روز گذشته خبرگزاری ایرنا یک مصاحبه از دریادار سیاری منتشر کرد که پس از دقایقی آن را از روی خروجی خبرگزاری حذف کرد
او در بخشهایی از این مصاحبه گفت دخالت نیروهای مسلح در سیاست و فعالیت اقتصادی نیروهای مسلح را صلاح نمیداند
ارتش همواره معترض بوده که نقشش در جنگ نادیده گرفته شده و تحقیر شده است. تا آنجا که فرماندهان سپاه پاسداران مدعی هستند ارتش هیچ عملیات موفقی در ماههای ابتدایی جنگ نداشته است
روز گذشته خبرگزاری ایرنا یک مصاحبه از دریادار سیاری منتشر کرد که پس از دقایقی آن را از روی خروجی خبرگزاری حذف کرد. «حبیبالله سیاری» در این مصاحبه چنددقیقهای بهطور تلویحی از سپاه پاسداران انتقاد کرد. او در بخشهایی از این مصاحبه گفت دخالت نیروهای مسلح در سیاست و فعالیت اقتصادی نیروهای مسلح را صلاح نمیداند اما بخش بزرگتر انتقادات او به نادیده گرفتن نقش ارتش در جنگ برمیگشت. او میگوید ارتش اجازه عکاسی و فیلمبرداری در جنگ را نمیداد و نبودن عکس و فیلم از ارتش باعث شده برخی گمان کنند حضور ارتش در جنگ کمرنگ بوده است اما هر جا نیروهای سپاه بوده دوربینی هم با آنها حرکت میکرده است.
***
سخنان حبیبالله سیاری، معاون هماهنگکننده ارتش، نماد دیگری از درگیری قدیمی فرماندهان این نهاد با سپاه پاسداران درباره روایتها از نقش هرکدام در جنگ ایران و عراق است. این دو نهاد در دوره جنگ نیز با یکدیگر درگیر بودند. نماد شاخص این درگیری کنارهگیری «علی صیاد شیرازی» از فرماندهی نیروی زمینی ارتش بود. پس از فتح «فاو» توسط نیروهای ایرانی، سپاه دست بالا را در معادلات سیاسی داشت. به همین دلیل «محسن رضایی»، فرمانده سپاه پاسداران جانشین «هاشمی رفسنجانی» شد که فرمانده کل جنگ بود. صیاد شیرازی نیز جانشین محسن رضایی شد و بهاینترتیب ارتش زیردست سپاه قرار گرفت؛ اما صیاد شیرازی استعفا داد.
شاید به دلیل همین ملاحظات سیاسی و دست بالای سپاه بود که در سال ۱۳۶۸ و پس از پایان جنگ، »علی شمخانی» از فرماندهان سپاه پاسداران، بهعنوان فرمانده نیروی دریایی ارتش منصوب شد و عنوان «دریادار» را دریافت کرد، درحالیکه در مراسم معارفه خود گفته بود از کار نیروی دریایی فقط شنا کردن را بلد است اما بهگونهای فرماندهی خواهد کرد که نه قبلیها و نه بعدیها نکرده باشند.
درگیری دیگر بین ارتش و سپاه بر سر روایتهای حکومتی از نقش آنان در جنگ است. ارتش همواره معترض بوده که نقشش در جنگ نادیده گرفته شده و تحقیر شده است. تا آنجا که فرماندهان سپاه پاسداران مدعی هستند ارتش هیچ عملیات موفقی در ماههای ابتدایی جنگ نداشته است.
در مقابل این ادعاها فرماندهان ارتش بهندرت فرصت پاسخگویی داشتهاند و معدود پاسخهای آنان خبرساز شده است. ازجمله سخنان سرتیپ «مسعود بختیاری» در برنامه تلویزیونی که از «کیفرخواست ۳۰ ساله» علیه ارتش حرف زد. او در این مصاحبه موفقیتهای ارتش در جنگ را برشمرد.
شکایت ارتش از «حسن عباسی» نیز یکی از موارد علنی واکنش ارتش به سخنان فرماندهان سپاه بود. این فرمانده سپاه پاسداران که محبوب برخی از حامیان آیتالله خامنهای است گفته بود که «اگر کشور را آب ببرد، ارتش اصلا صدایش درنمیآید.»
حالا انتقادات حبیبالله سیاری از سپاه در یک مصاحبه ویدیویی با خبرگزاری دولت خبرساز شده است. این اولین بار نیست که حرفهای سیاری موردتوجه قرار میگیرد. در جمهوری اسلامی معمولا فرماندهان ارتش بهندرت تبدیل به چهره شدهاند چراکه بهسرعت بازنشسته میشوند. درحالیکه هنوز برخی از فرماندهان نسل اول سپاه مشغول به کارند چند نسل از فرماندهان ارتش بازنشسته شدهاند. از سوی دیگر، همواره تبلیغات رسانهها بر روی فرماندهان سپاه بوده است نه ارتش.
