سخنان وزیر اطلاعات مبنی بر دادن “تضمین امنیتی برای بازگشت کسانی که در حوادث سال ۸۸ مرتکب خلافی” نشدهاند، واکنشهای مختلفی را به همراه داشت. سردار نقدی “فتنه ۸۸” را بدتر از کودتای ۲۸ مرداد ارزیابی کرد.
سخنان کلی و مبهم محمود علوی، وزیر اطلاعات جدید، پیرامون “تضمین امنیت ایرانیان خارج از کشور که در حوادث سال ۸۸ مرتکب خلافی نشدهاند”، واکنشهای متفاوتی را از سوی چهرههای سیاسی و نظامی کشور در پی داشت.
محمدرضا نقدی، رئیس سازمان بسیج در روز چهارشنبه (۳۰ امرداد/۲۱ اوت) در جمع دانشجویان در قزوین با مقایسه وقایع ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ و رویدادهای سال ۱۳۸۸ گفت: «فتنه ۸۸ یک تهدید به حساب میآمد و از کودتای ۲۸ مرداد نیز بدتر بود چرا که این فتنه کودتا علیه رای رسمی مردم به نظام بود که در این راستا ولایت فقیه با علم و بصیرت این تهدید را هدایت کردند.»
معترضان به نتیجه انتخابات سال ۸۸ اصولگرایان حاکم را متهم به “کودتای انتخاباتی” و “تقلب” در روند شمارش آرا کردند. برخی از این معترضان همچنان به دلیل انتقادات و اعتراضات خود در زندان به سر میبرند.
نقدی همچنین مدعی شد که برخی افراد “آتشگری و فتنهگری در دانشگاهها را جنبش دانشجویی میدانند که این تفکری غلط و باطل است.”
نقدی گفت که کسی از فعالیت سیاسی دانشجویان “ترسی” ندارد. او اما خواستار مقابله جوانان و دانشجویان در “برابر زورگویان بینالمللی و استکبار” شد.
اصولگرایان حوادث پس از انتخابات سال ۱۳۸۸ و جنبش اعتراضی به نتیجه این انتخابات را “فتنه” مینامند.
آمادهسازی برای بازگشت ایرانیان به کشور
در مقابل، محمدتقی فاضل میبدی یکی از مدرسین سرشناس حوزه علمیه قم از سخنان علوی تمجید کرد و آن را “حکیمانه” خواند. وی افزود: « من معتقدم یکی از کارهایی که باید در این کشور و در زمان حکومت آقای روحانی و در حکومت اعتدال باید بشود، همین آماده کردن زمینه بازگشت ایرانیان خارج از کشور به داخل کشور است.»
این مدرس حوزه عملیه قم در واکنش به مقالهای در روزنامه کیهان پیرامون سخنان علوی گفت: «این روزنامه اشتباه گفتند و اصلا باید گفت که این موضوع به ایشان ربطی ندارد.»
محمود علوی، وزیر اطلاعات محمود علوی، وزیر اطلاعات
روزنامه کیهان به سرپرستی حسین شریعتمداری نماینده ولی فقیه در این موسسه رسانهای، در مقالهای عنوان کرده بود که “طرح موضوع فراریان فتنه به وزیر اطلاعات ارتباطی ندارد.”
فاضل میبدی تصریح کرد “بالاخره مردمی که در انتخابات اخیر رای دادند از وضعیتی که موجود بود خسته بودند؛ رای به آقای روحانی دادند که آن چیزها را عوض کنند.”
به گفته فاضل میبدی « ایرانیانی که در خارج از کشور زندگی میکنند، عاشق این ملت و مملکتاند و واقعا هم میخواهند برگردند؛ اصلا گیرم که خطایی هم کرده باشند، اسلام رحمتش خیلی بزرگتر بوده و بخشش خیلی بیشتر از این هاست.»
