کرونا در ایران؛ جان باختن ۳۱۹ نفر دیگر؛ ۲۱۳۱۲ بیمار جدید، روحانی عامل «سفر» در افزایش آمار را رد کرد

شنبه, 28ام فروردین, 1400
اندازه قلم متن

به گزارش وزارت بهداشت ایران در روز شنبه، ۲۸ فروردین، طی یک شبانه‌روز گذشته، ۳۱۹ نفر دیگر در کشور جان خود را بر اثر کرونا از دست دادند و بیش از ۲۱ هزار مبتلای جدید شناسایی شد.

به این ترتیب شمار کل جان‌باختگان کرونا در ایران به ۶۶ هزار و ۳۲۷ نفر و آمار کل مبتلایان به دو میلیون و ۲۱۵ هزار و ۴۴۵ نفر رسید.

مقام‌های وزارت بهداشت ایران از ارائه آمار تفکیکی ابتلا به کرونا و مرگ ناشی از کرونا در کشور خودداری می‌کنند و درستی آمارهای آنها به ویژه در زمینه شمار قربانیان، از سوی منابع مستقل مورد تردید قرار دارد.

وزارت بهداشت ایران روز شنبه وضعیت ۲۵۷ شهر کشور را قرمز و ۱۲۹ شهر را نارنجی اعلام کرد.

بر اساس اعلام ستاد مقابله با کرونا از روزهای آغازین امسال سفر «از» و «به» شهرهای قرمز و نارنجی ممنوع اعلام شد و متخلفان برای ورود به شهرهای قرمز، یک میلیون تومان و در مورد شهرهای نارنجی باید ۵۰۰ هزار تومان جریمه پرداخت کنند.

علیرضا رئیسی، سخنگوی ستاد کرونا روز شنبه از نقض گسترده مصوبه تردد از سوی شهروندان خبر داد.

به گفته آقای رئیسی، ۷۱ درصد نقض ترددها به شهرهای قرمز مربوط به شهرهای استان‌های اصفهان، البرز، همدان، مازندران، فارس و آذربایجان شرقی و ۷۳ درصد نقض ترددها به شهرهای نارنجی هم مربوط به استان‌های اصفهان، البرز، فارس، مازندان، همدان و خوزستان است.

به گفته سخنگوی ستاد کرونا، ۶۶ درصد از نقض تردد شبانه هم در شش استان تهران، خراسان رضوی، البرز، اصفهان، گیلان و فارس رخ می‌دهد.

در پی اوج‌گیری کرونا پس از تعطیلات نوروز در ایران بسیاری از کارشناسان و مسئولان از جمله وزیر بهداشت، سفرهای نوروزی را عامل اصلی بحران اخیر اعلام و از سیاست‌های ستاد کرونا در خصوص عدم اعمال محدودیت‌های جدی برای جلوگیری سفرهای نوروزی انتقاد کردند.

حسن روحانی رئیس جمهور ایران پیشتر در واکنش به انتقادها، ورود ویروس جهش‌یافته از عراق را عامل اصلی افزایش اخیر آمار کرونا در کشور اعلام کرده بود.

آقای روحانی روز شنبه در واکنش دیگری به انتقادها گفت: «اگر تا شش ماه دیگر کسی سفر نرود مشکلات حل می‌شود؟ خیر نمی‌شود.»

او در ادامه افزود: «اگر سفرها باید لغو شود، سفرهای درون‌شهری هم باید لغو شود. شما نمی‌توانید سفرهای درون‌جاده‌ای را لغو کنید و بعد در سفرهای درون‌شهری هفت نفر داخل یک خودرو بنشینند.»

از: رادیو فردا

*****

انتقاد روحانی از مردم، منتقدان واکسن روسی و وزیر بهداشت

حسن روحانی با انتقاد از مخالفان واکسن روسی کرونا و کنایه به وزیر بهداشت، مردم را مقصر شیوع موج چهارم کرونا خواند. یک فعال بخش خصوصی می‌گوید دولت در مدیریت بازار تخم مرغ و زولبیا هم دخالت می‌کند اما در مدیریت واکسن نه.

رئیس دولت دوازدهم و رئیس ستاد ملی مقابله با کرونا در ادامه ضد و نقیض‌گویی‌های هفته‌های اخیر درباره  اوج‌گیری دوباره بیماری کووید۱۹ در ایران، تاکید کرد که کاهش رعایت پروتکل‌های بهداشتی توسط مردم یکی از علت‌های اصلی این وضعیت است.

