در حال حاضر ۱۵ استان در وضعیت قرمز و ۱۱ استان در وضعیت هشدار قرار دارند.
کرونا در ایران با مرگ ۲۳۵ نفر دیگر طی ۲۴ ساعت گذشته، بار دیگر رکورد زد و شمار رسمی قربانیان را به بیش از ۱۶ هزار نفر افزایش داد.
سیما لاری، سخنگوی وزارت بهداشت ایران، روز سهشنبه هفتم مرداد با اعلام این خبر افزود که در شبانهروز گذشته ۲۶۶۷ بیمار دیگر مبتلا به کرونا در کشور شناسایی شدهاند که تعداد آنها در مجموع به ۲۹۶ هزار و ۲۷۳ نفر رسیده است.
پیش از این کارشناسان هشدار داده بودند که افرایش شمار ابتلا و بستری، افزایش آمار جانباختگان را نیز به همراه خواهد داشت.
درستی آمارهای رسمی مقامهای وزارت بهداشت درباره وضعیت کرونا در ایران با تردیدهای جدی روبرو شده است.
مرکز پژوهشهای مجلس پیش از این در گزارشی، اعلام کرده بود کرونا دستکم دو برابر آمار رسمی در ایران قربانی گرفته است.
خانم لاری در عین حال اعلام کرد که بر اساس آخرین اطلاعات آماری این هفته، سه استان به استانهای قرمز اضافه شده و در حال حاضر ۱۵ استان در وضعیت قرمز و ۱۱ استان در وضعیت هشدار قرار دارند.
خبرگزاریها از قول سخنگوی وزارت بهداشت ایران نوشتهاند که استان تهران به عنوان «پرجمعیتترین و پرترددترین» استان کشور، برای اولین بار در وضعیت قرمز قرار گرفته است.
افزایش آمار مبتلایان در کرونا در ایران در حالی است که با نزدیک شدن به ماه محرم، برگزاری مراسم مذهبی این ماه به موضوع مورد اختلاف بین وزارت بهداشت با سازمانها و مقامهای متولی امور مذهبی تبدیل شده است.
در حالی که وزارت بهداشت ایران و ستاد مقابله با کرونا به صراحت با برگزاری مراسم محرم به شکل سالهای گذشته مخالفت کردهاند، سخنگوی قوه فضائیه ایران و آیتالله ناصر مکارم شیرازی، مرجع تقلید از تعطیلبردار نبودن این مراسم سخن میگویند.
به گزارش خبرگزاری فارس، آقای مکارم شیرازی گفته که «به هیچ قیمت نمیتوان جلوی برگزاری مراسم عاشورا را گرفت. در زمان رضاخان با عاشورا چه کردند؟ اما همه دیدند که کاری از پیش نبردند.»
با وجود هشدارهای کارشناسان و مقامهای رسمی وزارت بهداشت، حسن روحانی، رئیسجمهوری ایران نیز بر لزوم برگزاری مراسم محرم در همه مناطق سفید و قرمز ایران تاکید کرده است.
این اظهارات با انتقادهای گستردهای از سوی کاربران فضای مجازی و شماری از چهرههای سیاسی مواجه شده است.
از: رادیو فردا
*****
اختلاف نهادهای حکومتی درباره برگزاری مراسم محرم؛ وزارت بهداشت مخالف، قوه قضائیه موافق
در حالی که وزارت بهداشت ایران با برگزاری مراسم مذهبی پرجمعیت در ماه محرم به صراحت مخالفت کرده است، سخنگوی قوه قضائیه میگوید مجالس مذهبی با «رعایت حداکثری» دستورالعملهای بهداشتی قابل برگزاری است.
غلامحسین اسماعیلی روز سهشنبه هفتم مرداد در یک نشست خبری گفته که «مجالس و محافل مذهبی ما از جمله دعای با برکت عرفه با رعایت حداکثری دستورالعملهای بهداشتی از ناحیه جامعه ایمانی ما قابل برگزاری است».
