کووید ۱۹ در ایران به حدی گسترده است که بنا به آمار رسمی مقامات وزارت بهداشت هر ده دقیقه یک نفر جان خود را بر اثر این بیماری از دست میدهد.
این کارشناسان ضمن استقبال از گزارش آزادی موقت صد هزار زندانی در پی دو بخشنامه رئیس قوه قضاییه که شامل آزادی زندانیان عقیدتی و دارای تابعیت دوگانه میشد، به تداوم حبس اکثر مدافعان حقوق بشر، فعالان محیط زیست و زندانیان با تابعیت غیر ایرانی و یا دوتابعیتی انتقاد کرده و خطاب به جمهوری اسلامی گفتهاند: “برخی از آنها به دلیل سن یا شرایط عمومی سلامتی در معرض خطر بالای ابتلا به کویید ۱۹ قرار دارند. ما از مسئولان می خواهیم که فورا آنها را آزاد کنند”.
در ادامه این بیانیه به شرایط برخی از زندانیان همچون نسرین ستوده، نرگس محمدی، آرش صادقی، احمدرضا جلالی، مراد طاهباز، کامران قادری و مسعود مصاحب به صورت جداگانه پرداخته شده است. تمامی این افراد پیشتر درخواست اعزام به مرخصی کرده بودند که بدون پاسخ مانده و یا با آن مخالفت شده است.
در گزارش این کارشناسان همچنین تاکید شده است: “زندانهای ایران از مدتها قبل دچار مشکلات بهداشتی، سلامت و شلوغی بیش از ظرفیت بودند. ما از مقامهای ایران میخواهیم که تدابیر منطبق بر تعهدات بینالمللی خود در چارچوب میثاق بینالمللی حقوق مدنی و سیاسی را اتخاذ کنند. ازجمله حق افراد محروم از آزادی آن است که به صورت انسانی و با احترام به شان انسانیشان و حق آنها برای زندگی رفتار شود”.
جاوید رحمان، گزارشگر ویژه حقوق بشر در امور ایران، دنیس پوراس گزارشگر ویژه در خصوص حق سلامت جسمی و روانی، مایکل فورست، گزارشگر ویژه در خصوص وضعیت مدافعان حقوق بشر، دیوید بوید، گزارشگر ویژه درخصوص حقوق بشر و محیط زیست، خوزه آنتونیو گوارا برمودز (رئیس)، لی تومی (نایب رئیس ارتباطات)، الینا اشتاینر (معاون رئیس در پیگیری) و سئونگ فیل هونگ و سونتوندجی آدووجی از اعضای کارگروه بازداشت های خودسرانه شماری از این کارشناسان بودند.