به گزارش خبرگزاری ایرنا، حسن روحانی در نشست شنبه ۲۸ فروردین این ستاد گفت: «هفته‌ای که در آن قرار گرفته‌ایم،‌ هفته سختی است و همه باید دست به دست هم دهیم و رعایت پروتکل‌ها باید به ۹۰ درصد برسد. متاسفانه در این شرایط سخت آمار مراعات پروتکل در برخی از جاها ۷۰ درصد بود و باید به ۹۰ درصد برسیم تا در هفته‌های بعد این موج را مهار کنیم.»

روابط عمومی وزارت بهداشت به تازگی اعلام کرده که مرکز تمام استان‌ها و اغلب شهرهای بزرگ در وضعیت قرمز (بسیار پر خطر) قرار دارند و میانگین رعایت دستورالعمل‌های بهداشتی به کمتر از ۶۰ در صد کاهش یافته است.

کاهش رعایت این دستورالعمل‌ها که با افزایش خریدها، سفرها و دید و بازدیدهای نوروزی شدت گرفت، یکی از مسائلی است که بر سر آن میان وزیر بهداشت و روحانی اختلاف وجود دارد.

سعید نمکی بارها گفته با سفرهای نوروزی به شدت مخالف بوده و از ستاد ملی مقابله با کرونا که برای این سفرها محدودیت ایجاد نکرد انتقاد و گلایه کرده است.

اختلاف روحانی و نمکی بر سر سفرهای نوروزی

حسن روحانی چند روز پیش منکر تاثیر سفرهای نوروزی در اوج گرفتن پاندمی در ایران شد و ادعا کرد که موج جدید، در کشورهایی که نوروز را جشن نمی‌گیرند نیز آغاز شده است.

وزیر بهداشت در نشست روز جمعه ستاد کرونای کرمانشاه و ظاهرا در کنایه به رئیس جمهوری گفت از ماه‌ها پیش از عید هشدار داده است که “باید خودمان را برای سهمگین‌ترین و سخت‌ترین اپیدمی آماده کنیم”.

اما روحانی در نشست روز شنبه ستاد ملی در سخنانی که تکرار انکار نقش سفرهای نوروزی در شدت گرفتن موج چهارم به نظر می‌رسد گفت: «در روزهای اخیر سازمان بهداشت جهانی اعلام کرد که شرایط در دو ماه گذشته بسیار نگران‌کننده بوده و بر اساس آماری که داد، سرایت ویروس هر هفته نسبت به هفته قبل دو برابر شده است.»

او نتیجه گرفت که همه با ویروس جهش‌یافته کرونا در جهان روبرو هستند و “حتی کشورهایی که کمتر مواجه بودند در این ایام با مشکلات زیادی مواجه شدند”. 

رئیس دولت دوازدهم  با کنایه به صحبت‌های انتقادی روزهای گذشته وزیر بهداشت، بدون نام بردن از او گفت در شرایطی که مشکلی پیش می‌آید همه مسئولان باید دست به دست هم بدهند و “نباید تریبونی داشته باشیم که در آن آرامش را در نظر نگیرند”.

کنایه به منتقدان واکسن تائید نشده

بخش دیگری از اظهارات روحانی به مسئله واردات واکسن کرونا اختصاص داشت که بحث آن و کم‌کاری دولت در این زمینه این روزها در رسانه‌های ایران و فضای مجازی بسیار داغ است.

او درباره تهیه واکسن گفت: «روزی که برای تهیه واکسن از روسیه و چین اقدام کردیم در فضای مجازی عده‌ای به دنبال فضاسازی در این زمینه بودند و شخصی از تریبون رسمی اعلام کرد که من این واکسن را نمی‌زنم. نامه‌هایی که از سوی برخی پزشک‌ها به دفتر من ارسال شده نشان می‌دهد برخی از ما می‌خواستند که از روسیه و چین واکسن نخریم. همان افراد که می‌گفتند واکسن نخرید امروز می‌گویند چرا واکسن کم خریده‌اید؟»

مینو محرز، از اعضای شاخص کمیته علمی ستاد ملی مقابله با کرونا یکی از نخستین کسانی بود که اعلام کرد از دریافت واکسن روسی “اسپوتنیک وی” چون مراجع بین‌المللی آن را تائید نکرده‌اند خودداری می‌کند.