رفسنجانی: مردم نشان دادند از چه چیزی منزجرند
اکبر هاشمی رفسنجانی در دیدار با جمعی از مردم استان کهگیلویه و بویراحمد درباره اهمیت انتخابات ریاست جمهوری این دوره گفت: « کار اصلی را مردم کردند و با رای و حضور خود نشان دادند که به چه جریان و خط فکری تمایل دارند و از چه منزجرند.»
رئیس مجمع تشخیص نظام بر خلاف اصولگرایانی که خواهان “توبه” معترضان به انتخابات ریاست جمهوری سال ۸۸ هستند گفت: «حال اگر شخص یا گروهی به واسطه تقصیر یا تصمیمات غلط عامدانه خود، به فرد یا جمعی ظلم کردند و یا حقی ضایع شد علاوه بر توبه به درگاه خداوند، باید در جهت احقاق حقوق ضایع شده نیز اقدام کنند.»
محسن غرویان، مدرس حوزه علمیه قم نیز ضمن استقبال از سخنان اخیر وزیر اطلاعات آن را “یکی از مصادیق رحمت واسعه الهی و اسلامی” خواند.
غرویان، از شاگردان سابق مصباح یزدی، افزود: «به نظرم این کار منافاتی با درایت و دقت نظر در انجام کارها ندارد، چرا که به هر حال ما در اسلام، عفو و رحمت هم داریم.»
تغییر صفبندیهای سیاسی در ایران
محمد حسین صفارهرندی، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام، سخنان وزیران پیشنهادی در مجلس را به معنای “اعلام برائت” وزیران روحانی دانست و آن را یک “دستاورد بزرگ” برای نظام جمهوری اسلامی خواند.
صفار هرندی که در سالن اجتماعات دانشگاه قزوین سخن میگفت، تاکید کرد که «روحانی هیچ گونه وابستگی قطعی به جریانات سیاسی ندارد و این فرصت خوبی است تا نظام سیاستورزی در انتخابات را به گونهای نهادینه کنیم که هیچکس نگران ایجاد فتنه در انتخاباتهای بعدی نباشد.»
به گفته اردشیر امیرارجمند رهبران جنبش سبز محال است که توبه کنند به گفته اردشیر امیرارجمند “رهبران جنبش سبز محال است که توبه کنند”
به گفته صفار هرندی نگرش دو جریان سیاسی اصولگرایی و اصلاحطلبی دچار تغییر شده است. وی افزود: «اصلاحطلبان در اواخر دوره خاتمی و اوایل دهه ۸۰ روزهای دشواری داشتند که با مرور این دوران میتوان فهمید که این جریان در برنامه، آرمان و آرایش تشکیلاتی دچار بحران شد.»
آیا اصلاحطلبان توبه کردهاند؟
این عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام در ارزیابی خود از تغییرات درونی اصلاحطلبان گفت: «امروز افراد اصلاحطلب آرایش جدیدی گرفتند و روشهای خود را بازنگری کردند و میگویند به آموزههای دینی و انقلابی پایبندند و با توبه کردن به نظام برگشتهاند.»
صفارهرندی ضمن اشاره به جلسه رأی اعتماد وزیران جدید در مجلس تصریح کرد که «وقتی در این مجلس به برخی از وزرای پیشنهادی گفته شد که شما در فتنه ۸۸ نقش داشتید میگفتند ما دلمان با فتنهگران نبود و صراحتا از فتنهگری اعلام برائت میکردند که این خود یک موفقیت بزرگ برای نظام است.»
در مقابل، اردشیر امیرارجمند، سخنگوی شورای هماهنگی راه سبز امید در گفتوگویی در روزهای گذشته اعلام کرد که در شرایط حبس موسوی، کروبی و رهنورد “تغییری” رخ نداده است. وی افزود: «آقایان موسوی و کروبی همچنان بر سر موضع خود درباره تقلب در انتخابات ۸۸ هستند بنابراین منظور آقای خامنهای از این سخنان شامل آنها نیست.»
وی تصریح کرد که عذرخواهی “رهبران جنبش سبز شرطی محال” است و امکان تحقق آن وجود ندارد.
از: دویچه وله