او افزوده که «شرایط کرونایی» کشور، «به هیچ عنوان نباید باعث غفلت ما از برکت این ایام و از دست دادن فضیلت روز عرفه و عید سعید قربان شود».
این مقام رسمی قوه قضائیه در عین حال از «همکاران قضایی» خود خواسته که برای «پیشگیری و مقابله با هنجارشکنیهای کرونایی از حداکثر ظرفیتهای قانونی و توان ضابطان دستگاه قضایی استفاده کنند.»
اظهارات وی در حالی مطرح میشود که علیرضا رئیسی، معاون وزیر بهداشت، روز سهشنبه اعلام کرد که این وزارتخانه، «مخالف» برگزاری مراسم پرجمعیت و به ویژه در محیطهای سربسته است.
آقای رئیسی در حاشیه جلسه کمیته مشورتی مبارزه با بیماری کرونا در جمع خبرنگاران هشدار داده که اگر شرایط و پروتکلهای بهداشتی رعایت نشود در برگزاری مراسم عزاداری شبهای محرم و پیش رو «دچار مشکل» میشویم.
وی با تاکید بر اینکه امسال نمیتوانیم مراسم سالهای قبل را به همان شکل برگزار کنیم، تاکید کرده که «نظر قاطع وزارت بهداشت این است که برگزاری مراسم در محیط سر بسته با جمعیت زیاد ممنوع است. با برگزاری مراسم در محیطهای سربسته کاملاً و محکم مخالفت میکنیم.»
در حال حاضر شمار موارد ابتلا و مرگ ناشی از کرونا در ایران به شدت افزایش یافته و باعث بازگشت شماری از محدودیتها در برخی مناطق شده است.
بر اساس آمارهای رسمی وزارت بهداشت، تعداد قربانیان این ویروس در ایران به حدود ۱۶ هزار نفر و مجموع بیماران شناسایی شده به ۲۹۳ هزار نفر و ۶۰۶ نفر رسیده است.
۲۵ استان کشور نیز از نظر شیوع کرونا در وضعیت قرمز یا هشدار قرار دارند.
پیشتر حسن روحانی، رئیسجمهوری ایران، نیز در اظهاراتی جنجالبرانگیز گفته بود که عزاداری محرم حتی در مناطقی که از نظر شیوع کرونا در وضعیت قرمز هستند، باید برگزار شود.
او از «فرهنگ عاشورایی» به عنوان عامل ایستادگی در مقابل «دشمن» یاد کرده و گفته بود تجربه برگزاری مراسم مذهبی ماه رمضان نشان داد که این مراسمها «باعث شیوع کرونا» نبودهاند.
این ادعا در حالی مطرح میشود که در موج اول شیوع کرونا، دولت با اصرار بر نقش موثر تجمع مردم در مکانهای مذهبی، خواستار تعطیلی مراکز مذهبی مانند حرم امام رضا در مشهد و حرم معصومه در قم شد.
اظهارات آقای روحانی بازتاب زیادی در فضای مجازی فارسیزبان داشت و مورد انتقاد قرار گرفت.
کمیته اطلاع رسانی ستاد کرونا در اطلاعیهای اعلام کرده که برگزاری مراسم عزاداری محرم صرفا با رعایت اصول «کاهش زمان مراسم، تراکم حداقلی، آلودگیزدایی منظم، رعایت فاصله یک و نیم متر و استفاده مستمر و همگانی از ماسک» انجام میشود.
پذیرایی نیز در جریان عزاداری ممنوع است و «نذورات صرفاً مطابق دستورالعملهای بهداشتی در پخت و پز و بسته بندی به صورت بیرون بر و در ظروف غیر مشترک و یک بار مصرف توزیع میشود.»
محمدجواد حاج علی اکبری، رئیس شورای سیاست گذاری ائمه جمعه نیز دوشنبه شب، در یک برنامه تلویزیونی گفته که در حال حاضر حدود ۴۰۰ نماز جمعه در شهرهای دارای وضع سفید و زرد با «رعایت پروتکلهای بهداشتی» برگزار میشود.