پس از او حسینعلی شهریاری، رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس هم این حرف را تکرار کرد و ۹۸ عضو سازمان نظام پزشکی در نامه‌ای به روحانی نسبت به خرید و استفاده از واکسن روسی پیش از تائید آن ابراز نگرانی کردند.

پس از ناکامی دولت در تامین به موقع واکسن مورد نیاز در ایران، حسن روحانی چند بار از بخش خصوصی درخواست کرد در زمینه واردات واکسن فعال شود. او روز پنج‌شنبه این حرف را تکرار کرد و وعده داد شخصا مشکلات در این کار را دنبال کند.

محمود نجفی عرب، رئیس کمیسیون اقتصاد سلامت اتاق بازرگانی تهران نهم فروردین در واکنش به این گونه درخواست‌ها گفته بود از طرفی در زمینه تامین واکسن دولت‌ها نقشی تعیین‌کننده دارند، از طرف دیگر برای انجام این کار توسط بخش خصوصی “فرصت‌سوزی” شده و مجوز واردات باید ماه‌ها پیش صادر می‌شد.

مدیریت تخم‌مرغ و زولبیا به جای مدیریت واکسن

این انتقاد را رئیس اتاق بازرگانی ایران و چین به شکل صریح‌تری بیان کرده است. محمدرضا حریری روز شنبه به خبرگزاری ایسنا گفت، در شرایط فعلی، دشوار به نظر می‌رسد که بخش خصوصی بتواند در حوزه واردات گسترده واکسن به کشور کمک کند.

او می‌گوید در اقتصادی که دولت با قیمت‌گذاری دستوری در مدیریت بازار تخم‌مرغ و مرغ و زولبیا هم دخالت می‌کند “آنگاه در حوزه‌ای مانند واکسن کرونا که در تمام جهان مدیریت دولتی انجام می‌شود، ناگهان می‌گویند که بخش خصوصی بیاید و واردات کند!”

رئیس اتاق بازرگانی ایران و چین می‌گوید در شرایطی که در کشورهایی مانند آمریکا، بریتانیا و کانادا که مظهر اقتصاد بازار آزاد هستند، دولت در مدیریت تامین واکسن نقش محوری دارد دادن اختیار به بخش خصوصی برای این کار “از هر نظر اشتباه و حتی خطرناک” است.

این فعال بخش خصوصی تاکید کرد که مدیریت واردات واکسن باید با دولت باشد و بحث بر سر اینکه بخش خصوصی واکسن وارد کند و در بازار بفروشد “نه تنها ممکن نیست که حتی اگر اجرایی شود نیز گامی جدید در مسیر نوکیسه پروری در ایران” خواهد بود.

کمتر از نیم میلیون دوز واکسن در بیش از دو ماه

واکسینه کردن شهروندان در ایران ۲۱ بهمن با تعداد محدودی واکسن روسی “اسپوتنیک وی” آغاز شد. علیرضا رئیسی، سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا سال گذشته ابراز خوش‌بینی کرد که کادر درمان و گروه‌های پرخطر که در اولویت نخست هستند تا پایان سال واکسینه شوند.

تعداد این افراد حدود یک میلیون و ۳۰۰ هزار نفر برآورد می‌شود و برای واکسینه کردن آنها به دو میلیون و ۶۰۰ هزار دوز واکسن نیاز است.

بر پایه اعلام مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت بهداشت تا ۲۸ فروردین، به عبارت دیگر طی بیش از دو ماه، در مجموع ۴۹۸ هزار و ۴۸۷ دوز واکسن در ایران تزریق شده است.

این احتمال منتفی نیست که در روزها و ماه‌های آینده واکسیناسیون در ایران شتاب بگیرد اما با روند کنونی دلیل زیادی برای خوش‌بینی وجود ندارد. مقایسه آمار رسمی از تعداد واکسن‌های تزریق شده در دو روز اخیر نشان می‌دهد در شبانه روز گذشته در سراسر ایران اندکی بیش از ۱۴ هزار دوز واکسن تزریق شده که ۲ هزار و ۶۰۰ دوز کمتر از روز قبل بوده است.

