مشاور ارشد رهبر ایران در گفتوگو با آسوشیتدپرس تاکید کرد که آغاز به کار روحانی فرصتی برای تغییر ادبیات و رویکرد غرب و ایران نسبت به یکدیگر است. او بااینحال تاکید کرد که تصمیمهای نهایی را آیتالله خامنهای میگیرد.
علیاکبر ولایتی، مشاور ارشد رهبر جمهوری اسلامی ایران، در گفتوگویی با خبرگزاری “آسوشیتدپرس” تاکید کرد که ایران در مواجهه با غرب از “زبان متفاوت” با دوران ریاستجمهوری محمود احمدینژاد استفاده خواهد کرد.
علیاکبر ولایتی در این گفتوگو تاکید کرد که ایران به دنبال روابط بهتری با غرب است، با اینحال گفت که ایران هرگز دیگر به توقف غنیسازی اورانیوم تن نخواهد داد.
آسوشیتدپرس با اشاره به نزدیکی ولایتی با آیتالله خامنهای گزارش میدهد که تاکید او بر تغییر لحن ایران نشانهی بارزی است که ایران قصد دارد سیاست خارجی خود در مواجهه با غرب را تغییر دهد.
محمود احمدینژاد در دوران ریاستجمهوری خود با “کاغذ پاره” خواندن قطعنامههای شورای امنیت و خطاب دیپلماتهای غربی با واژههایی چون “مگس مزاحم” روابط ایران و غرب را متشنجتر از قبل کرد.
ولایتی در این گفتوگو به آسوشیتدپرس گفت که انتخاب روحانی از سوی مردم ایران میتواند فرصتی باشد تا حسننیت کشورهای غربی برای مذاکره و حل بحران دیپلماتیک سنجیده شود.
ولایتی پیشنهادی برای چگونگی تعامل غرب با ایران مطرح نکرد، اما گفت که غرب از این به بعد ایران را “پاسخگوتر” خواهد دید. او گفت:«تکرار ادبیات پیشین در مواجهه با غرب راهگشا نیست. ما باید با غرب با ادبیات دیگری گفتوگو کنیم.»
سیاست کلی برنامه اتمی ایران تغییری نمیکند
علیاکبر ولایتی در این گفتوگو تصریح کرد که تیم مذاکرهکنندهی اتمی باید در مذاکره با گروه ۵+۱ بسیار فعال و پویا عمل کند. او گفت:« تیم مذاکرهکننده باید با هر یک از این ۶ کشور به شکل مجزا نیز وارد مذاکره و تعامل شود.»
مشاور ارشد رهبر جمهوری اسلامی تاکید کرد که حل اختلاف بر سر برنامهی اتمی به “درایت” بیشتر و راهکارهای خلاقانهتری احتیاج دارد.
ولایتی با اینحال تاکید کرد که مشی و سیاست کلی نظام جمهوری اسلامی دربارهی پیشبرد برنامهی اتمی تغییری نخواهد کرد. او گفت:« تصمیمهای نهایی دربارهی سیاست خارجی و از جمله برنامهی اتمی ایران در دستان دولت نیست و رهبر انقلاب این تصمیمها را هدایت میکند.»
با اینحال او تاکید کرده است که سیاستهای ایران در قبال پروندهی اتمی از منظر “تکنیک و تاکتیک” تغییر خواهد کرد.
آسوشیتدپرس تاکید ولایتی بر مذاکرهی مجزا با هریک از کشورهای گروه ۵+۱ را نیز نشانهی تصمیم ایران برای “تغییر جدی رویهی خود” ارزیابی کرده است. پیش از این علی خامنهای در صحبتهای خود تاکید کرد که ایران با ایالات متحدهی آمریکا مذاکرهی مجزا و مستقیم نخواهد داشت.
کدام نهاد مذاکره میکند؟
این اظهارات ولایتی در شرایطی مطرح شده که هنوز مشخص نیست ادامهی مذاکره بر سر پرونده اتمی ایران در اختیار کدام نهاد ایران خواهد بود.
عراقچی، سخنگوی وزارت امور خارجهی ایران روز سهشنبه (۲۹ مرداد) در کنفرانس خبری این وزارتخانه گفت که وزارت امور خارجه قابلیت در دست گرفتن پروندهی اتمی را دارد. او با اینحال تاکید کرد که رئیسجمهور تازه هنوز در اینباره تصمیمی نگرفته است.
بنا به گفتهی عراقچی تاریخ نشست بعدی برای مذاکره میان ایران و غرب زمانی مشخص خواهد شد که حسن روحانی تصمیم بگیرد چه نهادی مسئولیت ادامهی مذاکرات را عهدهدار خواهد شد.
از: دویچه وله