به گفته وی، پس از موافقت ستاد ملی مقابله با کرونا با برگزاری نماز جمعه در شهرهای با وضع سفید و زرد، حدود ۷۰۰ نماز جمعه در کشور بازگشایی شد، اما با افزایش تعداد شهرهای قرمز، به ۴۰۰ شهر رسید.
از: رادیو فردا
*****
کرونا در ایران؛ مینو محرز: کنکور باید عقب بیفتد، همه بهسرعت مبتلا میشوند
مینو محرز»، عضو کمیته علمی ستاد ملی مقابله به کرونا خواست کنکور به تعویق بیفتد
شاهد علوی
درحالیکه رییس کمیسیون بهداشت مجلس در نامهای به «حسن روحانی» از او خواسته است برگزاری کنکور به تعویق بیفتد و «مینو محرز»، عضو کمیته علمی ستاد ملی مقابله به کرونا خواست کنکور به تعویق بیفتد، «ایرج حریرچی»، معاون کل وزارت بهداشت گفت تصمیم برای اینکه کجا و چگونه کنکور برگزار شود با ستاد ملی مقابله با کرونا است اما قرار است برای کنکور هیچکس از شهر خود خارج نشود.
دفتر سخنگوی دولت در اطلاعیهای اعلام کرد که با دیدن علایم مشکوک به کرونا در «علی ربیعی»، سخنگوی دولت، او از اواخر هفته گذشته در منزل در حال استراحت بوده و پس از مثبت شدن تست اولیه تشخیص کرونا، برای مراقبتهای بیشتر در بیمارستان بستری شده است. در چند ماه گذشته شماری از مقامات جمهوری اسلامی به کرونا مبتلا شدهاند و تعدادی از آنها هم فوت کردهاند.
درحالیکه حسن روحانی بهصورت ضمنی تایید کرده بود در تلاش برای مقابله با کرونا، سیاست ایمنی گلهای در ایران دنبال میشود و شواهد هم خبر از تعقیب چنین سیاستی میدهد و یکی از متخصصان عضو ستاد ملی کرونا هم در مورد پیامدهای آن هشدار داده بود، ایرج حریرچی، معاون کل وزارت بهداشت برای کاستن از تاثیر صحبتهای حسن روحانی برای بار چندم در یک هفته اخیر گفت این سیاست برای مقابله با کرونا عملی نیست.
معاون کل وزارت بهداشت همچنین با اشاره به اینکه با ریختن ترس مردم و برگزاری عزا و عروسی، دورهمی و … در خرداد، افزایش آمار مرگومیر کرونا در تیر مشاهده شد و گفت اگر قرار باشد روزانه مرگومیر ۲۰۰تایی داشته باشیم در ۳۶۵ روز آینده به ارقام بالایی میرسیم که زیبنده مملکت ما نیست اما اکنون با اجباری شدن ماسک از ۱۵ تیر میتوانیم نتیجه این اقدام موثر را در نیمه مرداد یا شهریور ببینیم چون پوشش ماسک از حدود ۲۰٪ به ۶۰ تا ۷۰٪ رسیده است.
ایرج حریرچی اضافه کرد که تصمیم برای اینکه کجا و چگونه کنکور برگزار شود با ستاد ملی مقابله با کرونا است. برای کنکور هیچکس از شهر خود خارج نمیشود. برای حین برگزاری جلسه نیز خواسته بودیم فاصله ۱.۲ متری اعمال شود که عزیزان وزارت علوم قرار است ۱.۸ تا ۲ متر فاصله بین داوطلبان را رعایت کنند، افراد مشکوک در محلی جدا امتحان میدهند و افراد بیمار در بیمارستان یا محل مورد نیاز خود امتحان میدهند.
«کیانوش جهانپور»، مدیر روابط عمومی وزارت بهداشت، با اشاره به اینکه توییتهایش در فضای مجازی و چالش او با سفیر چین میتواند بخشی از ماجرای عزل او از سخنگویی وزارت بهداشت باشد، گفت ۵ روز پس از خدشه او به درستی آمار چین، آن کشور آمار مرگومیر را تصحیح کرد و ۵۰٪ آمار ووهان و ۳۵٪ آمار کل این کشور را افزایش داد.
