به گفتۀ احسان سلطانی اقتصاددان در ایران : “قدرت خرید مردم کمتر از نصف سه سال پیش است” و “در این میان ۹۵ درصد مردم قادر به افزایش مصرف خود نیستند” در حالی که همین قدرت خرید اندک نیز “نسبت به تورم ۳۰ تا ۵۰ درصدی کاهش [مضاعف] یافته است.” اقتصاددان ایرانی در جای دیگری از سخنانش افزوده است که “اوضاع کنونی به کام شرکتهای خصولتی مثل فولاد و فلزات اساسی و پتروشیمیهاست” که از رانت ارز و منابع برخوردار هستند.
احسان سلطانی، اقتصاددان و پژوهشگر حوزۀ صنعت، در گفتگو با ایلنا، ادعای وزیر صنعت، معدن و تجارت دولت روحانی را رد کرده که مدعی است در ۹ ماه اول سال ۹۹ ایران برغم تحریمها و کرونا ۷ درصد رشد صنعتی داشته است.
احسان سلطانی با استناد به آمار گفته است : “در سال ۹۹ واردات مواد اولیه و قطعات صنعتی نسبت به سال ۹۶ نصف شده است” و در نتیجۀ آن “حجم تولید صنعتی ایران طی سه سال کاهش یافته است”، هر چند “یک عده آمار میدهند که تولید صنعتی ایران در ۹ ماه اول سال گذشته ۷ درصد افزایش داشته است.” به گفتۀ احسان سلطانی میان این کاهش تولید صنعتی، افزایش نرخ ارز و سلطۀ بنگاههای رانتی یا “خصولتی” بر اقتصاد ایران رابطۀ مستقیم وجود دارد. او گفته است که “افزایش بی رویه و غیرمنطقی نرخ ارز برای حفظ منافع همین بنگاههای رانتی صورت گرفته است.”
به گفتۀ اقتصاددان ایرانی “آنچه در اقتصاد ایران اتفاق افتاده کاهش محسوس قدرت خرید مردم است” و در عین حال، عدم افزایش دستمزدها متناسب با رشد قیمتها است. به گفتۀ احسان سلطانی “افزایش موجودی انبار” به دلیل فقدان “قدرت خرید مردم” و “بالا نرفتن میزان مصرف است.” احسان سلطانی سپس افزوده است که در حال حاضر “قدرت خرید مردم کمتر از نصف سه سال پیش است” و “در این میان ۹۵ درصد مردم قادر به افزایش مصرف خود نیستند” در حالی که همین قدرت خرید اندک نیز “نسبت به تورم ۳۰ تا ۵۰ درصد کاهش [مضاعف] یافته است.”
احسان سلطانی گفته است : “بحران حقیقی که با آن مواجه هستیم کاهش قدرت مصرف مردم است. [ولی] برای بنگاههای پتروشیمی، تولید فولاد و مواد اولیه و خام این کاهش قدرت مصرف مهم نیست، زیرا که آنها از رانت منابع برخوردارند و سودهای کلان میبرند و به زیر قیمت صادر میکنند.” به گفتۀ اقتصاددان ایرانی نتیجۀ این وضع اما نابود شدن بنگاههای خصوصی است که با بحران تقاضا در نتیجۀ افت شدید قدرت خرید و مصرف مردم روبرو هستند.
احسان سلطانی سپس پرسیده است که با این کاهش شدید قدرت خرید و مصرف و نصف شدن واردات مواد اولیه چطور میتوان ادعا کرد که تولید رشد داشته است. احسان سلطانی در جای دیگری از سخنانش افزوده است که “اوضاع کنونی به کام شرکتهای خصولتی مثل فولاد و فلزات اساسی و پتروشیمیهاست” و “بالا نگه داشتن نرخ ارز به بهانۀ حمایت از تولید حقه است، زیرا که اینها [شرکتهای خصولتی] هزینه شان به ریال و تولیدشان به نرخ دلار است.” او در پایان گفته است که “ده سال است که نرخ رشد تشکیل سرمایه در ایران هر سال کمتر از سال قبل شده است” و با “شعبده بازی” هم نمی توان از این کاهش نرخ “افزایش تولید بیرون آورد.”
از: ار اف ای