حکم هشت سال حبس و ۷۴ ضربه شلاق «سیاوش نوروزی جعفرلو»، دانشجوی گرافیک «دانشگاه شیراز» از سنگینترین احکامی است که برای دانشجویان معترض به شلیک موشکهای سپاه پاسداران به هواپیمای اوکراینی با ۱۷۶ سرنشین صادر شده است
احضار و بازداشت چندین دانشجو در سراسر کشور و صدور احکام سنگین زندان و شلاق پاسخی بود که نیروهای امنیتی به این تجمعات دادند
برگزاری مراسم یادبود سرنشینان هواپیمای اوکراینی در دانشگاهها از بیست و یکم دی سال ۱۳۹۸، بعد از صدور اطلاعیه ستاد کل نیروهای مسلح و قبول رسمی مسوولیت شلیک دو موشک به این هواپیما آغاز شد
حکم هشت سال حبس و ۷۴ ضربه شلاق «سیاوش نوروزی جعفرلو»، دانشجوی گرافیک «دانشگاه شیراز» از سنگینترین احکامی است که برای دانشجویان معترض به شلیک موشکهای سپاه پاسداران به هواپیمای اوکراینی با ۱۷۶ سرنشین صادر شده است. برگزاری مراسم یادبود سرنشینان هواپیمای اوکراینی در دانشگاهها از بیست و یکم دی سال ۱۳۹۸، بعد از صدور اطلاعیه ستاد کل نیروهای مسلح و قبول رسمی مسوولیت شلیک دو موشک به این هواپیما آغاز شد.
احضار و بازداشت چندین دانشجو در سراسر کشور و صدور احکام سنگین زندان و شلاق پاسخی بود که نیروهای امنیتی به این تجمعات دادند. سیاوش نوروزی جعفرلو یکی از این بازداشت شدگان بود که به گفته یکی از نزدیکانش، پروندهسازی برای این دانشجوی شیرازی، جز با همکاری نزدیک حراست دانشگاه شیراز با نهادهای امنیتی امکانپذیر نبود.
کانال تلگرامی «دانشجویان متحد» دلیل صدور حکم هشت سال حبس برای سیاوش را سه اتهام «اجتماع و تبانی به قصد بر هم زدن امنیت کشور»، «اهانت به رهبری» و«اخلال در نظم عمومی» اعلام کرده است.
به گفته منبع مطلعی که با «ایرانوایر» گفتوگو کرده است، تجمع یادبود قربانیان شلیک موشک به هواپیمای مسافربری تهران-کیاف با هماهنگی و موافقت حراست دانشگاه شیراز برگزار شده بود: «تجمع دانشجویان دانشگاه شیراز ۲۶ دی ۱۳۹۸ در اعتراض به منفجر کردن هواپیمای مسافربری اوکراینی با هماهنگی حراست این دانشگاه برگزار شده بود. در این تجمع، سیاوش نوروزی که عضو هیچ کدام از تشکلهای دانشجویی هم نیست و فعالیت سیاسی نیز نداشته است، یکی از کسانی بود که از دانشجویان دعوت کرد تا هر کدام نظرات خود را در مورد این حادثه مطرح کنند. خود سیاوش هم اظهار نظری مبنی بر این که دولت باید در مورد این حادثه تلخ پاسخگو باشد، انجام داد. در همین میان، عدهای در میان دانشجویان شعارهایی را مطرح کردند که این شعارها بهانه این برخورد سنگین با سیاوش نوروزی شدند. نکته قابل تأمل این که دقیقاً در همان لحظاتی که عدهای در حال شعار دادن بودند، از نهادهای امنیتی که احتمالاً وزارت اطلاعات بود، با تلفن همراه سیاوش تماس میگیرند.»
این منبع آگاه در مورد نقش حراست دانشگاه شیراز در بازداشت سیاوش نوروزی ادامه میدهد: «سیاوش حتی برای آرام کردن فضا، تماس نهادهای امنیتی را به دانشجویانی که در حال شعار دادن بودند، نشان میدهد تا آنها را متوجه فشارهای امنیتی کند. سیاوش به این تماسها پاسخ نمیدهد و مأموران امنیتی بلافاصله با خانواده او تماس میگیرند و به پدر و مادرش اعلام میکنند همین الان سیاوش در تجمعی در دانشگاه است و با بیانی تهدیدآمیز از عواقب این کار حرف میزنند. نکته قابل تأمل آن که در بازجویی، مأموران فیلمهایی را از تجمع دانشگاه شیراز به سیاوش نشان میدهند که هیچ وقت منتشر نشده بودند. هم در مورد تماسی که درست در میانه تجمع با سیاوش از سوی نهادهای امنیتی گرفته شده و هم در مورد فیلم هایی که مورد استناد مأموران در بازجویی قرار گرفته بودند، ما به شدت نسبت به نقش حراست دانشگاه مشکوک هستیم. همه فیلمهایی که در بازجویی به او نشان دادند، از فاصلهای بسیار نزدیک در تجمع از سیاوش گرفته شده بودند. کاملاً مشخص است که نهادهای امنیتی قصد پرونده سازی علیه او دارند.»
سیاوش نوروزی دو روز بعد از این تجمع، با حمله شبانه مأموران امنیتی به منزل پدری او بازداشت میشود. این دانشجو تقریباً سه هفته در بازداشتگاه اداره اطلاعات شیراز و زندان «عادلآباد» بوده است: «سیاوش حدود سه هفته در بازداشت بود و بعد با قرار وثیقه ۳۵۰ میلیون تومانی، در حالی که یک خانواده کارگری دارد، از بازداشتگاه آزاد شد. او تا حدود یک هفته بعد از بازداشت، اجازه تماس با خانوادهاش را نداشت و پدر و مادر او هم در این مدت اطلاعی از مکان نگهداری فرزند خود نداشتند. تا این که بعد از یک هفته، سیاوش را به زندان عادلآباد، زندان مرکزی شیراز منتقل کردند و او با خانوادهاش تماس گرفت. خانواده سیاوش نوروزی حتی برای آن که این ماجرا ختم به خیر شود، تا یک هفته ماجرای بازداشت او را هم به دوستان سیاوش اطلاع ندادند.»