«مینو محرز»، عضو کمیته علمی ستاد ملی مقابله با کرونا با اشاره به اینکه اصلا وضعیت فعلی تهران خوب نیست و کنکور باید عقب بیفتد، گفت بههیچوجه هیچ نوع تجمعی توصیه نمیشود چون امکان انتقال بیماری آنهم با ساعتها نشستن در فضای بسته وجود دارد. محرز تاکید کرد هرجا هر تجمعی هست باید منتفی شود، عزاداری، عروسی، رستوران و یا هر نوع مراسم دیگری، چون سرعت انتشار بیماری وحشتناک و فوقالعاده بالاست و بهسرعت همه را مبتلا میکند.
«محمداسماعیل مطلق»، مشاور وزیر بهداشت با اشاره به اینکه مسئولان هیاتهای عزاداری مسئول نظارت بر ضوابط بهداشتی مراسم محرم خواهند بود گفت پروتکل بهداشتی این مراسم تدوین شده است. به گفته او اولویت برای برگزاری آیینهای عزاداری محرم فضای باز و با رعایت فاصلهگذاری است و «سازمان تبلیغات اسلامی مامور رایزنی با مسئولان هیاتها برای تشویق آنها جهت انتقال عزاداران از فضای بسته به کوچه و خیابان نزدیک مسجد است.» به گفته مطلق، فاصله هر فرد در تجمعهای محرم حدود ۲ متر باشد و برگزاری مراسم در فضای بسته در شهرهای با وضعیت سفید با رعایت ضوابط بهداشتی مجاز و شهرهای با وضعیت قرمز و زرد ممنوع است.
سخنگوی وزارت بهداشت در نشست روزانه خود با اشاره به اینکه ۲۵ استان کشور در وضعیت قرمز یا هشدار قرار دارند، گفت بهعنوانمثال بین استان البرز که در وضعیت قرمز دارد و استان تهران، روزانه ۳۰۰ تا ۴۰۰ هزار نفر تردد دارند، موارد بستری در این استان در یک ماه گذشته ۶۰ درصد افزایش یافته و شیب ابتلا در شهرهای کرج، نظرآباد و فردیس تندتر است.
«سیما ساداتلاری»، همچنین گفت همچون روزهای پیشین، استانهای لرستان، البرز، آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، ایلام، خراسان رضوی، خوزستان، زنجان، گلستان، مازندران، کرمان و فارس در وضعیت قرمز قرار دارند و استانهای تهران، اصفهان، بوشهر، هرمزگان، قزوین، مرکزی، خراسان شمالی، خراسان جنوبی، سمنان، اردبیل، سیستانوبلوچستان، کهگیلویه و بویراحمد و همدان هم در وضعیت هشدار قرار دارند.
اما همچون روزهای پیشین اشاره کنم که بر مبنای اطلاعات منتشرشده از سوی مقامات و دانشگاههای استانها، علاوه بر استانهای فوقالذکر، استانهای تهران، خراسان جنوبی و سیستانوبلوچستان، قزوین، اردبیل، همدان، بوشهر، هرمزگان، اصفهان و مرکزی نه در وضعیت هشدار که چندین روز است در وضعیت قرمز قرار گرفتهاند و استانهای کُردستان، کرمانشاه، قُم و یزد نیز در وضعیت هشدار قرار دارند.
بنا بر اعلام سخنگوی وزارت بهداشت تا ظهر شنبه ۴ مرداد، ۲۴۳۴ مبتلای دیگر به کرونا شناسایی شدند که ۱۴۳۶ نفر از آنها بستری شدند و مجموع مبتلایان به ۲۹۳ هزار و ۶۰۶ نفر رسید. در همین مدت ۲۱۲ بیمار دیگر هم درگذشتند و مجموع درگذشتگان کرونا در ایران به ۱۵ هزار و ۹۱۲ نفر رسید.
