سه فعال مدنی ساکن مشهد که پس از شرکت در مراسم روز کوروش در سال ۹۵ توسط نیروهای امنیتی در نزدیکی مرودشت بازداشت شده بودند، به تازگی توسط دادگاه انقلاب مشهد مجموعا به ۵۶ سال زندان محکوم شدهاند.
یک منبع مطلع که به دلایل امنیتی نخواست نامش فاش شود، به صدای آمریکا گفت، جلسه دادگاه علی سپنتامهر، سیدمحسن میرآفتاب شهره، و مجید رحیمزاده نسخی پس از گذشت چهار سال در روز ۲۷ مهر ماه سال جاری در شعبه ششم دادگاه انقلاب مشهد به ریاست قاضی حسین بهمن آبادی برگزار شد. به گفته این منبع آگاه حکم صادره روز چهارشنبه ۷ آبان ماه به صورت حضوری به این سه فعال مدنی ابلاغ شده است.
به گزارش این منبع مطلع، بر اساس دادنامه صادر شده، علی سپنتامهر به دلیل «مشارکت در تشکیل گروه سپنتامهر ازطریق تاسیس و مدیریت کانال تلگرامی سپنتامهر به قصد برهم زدن امنیت کشور»، «عضویت در گروههای مخالف نظام جمهوری اسلامی»، «فعالیت تبلیغی علیه نظام» و «توهین به بنیانگذار جمهوری اسلامی» به ۱۸ سال زندان و محسن میر آفتاب به اتهام «عضویت در یکی از گروههای مخالف نظام»، «توهین به رهبری»، «توهین به مقدسات» و «مشارکت در تشکیل گروه سپنتامهر از طریق تاسیس کانال تلگرامی یاران سپنتا به قصد بر هم زدن امنیت کشور»، به ۱۷ زندان محکوم شدهاند. همچنین مجید رحیم زاده نسخی نیز به اتهام «عضویت در یکی از گروههای مخالف نظام»، «مشارکت در تشکیل گروه سپنتامهر از طریق تاسیس گروه تلگرامی یاران سپنتامهر به قصد بر هم زدن امنیت کشور»، «توهین به رهبری» و «تبلیغ علیه نظام» به ۲۱ سال زندان محکوم شده است.
به گفته این منبع مطلع، این اتهامات در حالی به این سه فعال مدنی در دادگاه تفهیم شده است که هیچ مصداق، مدرک، و یا مستنداتی علیه آنها ارائه نشده است و این فعالان ساکن مشهد تنها به دلیل تشکیل انجمنی ادبی که در آن همراه با شاهنامهخوانی در قالب ادبیات به تاریخ ایران میپرداختند، با این اتهامات روبرو شدهاند. دادنامه صادره نیز نشان میدهد این احکام تنها بر پایه گزارش و کیفرخواستی که اداره اطلاعات مشهد مبنی بر تبلیغ دین زرتشتی و ستیز با نظام در پوشش شاهنامه خوانی، سخنرانی علی سپنتامهر در مراسم روز کوروش سال ۹۵ در پاسارگاد، و تشکیل گروهی در فضای مجازی به نام یاران سپنتامهر تهیه و به دادگاه ارائه کرده، صادر شده است.
این منبع مطلع به صدای آمریکا گفت، که سه فعال مدنی نامبرده در تاریخ ۱۰ آبان ۱۳۹۵، سه روز پس از حضور در مراسم روز کوروش، به همراه ۵ شهروند دیگر ساکن مشهد در نزدیکی مرودشت بازداشت شدند و اواخر آبان همان سال با تودیع وثیقه ۳۰ میلیون تومانی به صورت موقت از زندان دولت آباد مرودشت آزاد شدند.
به گفته این منبع مطلع، دادستان مرودشت با اعلام این که «شاکی اداره اطلاعات مشهد است» پرونده را به دادگاه انقلاب مشهد انتقال داده است.
لازم به ذکر است در صورت تایید این احکام در دادگاه تجدیدنظر، بر اساس ماده ۱۳۴ قانون مجازات اسلامی، ۱۰ سال از احکام صادره برای آقایان سپنتامهر و رحیم زاده نسخی و ۵ سال از حکم صادره برای آقای میر آفتاب شهره به عنوان اشد مجازات به مرحله اجرا گذاشته خواهد شد.
این اولین بار نیست که فعالان مدنی و فعالان سیاسی در ایران پس از حضور در مراسم روز کوروش در پاسارگاد شیراز بازداشت و سپس با اتهامات واهی به احکام زندان محکوم میشوند. یاسمین حنیفه طباطبایی، فعال سیاسی و از اعضای شورای جبهه دموکراتیک ایران، که آبان ماه سال گذشته در مسیر پاسارگاد بازداشت شده بود، توسط شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب به اتهام «تبانی و تبلیغ علیه نظام» به یک سال زندان، چهار ماه کار اجباری در خانه سالمندان، و دو سال محرومیت از فعالیت سیاسی، شرکت در احزاب، و دستهجات محکوم شد. خانم طباطبایی در حال حاضر دوران محکومیت خود را در زندان اوین سپری میکند.
اگر چه در تقویم رسمی جمهوری اسلامی ایران مناسبتی به نام روز کوروش وجود ندارد، اما روز هفتم آبان ماه به طور غیررسمی به کوروش اختصاص پیدا کرده است و همه ساله برخی از ایرانیان با حضور در پاسارگاد به بنیانگذار پادشاهی هخامنشی ادای احترام میکنند.
مقامات جمهوری اسلامی ایران هر ساله با نزدیک شدن به تاریخ ۷ آبان ماه تلاش میکنند که با بستن جاده منتهی به پاسارگاد مانع از برگزاری مراسم روز کوروش و تجمع شهروندان ایرانی در پاسارگاد شوند. اما در سالهای اخیر جمعیت زیادی در آن روز در اطراف آرامگاه کوروش در پاسارگاد گرد هم میآیند و یاد آن پادشاه هخامنشی را زنده نگاه میدارند.
الیوت آبرامز، نماینده ویژه آمریکا در امور ایران، امسال در روز بزرگداشت کوروش کبیر در یک پیام ویدئویی خطاب به مردم ایران، این روز را به آنها تبریک گفت. او همچنین با برشمردن اقدامات جمهوری اسلامی در نقض حقوق بشر، یادآور شد که رژیم ایران با میراث کوروش کبیر در تناقض است.
از: صدای آمریکا