درگیری لفظی ایران و آمریکا در خلیجفارس در مدت فرماندهی ۱۰ ساله حبیبالله سیاری بر ارتش از سالهای ۱۳۸۶ تا ۹۶، این فرصت را برای او فراهم کرد تا در فضای عمومی و رسانهها مطرح شود. برخی از سخنان او ازجمله اینکه نیروهای آمریکایی در خلیجفارس با نیروهای ایرانی به زبان فارسی حرف میزنند در تلویزیون ایران بهصورت پررنگی مطرح شد.
یکی از دیگر سخنان جنجالی سیاری، اعزام ناوهای ایرانی به ۱۲ مایلی آمریکا بود که واکنش کاخ سفید را نیز به دنبال داشت. پردهبرداری از ناو جماران براساس گزارشها با کپی از ناو بریتانیایی ۴۰ سال پیش ساخته شده بود از اقدامات دوره سیاری بود. برخی اما این اقدامات را ناشی از جاهطلبی او و دیگر فرماندهان ارتش دانسته و حادثه رخداده برای ناوچه کنارک را نیز نتایج این جاهطلبیها میدانند.
برخلاف علی شمخانی که بدون سابقهکار در نیروی دریایی ارتش فرمانده این نیرو شده بود، سیاری در ۴۳ گذشته در این نیرو فعالیت کرده است. او در مصاحبهای گفته که در دانشگاه شیراز قبول شده اما به دلیل علاقه به نظامیگری وارد ارتش شده و در پایان سال سوم دانشگاه افسری یعنی حدود سال ۱۳۵۶ به دلیل شرایط جسمی و درسی، نیروی دریایی او را انتخاب کرده است. سال ۱۳۵۷ در منجیل و در حال طی کردن دوره تکاوری دریایی بوده و سپس به کردستان رفته است.
پیش از شروع جنگ در خوزستان بوده و در دوره جنگ فرمانده دسته تکاوران دریایی خرمشهر و تحت نظر «ناخدا صمدی» که به دلیل مصاحبههایش در فضای عمومی نیز مشهور است. او همچنین در عملیات بیتالمقدس یعنی عملیات آزادسازی خرمشهر نیز حضور داشته و مجروح است.
سیاری پس از جنگ به منجیل بازگشته و در زلزله منجیل زیر آوار مانده بود. او از سالهای ۱۳۶۹ تا ۱۳۷۷ فرماندهی یگانهای ایرانی در جزایر سهگانه را عهدهدار بوده است. پسازآن حدود ۱۳ سال فرمانده نیروهای ایرانی در سواحل مکران بوده است.
یکی از موضوعات جذاب برای رسانههای ایران درباره سیاری این بوده که سال ۷۵ با تیم کوهنوردی ارتش به قله کلیمانجارو صعود کرده است.
سیاری در سال ۱۳۹۶ بهعنوان جانشین فرمانده کل ارتش منصوب شد و کمتر از دوره فرماندهی نیروی دریایی خبرساز بود. سخنان جنجالی او در این مصاحبه پاسخی دیگر از فرماندهان ارتش به «کیفرخواست ۳۰ ساله» سپاه و دیگر نهادهای تبلیغاتی علیه ارتش است.
او یادآوری کرده که ارتش در تبلیغات رسمی بهگونهای مورد تبعیض قرار گرفته که گویا اصلا در جنگ حضور نداشته است. معاون هماهنگکننده ارتش یادآوری کرده که نیروی دریایی سپاه در سال ۱۳۶۵ تشکیل شده است و اقدامات ایران در دریا کلا توسط ارتش انجام شده است.
سیاری از تصویر ترسیمشده از سرتیپ «ولیالله فلاحی»، فرمانده یگانهای ارتش در کردستان در فیلم «چ» به کارگردانی «ابراهیم حاتمیکیا» اعتراض کرده و گفته که از دیدن این فیلم به گریه افتاده است.
معاون هماهنگکننده ارتش همچنین از حضور نهادهای نظامی در سیاست و اقتصاد انتقاد کرده است. موضوعی که در این سالها مهمترین بخش انتقادها از سپاه پاسداران بوده است.
گزندهترین بخش سخنان او برای حامیان سپاه پاسداران اما آنجاست که گفته است: «شما البته فیلم میسازید که یک سید و یک حاجی با یک تیربار ژ-۳ لشکر را ظرف ۲۴ ساعت از بین میبرد. اگر اینطور است، ظرف ۱۲ شبانهروز ۱۲ لشکر عراق از بین میرفت دیگر. هشت سال (جنگ) برای چه بود؟»
سیاری اینک در جایگاه دریاداری قرار گرفته که پاسخ «سیدها» و «حاجیهای» سپاه پاسداران را میدهد. حذف این مصاحبه اما نشان داده که سپاه در معادلات قدرت با فاصله زیاد همچنان دست بالا را دارد.
از: ایران وایر