سخنگوی وزارت بهداشت همچنین با اشاره به اینکه بهرغم توصیههای وزارت بهداشت همچنان گزارشهایی از برگزاری مراسم عزا و عروسی در کشور میرسد، گفت برگزاری این مراسم کار بسیار خطرناکی است و موجب میشود به علت ازدحام جمعیت خطر ابتلای جمعی به کرونا افزایش یابد. اما خانم سخنگو نگفت چرا وزارت بهداشت با این آگاهی، در مخالفت با برگزاری مراسم محرم اظهارنظر نمیکند.
به گزارش ایرنا، این روزها در شهرهای قرمز استان مازندران، بیش از ۳۰ بیمارستان دولتی استان از پذیرش بیماران غیرکرونایی حتی کسانی که نوبت جراحی داشتند، خودداری میکنند. چنانچه بیش از ۹۰ درصد از بیماران نمیتوانند برای ادامه درمان در این مراکز درمانی بستری و دوره درمانی خود را پیگیری کنند. «سیمین بابایی»، سخنگوی دانشگاه علوم پزشکی استان مازندران هم انجام ندادن جراحیهای ضروری در بیمارستانهای دولتی مازندران را براساس مصوبه ستاد ملی مقابله با کرونا تایید کرد. اکنون ۴۴ درصد از کل ظرفیت تختهای بیمارستانی دولتی و خصوصی استان مازندران در اشغال بیماران مبتلا به کرونا است.
براساس گزارش دانشگاههای علوم پزشکی مازندران و آمل، ۳۸۵ بیمار تازه در بیمارستانهای استان بستری شدهاند و مجموع بیماران کرونای بستری در آن استان اکنون به ۱۸۹۸ رسیده است. «شهرام کاشانی»، رییس بیمارستان ۱۷ شهریور آمل هم با اشاره به کمبود تختهای بیمارستانی برای پذیرش و بستری بیماران کرونایی در این شهرستان، گفت ۲ بخش بیمارستان ۱۷ شهریور آمل به ظرفیت ۶۰ بیمار به ارایه خدمات درمانی بیماران کرونایی اختصاص یافته است.
رییس دانشگاه علوم پزشکی چهارمحال و بختیاری با اشاره به اوجگیری ویروس کرونا در هفتههای اخیر و شدیدترین اوج شیوع کرونا در استان از ابتدا تاکنون و تداوم روند صعودی شیوع ویروس کرونا در آن استان گفت محدودیتهای ناشی از این ویروس یک هفته دیگر در استان تمدید شد و مراکز آموزشی، کتابخانهها، مساجد و مصلیها، موزهها، مراکز تفریحی و سینماها همچنان تعطیل است.
«علیرضا آرمانیکیان»، معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی زنجان ضمن اشاره به اینکه شمار مبتلایان و بستریها در بیمارستانهای استان در چند روز گذشته تا حدودی کاهش یافته است، هشدار داد که میزان مرگومیرها در استان زنجان صعودی شده است و این در شرایطی است که بهرغم ظرفیت ایجاد شده، هنوز آن استان با مشکل کمبود دستگاه اکسیژنساز، نبود تجهیزات پزشکی پیشرفته و کمبود منابع انسانی و مالی مواجه است.
در خوزستان به نظر میرسد پس از ۸ هفته درگیری با پیک کرونا، وضعیت رو به ثبات میرود و معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی اهواز اکنون میگوید خوزستان طولانیترین دوره پیک بیماری کرونا را گذراند و انتظار میرود در روزهای آینده از وضعیت قرمز خارج شود اما این کاهش آمار شکننده است و احتمال میرود موج دیگری برگردد که سهمگینتر از قبل خواهد بود. به گفته این مقام بهداشتی استان خوزستان، عزاداران برای جلوگیری از کرونا حدود ۴ متر و در فضای گرم و شرجی ۹ متر از یکدیگر فاصله داشته باشند.
