دو بازرس ویژه حقوق بشر سازمان ملل متحد روز چهارشنبه از جمهوری اسلامی خواستند «فورا» حکم اعدام احمدرضا جلالی، پژوهشگر زندانی ایرانی-سوئدی، را لغو کند.
همزمان همسر این زندانی به ایران اینترنشنال گفت جلالی بیگناه بوده و «قربانی روابط ایران با اروپا» شده است.
دفتر کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد روز پنجم آذرماه به نقل از جاوید رحمان و آگنس کالامارد، بازرسان ویژه حقوق بشر این نهاد، نوشت: «تصمیم دولت و قوه قضاییه ایران در مورد اعدام آقای جلالی کاملا مذموم است.»
آنها ضمن ابراز نگرانی شدید از احتمال اجرای این حکم هشدار دادند: «شکنجه، بازداشت خودسرانه، حکم اعدام و اکنون اعدام قریبالوقوع گزارششده درباره او اقدامات غیرعاقلانهای است که باید توسط جامعه جهانی با شدیدترین وضعیت محکوم شود.»
کالامارد و رحمان در ادامه اشاره کردند: «از چند نظر، این [حکم] نقض آشکار و جدی تعهدات ایران به قوانین بینالمللی حقوق بشر، به ویژه حق زندگی است.»
بازرسان ویژه سازمان ملل در امور حقوق بشر ایران و اعدامهای فراقضایی و خودسرانه از مقامهای جمهوری اسلامی خواستهاند «پیش از آنکه بسیار دیر شود»، اقدام فوری در جهت لغو این تصمیم انجام دهند.
حقوق بشر سازمان ملل متحد حکم اعدام جلالی را براساس اتهام «ساختگی» جاسوسی خوانده و محکومیت و مجازات او را بر مبنای «اعتراف اجباری تحت شکنجه» عنوان کرده است.
همسرم قربانی روابط تهران با اروپاست
نگرانیهای داخلی و بینالمللی درباره جان این پژوهشگر دوتابعیتی در پی آن افزایش یافت که ویدا مهراننیا، همسر احمدرضا جلالی، روز سهشنبه از انتقال او به سلول انفرادی برای اجرای حکم اعدام خبر داد.
مهراننیا چهارشنبه در گفتوگویی با ایران اینترنشنال گفت: «من درخواست لغو حکم اعدام را ندارم، درخواست آزادی احمدرضا را دارم چون او بیگناه است و قربانی روابط ایران با اروپا شده است.»
او افزود: «من و دوتا بچههایمان پنج سال منتظر احمدرضا هستیم.»
همسر این زندانی در ادامه اشاره کرد احمدرضا جلالی در آخرین تماس کوتاهش گفته که ممکن است دیگر خبری از او نشنود و حکم اعدامش اجرا شود.
اکنون سازمان حقوق بشری عفو بینالملل از جامعه جهانی خواسته پیش از آنکه دیر شود برای نجات جان جلالی اقدام کنند.
آن لینده، وزیر خارجه سوئد، در توییتی در همین زمینه نوشته با محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی، صحبت کرده تا تلاش کند مانع اجرای این حکم شود.
اما پس از آن سخنگوی وزارت امور خارجه ایران اعلام کرد توییت آن لینده «ناقص و غلط» است.
گمانهها درباره اختلاف تهران با اروپا
احمدرضا جلالی، پژوهشگر و متخصص امدادرسانی، پس از سفری با دعوت رسمی دانشگاه تهران به ایران در ۵ اردیبهشتماه ۱۳۹۵، از سوی ماموران وزارت اطلاعات بازداشت و به اتهام «جاسوسی و همکاری با دولت متخاصم» به اعدام محکوم شد.
او سال ۱۳۹۶ در زندان همه اتهامات را رد کرده و گفته بود که توسط سازمان پدافند غیرعامل برای سخنرانی درباره تسریع سیستم بهداشتی علیه حملات تروریستی رادیواکتیو، شیمیایی و بیولوژیکی دعوت شده، اما بعد از این جلسات در سفر علمی به تهران توسط وزارت اطلاعات بازداشت شده است.
انتقال احمدرضا جلالی به سلول انفرادی با انتشار جزئیاتی درباره پرونده اسدالله اسدی، دیپلمات جمهوری اسلامی، و دیگر متهمان پرونده اقدام برای بمبگذاری در نشست سازمان مجاهدین خلق همزمان شده است. قرار است دادگاه اسدالله اسدی دو روز دیگر برگزار شود.
در همین حال گمانهزنیهایی درباره تلاش جمهوری اسلامی برای مبادله اسدالله اسدی با احمدرضا جلالی مطرح شده است.
اسدی و سه ایرانی دیگر به تلاش برای بمبگذاری در گردهمایی سازمان مجاهدین خلق در سال ۱۳۹۷ متهم شدهاند. نشست سازمان مجاهدین خلق دهم تیرماه ۹۷ در حومه پاریس برگزار شد. پس از برگزاری این نشست و همزمان با سفر حسن روحانی، رییسجمهوری ایران، به اروپا اعلام شد که یک زوج ایرانی-بلژیکی و یک دیپلمات ایرانی به اتهام تلاش برای بمبگذاری در این نشست بازداشت شدهاند.
از: ایران اینترنشنال