بعد از آزادی نیز خانوادهاش با این امید که پرونده بسته شود، موضوع را رسانهای نکردند تا این که بالاخره پرونده این دانشجوی گرافیک پس از طی مراحل تحقیقات، به شعبه یک دادگاه انقلاب شیراز رفت. دو جلسه رسیدگی به دو اتهام «اجتماع و تبانی به قصد برهم زدن امنیت داخلی کشور» و «اهانت به رهبری» در روز ۳۰ اردیبهشت ۱۳۹۹ در همان دادگاه با ریاست قاضی «ساداتی» برگزار شدند: «نه خود سیاوش، نه وکیل او تا حدود یک هفته پیش از برگزاری دادگاه از حق مطالعه پرونده برخوردار نبودند. یک جلسه دادگاه برای رسیدگی به اتهامات اجتماع و تبانی به قصد بر هم زدن امنیت کشور و توهین به رهبری برگزار شد. در خود جلسه دادگاه هم قاضی اجازه دفاع را به سیاوش و وکیل او نداد. شکل برگزاری این محاکمه نشان میداد که قرار است حکمی سنگین علیه این دانشجو صادر شود.»
پیشبینیها درست از آب درآمدند و سیاوش نوروزی جعفرلو به خاطر تجمعی درون دانشگاه و البته شعارهایی که خود نیز با سر دادن آن موافق نبود، به هفت سال زندان محکوم شد: «برای اتهام اجتماع و تبانی به قصد بر هم زدن امنیت داخلی کشور، بر اساس ماده ۶۱۰ قانون تعزیرات، به پنج سال حبس تعزیری و برای اتهام اهانت به رهبری، بر اساس ماده ۵۱۴ قانون تعزیرات، به دو سال حبس تعزیری محکوم شد. اما با توجه به نداشتن سابقه محکومیت کیفری، اجرای مجازات با استناد به ماده ۴۶ قانون مجازات اسلامی، به مدت پنج سال به حالت تعلیق درآمد و در این ایام متهم موظف است تا به صورت هفتگی خود را به اداره اطلاعات معرفی کند.»
حکم سیاوش نوروزی صادر شده اما به او یا وکیل وی به طور رسمی ابلاغ نشده است و آنها فقط توانستهاند متن حکم را بخوانند. حتی اجازه کپیبرداری از حکم را نیز نیافتهاند. رسیدگی به اتهام «اخلال در نظم عمومی» به دلایل نامعلوم به شعبه دیگری از دادگاه انقلاب ارجاع و به خاطر این اتهام، به یک سال حبس تعزیری دیگر محکوم شده است.
شیوه رسیدگی به این اتهام هم در نوع خود قابل تأمل است. در احضاریه این جلسه دادگاه آمده بود: «به دلیل پیشگیری از شیوع بیماری کرونا، در جلسه دادگاه حاضر نشوید.»
تنها یک روز بعد از این احضاریه که ۲۵ خرداد ۱۳۹۹ به دست سیاوش نوروزی رسیده بود، حتی پیش از آن که وکیل او لایحه دفاعیه را به دادگاه ارایه کند، برای اتهام اخلال در نظم عمومی حکم صادر شد.
خود همین اتهام اخلال در نظم عمومی هم برای منبع نزدیک به سیاوش نوروزی، خندهدار به نظر میآید: «به اتهام سوم سیاوش نوروزی، یعنی اخلال در نظم عمومی هم در یک شعبه دیگر دادگاه رسیدگی میشود که بابت همین اتهام، به یک سال زندان و ۷۴ ضربه شلاق محکوم میشود. اتهام اخلال در نظم عمومی در حالی که تجمع یادبود کشته شدگان هواپیمای اوکراینی در محیط دانشگاه انجام شده، به نظر ما مسخره و خندهدار است. این اتهام در صورتی مطرح میشود که تجمع در خیابان برگزار شده است و تازه معترضان با حرکات مختلف مثل ایجاد ترافیک و یا تخریب اموال عمومی، نظم عمومی را خدشهدار کنند. مسوولیت همه فعالیتها درون محیط دانشگاه با معاونت دانشجویی و حراست است و تنها این نهادها میتوانند طبق آییننامه انضباطی دانشگاهها، با تخلفات احتمالی برخورد کنند.»
فعلاً این حکم در مرحله بدوی است و نزدیکان سیاوش نوروزی جعفرلو، دانشجوی شیرازی امیدوار هستند در مرحله تجدید نظر، با تغییر اساسی رو به رو شود. صدور حکم سنگین و تعقیب دانشجویان از اعتراضات دی ۱۳۹۶ به این سو شدت بیشتری گرفته است.
پیش از انتشار این گزارش هم «سینا ربیعی»، دانشجوی پیشین «دانشگاه تهران» برای اجرای حکم یک سال حبس، روانه زندان اوین شد.
در اعتراضات دی ۱۳۹۶، دستکم ۱۰۰دانشجو به خاطر چنین تجمعاتی در تهران و سایر شهرهای کشور بازداشت شدند و برای تعداد زیادی از آنها احکام سنگین زندان صادر شده است. تنها برای ۱۲ دانشجوی دانشگاه تهران، ۷۰ سال زندان صادر شد که قرار بود با قول مساعد وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، بسیاری از این احکام لغو شوند.
از: ایران وایر