در همین حال، «یوسف پریدار»، رییس دانشگاه علوم پزشکی دزفول نیز که پس از اهواز بیشترین میزان ابتلا و مرگومیر در خوزستان را داشت با اشاره به اینکه آیینهای عزاداری محرم طبق اعلام مسئولان باید برگزار شوند و منطقه تحت مدیریت آن دانشگاه ۹۰۰ هیات عزاداری دارد گفت ۲ هفته پیش ۹۲ درصد افراد از ماسک استفاده میکردند ولی در روزهای اخیر میزان استفاده از ماسک به ۵۰ درصد رسیده است و اگر این وضعیت ادامه یابد، آمار مبتلایان دوباره افزایش خواهد یافت.
بنا بر اعلام سخنگوی دانشگاه علوم پزشکی کرمان، ۱۰ نفر دیگر به دلیل ابتلا به ویروس کرونا در شبانهروز گذشته در استان کرمان درگذشتهاند و مجموع جانباختگان رسمی کرونا در استان به ۴۰۰ نفر رسید. در شبانهروز گذشته همچنین ۴۹ نفر مبتلای جدید در آن استان بستری شدند و جمع بیماران بستری در بیمارستانهای استان کرمان را به ۳۵۳ نفر رساند.
رییس دانشگاه علوم پزشکی البرز با اشاره به اینکه بیش از یک هفته از شروع موج دوم کرونا در استان میگذرد، گفت در هفته گذشته تعدادی از کادر بهداشت و درمان در استان بهواسطه ابتلا به کرونا فوت کردهاند و بهطورکلی از بین بیماران کرونایی استان تاکنون ۶۶۲ نفر فوتی قطعی و ۸۸۷ نفر فوت با علایم کرونا داشته است. در حال حاضر نیز ۶۲۶ بیمار کرونایی در استان بستری هستند که ۱۱۹ نفر از آنها در بخش ویژه خدمات دریافت میکنند.
معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی کرمان با اشاره به وجود ظرفیت خالی در تختهای عادی بیمارستان، گفت اکنون تقریبا تمامی بیمارستانهای استان درگیر بیماران کرونایی هستند و در حال حاضر تختهای آیسییو در بیمارستانهای استان تقریبا پر هستند و دیروز هم رکورد بیشترین آمار بستریهای کرونایی در ۵ ماه گذشته در کرمان شکسته شد. «مرتضی هاشمی»، با اشاره به اینکه بیش از ۷۵۰ تخت بهصورت مستقیم به بیماران کرونا اختصاص داده شده است و بیمارستانهای استان از لحاظ تجهیزات وضعیت خوبی ندارند و در برخی از بیمارستانها تعداد دستگاههای اکسیژنسازشان جوابگوی تعداد بیماران نیست.
وزارت بهداشت انجام نمونهگیری در منازل و هر محلی خارج از مراکز منتخب و آزمایشگاههای مورد تایید وزارت بهداشت برای آزمایشهای تشخیصی کرونا را به بهانه «اختلال در برنامه کلان ملی تشخیص، پایش و مهار زنجیره انتقال ویروس و ایجاد تقاضای القایی» غیرمجاز اعلام کرد.
«حسینعلی شهریاری»، رییس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در نامهای به رییسجمهور ضمن درخواست تفویض اختیارات بیشتر به استانها برای اتخاذ تصمیمات فوری در مقابله با شیوع کرونا، از او خواست کنکورهای سراسری کشور در زمان دیگری برگزار شود. او در این نامه از حسن روحانی خواسته است با توجه به شیوع دوباره ویروس کرونا و افزایش مرگومیر ناشی از بیماری کووید-۱۹ دستور دهد کلیه کنکورهای سراسری زمانی برگزار شود که بیماری در کل کشور بهطور کامل تحت کنترل درآمده باشد تا خطر همهگیری شدیدتر با مرگومیر بالاتر رفع شود.
«فاطمه مهاجرانی»، رییس مرکز ملی پرورش استعدادهای درخشان گفت آزمون تیزهوشان با مجوز ستاد ملی مقابله با کرونا در روزهای نهم و دهم مرداد و با حضور ۳۳۰ هزار دانشآموز در ۲۸۰۴ حوزه امتحانی برگزار خواهد شد و شرکتکنندگان موظف هستند ماسک بزنند.
از: ایران وایر
Related