گزارشگران بدون مرز خواستار تامین امنیت روزنامه‌نگاران ایرانی در ترکیه شد

جمعه, 12ام اردیبهشت, 1399
اندازه قلم متن

توقیف روزنامه های ایران

سازمان گزارشگران بدون مرز نسبت به وضعیت روزنامه‌نگاران ایرانی در ترکیه که منتظر رسیدگی به وضعیت درخواست پناهجویی خود هستند، ابراز نگرانی کرده و خواستار تامین امنیت آنها شده است.

این نهاد غیردولتی در گزارشی که روز پنجشنبه، ۳۰ آوریل، منتشر کرده از دولت ترکیه و کمیساریای پناهندگان سازمان ملل متحد خواسته برای “تضمین امنیت” این روزنامه‌نگاران پناهجو اقدام کنند.

در این گزارش به ۱۲ روزنامه‌نگاری اشاره شده که به گفته سازمان گزارش‌گران بدون مرز “برای فرار از خشونت، بازداشت و محکوم شدن خودسرانه به زندان‌، ناگزیر به ترک ایران و به کشور همسایه ترکیه پناه آورده‌اند”.

این نهاد صنفی می‌گوید این افراد “هم‌‌اکنون در شرایطی بسیار دشوار بسر می‌برند. نزدیک به مرزهای ایران خود و خانواده‌هایشان قربانی آزارگری نهادهای امنیتی” ایرانند و همزمان درخواست‌های آنها با تعلل و تاخیر طولانی دولت ترکیه روبرو شده است که اکنون به علت شیوع ویروس کرونا این کاستی‌ها مضاعف هم شده است.

سازمان گزارشگران بدون مرز می‌گوید “دیرکرد رویه‌های اداری” به ویژه از سال ۲۰۱۸ تشدید شده است که مسئولیت دریافت و رسیدگی به درخواست‌های پناهندگی از سوی کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل متحد به دولت ترکیه و اداره مهاجرت این کشور واگذار شده است.

“این تغییر رویه تاثیر منفی بر وضعیت پناه‌جویان گذاشته است. اداره مهاجرت (ترکیه) در بررسی پرونده‌ها دیرکرد جدی دارد. این تاخیر برای شماری از این پناه‌جویان چنان درازمدت شده است، که روند پذیرش پرونده‌شان از سوی ایالات متحده امریکا که در دوران ریاست‌جمهوری (باراک) اوباما با وجود محدودیت‌هایی اما پذیرفته شده بود، در دوران ریاست‌جمهوری دونالد ترامپ با تصویب سیاست محدویت برای مهاجرت، به تاخیر و در عمل تعلیق شده است”.

شراگیم زند، آرش شعاع شرق و علی‌رضا روشن از جمله روزنامه‌نگاران ایرانی پناهجو در ترکیه هستند که سازمان گزارشگران بودن مرز از نارضایتی آنها نوشته و همچنین نسبت به تضمین امنیت آنها در ترکیه ابراز نگرانی کرده است.

سازمان گزارشگران بدون مرز در تازه‌ترین گزارش جامع خود که در آن کشورهای جهان را به نسبت آزادی مطبوعات و روزنامه‌نگاران طبقه بندی کرده است ایران را از میان ۱۸۰ کشور در ر ده ۱۷۳ یافته و ترکیه هم کمی بالاتر در مقام ۱۵۴ این طبقه‌بندی قرار گرفته است.

مسعود مولویحق نشر عکسMEHR
رویترز نوشته فردی که در ویدیوی لحظه قتل در کنار او قدم می‌زند علی اسفنجانی نام دارد که مسئولیت تیم ترور آقای مولوی را بر عهده داشت

گزارش جدید این نهاد حقوق‌بشری در حالی منتشر شده که اوایل این ماه، خبرگزاری رویترز به طور اختصاصی خبر داد که ایالات متحده آمریکا نتیجه گیری کرده است که وزارت اطلاعات ایران به طور مستقیم در قتل سال گذشته مسعود مولوی در ترکیه نقش داشته‌ است.

رویترز اواخر ماه مارس گذشته هم به نقل از مقامات ناشناس دولت ترکیه گزارش داده بود که تیمی از دیپلمات‌ها و ماموران اطلاعاتی ‘ فعال در کنسولگری ایران در شهر استانبول در قتل مسعود مولوی دست داشته اند.

مسعود مولوی وردنجانی در ۱۴ نوامبر سال ۲۰۱۹ میلادی به ضرب گلوله در استانبول کشته شد. بنا بر گزارش رویترز،‌ فردی که در ویدیوی لحظه قتل در کنار وی قدم می‌زند “علی اسفنجانی نام دارد که مسئولیت تیم ترور آقای مولوی را بر عهده داشت.”

خبرگزاری رویترز به نقل از یک مقام بلندپایه آمریکایی که نامش را فاش نکرده است، نوشت: “با توجه به سابقه ایران در سوء قصد علیه مخالفان ایرانی و روش‌های به کار گرفته شده در ترکیه، دولت ایالات متحده معتقد است که وزارت اطلاعات ایران به طور مستقیم در قتل وردنجانی دخالت داشته است.”

مقامات آمریکایی تاکنون به این صراحت وزارت اطلاعات ایران را به دست داشتن در آن ترور متهم نکرده بودند، هرچند مایک پومپئو، وزیر امور خارجه آمریکا، یک هفته پس از آن واقعه قتل آقای مولوی را نمونه غم‌انگیز دیگری از سوء قصدهایی خواند که با پشتیبانی حکومت ایران صورت می‌گیرد و مخالفان حکومت هدف آن هستند.

مایک پومپئو روز چهارشنبه (۱ آوریل) به طور صریح‌تری در شبکه توییتر نوشت: “گزارش‌ها مبنی بر اینکه دیپلمات‌های ایرانی در ترور یک مخالف در ترکیه دست داشته اند نگران کننده است اما با وظایفشان کاملاً مطابقت دارد – “دیپلمات‌های” ایرانی عامل ترور هستند و طی یک دهه گذشته چندین ترور و توطئه بمب‌گذاری در اروپا انجام داده‌اند.”

از: بی بی سی


به کانال تلگرام سایت ملیون ایران بپیوندید

هنوز نظری اضافه نشده است. شما اولین نظر را بدهید.