فعالان حقوق بشر درباره وضعیت پنج زندانی محکوم به اعدام در زندان اصفهان و احتمال “اعدام مخفیانه” آنها ابراز نگرانی کردهاند. همچنین سازمان حقوق بشر ایران میگوید خانواده این زندانیان تهدید شدهاند.
این پنج نفر به نامهای مهدی صالحی قلعه شاهرخی، محمد بسطامی، عباس محمدی، مجید نظری کندری و هادی کیانی به گفته سازمانهای حقوق بشری در ارتباط با اعتراضات دی ماه ۱۳۹۶ بازداشت و هر کدام به جرم محاربه و قیام مسلحانه علیه حکومت به دو بار اعدام محکوم شدهاند. متهمان دستکم یک سال و گاه تا دو سال بعد از وقایع دی ماه بازداشت شدهاند.
مدیر سازمان حقوق بشر ایران مستقر در نروژ، میگوید از طریق منابع مطلع آگاه شده که دستکم خانواده یکی از این پنج محکوم به اعدام توانسته با زندانی خود ملاقات کند؛ اما این موضوع به گفته او از نگرانی درباره احتمال اجرای پنهانی اعدام نکاسته است.
محمود امیریمقدم، مدیر سازمان حقوق بشر ایران در اسلو به بیبیسی گفت که خانوادههای این پنج نفر تهدید شدهاند که اطلاعرسانی یا تجمع نکنند.
به گفته فعالان حقوق بشر افراد محکوم شده از خانوادههای “بسیار محروم جامعه” هستند که دسترسی به اطلاعرسانی و مشاوره حقوقی نداشتهاند.
دیروز چهارشنبه، هشتم مردادماه، شماری در اعتراض به احتمال اجرای حکم اعدام مقابل دادگستری اصفهان تجمع کردند.
همزمان بسیاری در شبکههای اجتماعی بار دیگر با استفاده از هشتگ #اعدام_نکنید خواستار “لغو فوری اعدام” آنان شدهاند. به اعتقاد بسیاری، این کارزار میلیونی چند روز پیش باعث توقف موقت اجرای حکم اعدام سه متهم به شرکت در اعتراضات آبان ماه ۹۸ شد.
سازمان حقوق بشر ایران تصویر حکم تایید اعدام این پنج نفر در اصفهان را منتشر کرده اما دادگستری اصفهان میگوید چنین موضوعی صحت ندارد.
آقای امیریمقدم میگوید “عدم شفافیت دستگاه قضایی ایران در مورد این پرونده و سایر موارد از جمله اعدامهای مخفیانه و قطع تماس خانوادهها با زندانیان بدون هیچ توضیحی، آنها را به شدت نگران کرده است.”
متهمان چه کسانی هستند؟
مهدی صالحی قلعه شاهرخی متولد ۱۳۶۲؛ بنگاهدار بوده و یک فرزند هفت ساله دارد.
او به جرم “محاربه از طریق به کار بردن و کشیدن سلاح گرم به منظور ایجاد رعب و وحشت در ملا عام به قصد سلب امنیت اجتماع و اقدام به تیراندازی” به یک بار اعدام و “بغی [قیام مسلحانه علیه حکومت] از طریق استفاده از سلاح جنگی کلاشنیکوف در اغتشاشات در برابر نظام” به یک مرتبه دیگر اعدام محکوم شده است. او شرکت در تجمع را رد کرده و گفته به این دلیل با تفنگ ساچمهای زخمی شده که پدر یکی از کشتهشدگان از او خواسته بوده برای کمک به دنبال او برود و در جریان جا به جا کردن آن فرد که بعدا کشته شد، زخمی شده است.
هادی کیانی متولد ۱۳۶۹؛ ساکن خمینیشهر است، شغل آزاد داشته و متاهل است.
او هم به اتهام “بغی از طریق تلاش و فعالیت موثر در پیشبرد اهداف اغتشاشگران” به یک بار اعدام و به اتهام “محاربه از طریق به کار بردن قمه به قصد سلب امنیت اجتماع و تیراندازی به سمت مامورین” به یک بار اعدام دیگر محکوم شده است.
عباس محمدی متولد ۱۳۷۰؛ ساکن خمینیشهر است، شغل آزاد و دو فرزند دارد.
او مانند دو نفر دیگر به جرم محاربه از طریق به کار بردن سلاح گرم و قیام علیه حکومت با سلاح شکاری به دو بار اعدام محکوم شده است. به گزارش هرانا، عباس محمدی نزد بازپرس پرونده شرکت در اعتراضات، تخریب صندوق قرضالحسنه، همراه داشتن سلاح و شلیک به ماموران را تکذیب کرده است. او گفته اگر عکسی از او در حال انجام اقداماتی که به آن متهم شده وجود ندارد، نباید متهم شود.
محمد بسطامی متولد ۱۳۷۱؛ ساکن اصفهان و متاهل است. جرم او هم مانند عباس محمدی است و کمتر از ۱۴ ماه بعد از تظاهرات دی ماه ۱۳۹۶ یعنی در اسفند ۱۳۹۷ بازداشت شده است.
مجید نظری کندری، متولد ۱۳۷۳؛ ساکن مالخلیفه، روستای امیران، دارای شغل آزاد و مجرد است. اتهام او هم مانند چهار نفر دیگر و حکمش دو بار اعدام است.
ابهامات پرونده چیست؟
اطلاعات درباره این پنج متهم زیاد نیست و فقط چند سازمان حقوق بشری اطلاعاتی پراکنده درباره پرونده آنان منتشر کردهاند.
بر اساس اطلاعاتی که هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، از پرونده منتشر کرده، تمام این پنج نفر دستکم یک تا دو سال بعد از دی ماه ۱۳۹۶ بازداشت شدهاند و هیچ کدام در جریان درگیریهایی که به شرکت در آن متهم هستند، بازداشت نشدند.
در این پرونده آمده است که در جریان اعتراضات دی ماه ۱۳۹۶، شخصی به نام اصغر هارون الرشیدی کشته میشود. هرانا نوشته خانواده این شخص از بسیج و نیروی انتظامی به خاطر مرگ فرزندشان شکایت میکنند.
بر اساس این گزارش، آنچنان که هرانا میگوید ۱۳ نفر از دوستان اصغر هارون الرشیدی بعد از شکایت خانواده بازداشت میشوند. و از این میان برای ۵ نفر حکم دوبار اعدام صادر میشود.
به گزارش هرانا، در متن دادنامه شعبه دوم دادگاه انقلاب اصفهان، دلیل بازداشت ۱۳ نفر “تشکیل باندی سازمان یافته” اعلام شده که “به صورت مسلحانه اغتشاشات منطقه جویآباد خمینیشهر را هدایت و راهبری نمودهاند.”
اما ارتباط کشته شدن آقای هارون الرشیدی با جرم این پنج نفر مشخص نیست. در این احکام از کلمه “قصاص” استفاده نشده و همچنین آنها به کشتن کسی متهم نیستند اما جرمشان محاربه و قیام علیه حکومت از طریق به کار بردن سلاح گرم است. اتهامی که دست کم دو نفر از متهمان تکذیب کردهاند.
امیر احمدی مقدم، مدیر سازمان حقوق بشر ایران اعتقاد دارد آوردن نام شخص کشته شده که خانوادهاش از نیروهای امنیتی ایران شکایت کردهاند، “برای قانع کردن افکار عمومی” بوده تا حکم اعدام این پنج نفر را “توجیه کنند.”
از: بی بی سی