از: دویچه وله

*****

وعده روحانی: تزریق یک میلیون و ۴۰۰ هزار واکسن کرونا به «گروه اول» تا پایان هفته

رئیس جمهور ایران روز شنبه،‌ ۲۸ فروردین، وعده داد که یک میلیون و ۴۰۰ هزار دوز واکسن کرونا به «گروه اول» دریافت‌کنندگان این واکسن بر اساس اولویت وزارت بهداشت تا پایان هفته جاری تزریق شود.

ایرج حریرچی، معاون وزیر بهداشت ایران، اوایل اسفند سال گذشته وعده داده بود که تا پایان سال ۹۹، ۱.۳ میلیون نفر با اولویت کادر درمان واکسن دریافت خواهند کرد.

بر اساس اولویت‌بندی ستاد کرونا «گروه اول» دریافت‌کنندگان واکسن کرونا در کشور شامل کادر درمان، بیماران صعب‌العلاج، بیماران مبتلا به سرطان و افراد خانه سالمندان می‌شوند و آغاز واکسیناسیون این گروه از بهمن ماه ۹۹ با اولویت کادر درمان در کشور شروع شده است.

بنا بر آخرین اعلام مرکز روابط عمومی و اطلاع‌رسانی وزارت بهداشت ایران در روزهای گذشته، تاکنون ۳۷۶ هزار و ۶۸۴ نفر دُز اول واکسن کرونا و ۱۲۱ هزار و ۸۰۳ نفر نیز دُز دوم را تزریق کرده‌اند و در مجموع واکسن‌های تزریق‌شده در کشور به ۴۹۸ هزار و ۴۸۷ دُز رسیده است.

در ماه‌های گذشته بسیاری از شهروندان، کارشناسان و حتی مسئولان از روند کُند تهیه واکسن در کشور انتقاد کرده‌اند.

در پی این انتقادها، حسن روحانی ۲۶ فروردین ماه از شرکت‌های خصوصی خواست تا برای واردات واکسن خارجی با دولت همکاری کنند.

علیرضا رئیسی، سخنگوی ستاد کرونا روز شنبه گفت که در مجموع حدود یک میلیون و ۸۹۵ هزار دُز واکسن تحویل ایران شده است.

آقای رئیسی این مقدار واکسن را برای جمعیتی نزدیک به ۵۰۰ هزار نفر کافی دانست.

با وجود وعده‌های مقامات ایران درخصوص تهیه زودهنگام واکسن کرونا در ماه‌های آینده، آن‌ها تاکنون اعلام نکرده‌اند که واکسن مورد نیاز برای ۸۰ میلیون نفر جمعیت کشور را از چه منابع و در چه بازه زمانی تهیه خواهند کرد.

کاظم جلالی، سفیر ایران در مسکو روز پنج‌شنبه، ۲۶ فروردین اعلام کرده بود که تهران قرارداد خرید ۶۰ میلیون دوز واکسن ضد کرونا «اسپوتنیک وی» با روسیه را نهایی کرده است و این واکسن از خرداد تا آذرماه امسال به ایران ارسال خواهد شد.

از: رادیو فردا

*****

مقام اتاق بازرگانی: دولت بازار زولبیا را مدیریت می کند اما واکسن کرونا را نه

مجیدرضا حریری، رییس اتاق بازرگانی ایران و چین، گفت که واردات واکسن از سوی بخش خصوصی با منطق اقتصاد ایران و واقعیت‌های بین المللی سازگار نیست.

به گفته حریری، دولت حتی در بازار زولبیا و بامیه دخالت می‌کند اما درباره واکسن که در همه دنیا مدیریت دولتی دارد، از بخش خصوصی دعوت می کند که واردات انجام دهد.

او تاکید کرد که واردات واکسن کرونا از سوی بخش خصوصی «خطرناک» است و حتی اگر اجرا  شود «گامی جدید در مسیر نوکیسه پروری در ایران است.»

حسن روحانی، وزیر بهداشت ایران، چندین بار تاکید کرده که دولت از واردات واکسن از سوی بخش خصوصی حمایت می‌کند.

با این حال سعید نمکی، وزیر بهداشت، روز جمعه گفته بود که «ماست فروش و سیمان فروش و پلاسکو فروش» می خواهند واکسن وارد کنند.

از: ایران اینترنشنال


به کانال تلگرام سایت ملیون ایران بپیوندید

هنوز نظری اضافه نشده است. شما اولین نظر را بدهید.