با وعده تولید واکسن داخلی برکت و دستور خامنه‌ای به ممنوعیت واردات واکسن، هزاران ایرانی کشته شدند، اعتراف یک نماینده: به‌خاطر واکسن داخلی، در خرید واکسن کرونا تاخیر داشتیم، در مدیریت کرونا سهل‌انگاری شد

جمعه, 29ام مرداد, 1400
اندازه قلم متن

بنا بر آمار رسمی دولت، تعداد جان‌باختگان کرونا از مرز ۱۰۰ هزار نفر عبور کرده است‌ـ ATTA KENARE/AFP

نماینده چابهار: آقای مخبر توضیح بدهد چرا وعده‌هایش برای تولید واکسن عملی نشد

معین‌الدین سعیدی، نماینده چابهار در مجلس، از محمد مخبر معاون اول ابراهیم رئیسی، خواست درباره اجرایی نشدن وعده‌هایش برای تولید واکسن «برکت» توضیح دهد. محمد مخبر، که حالا بر مسند معاون اولی ریاست جمهوری هم نشسته است، رئیس «ستاد اجرایی فرمان امام» است.

او در زمستان سال گذشته، هم‌زمان با ممنوعیت واردات واکسن‌های معتبر، مدعی شد که تولید واکسن ایرانی در ستاد اجرایی آغاز شده است. مخبر در هفت ماه‌ گذشته، بارها وعده داد که واکسن برکت به تولید انبوه می‌رسد، اما هیچ‌یک از قول‌های او به مرحله عمل نرسید و در مقابل، هزاران نفر از شهروندان ایران جان خود را از دست دادند. 

در دی‌ ۱۳۹۹، که علی خامنه‌ای دستور منع واردات واکسن‌های آمریکایی و انگلیسی را صادر کرد، بنا بر آمار رسمی، ۵۵ هزار نفر از شهروندان ایران جان خود را در اثر ابتلا به کرونا از دست داده بودند. حالا با گذشت هفت ماه، تعداد فوت‌شدگان از مرز ۱۰۰ هزار نفر عبور کرده است و این در حالی است که حتی مدیران وزارت بهداشت همچون ایرج حریرچی نیز تایید کرده‌اند که آمار واقعی سه تا چهار برابر آمار رسمی است. حتی اگر آمار رسمی را در نظر بگیریم، به معنای آن است که در هفت ماه گذشته، حدود ۴۵ هزار نفر فوت کرده‌اند؛ در حالی که در صورت تزریق واکسن، بسیاری از آنان الان زنده بودند. 

گفته‌های برخی مسئولان و نمایندگان، نشان می‌دهد که وزارت بهداشت و در راس آن سعید نمکی به پشتوانه واکسن‌های تولید داخل از خرید و واردات واکسن در موعد مناسب امتناع کرده است.

یکی از تولیدکنندگان داخلی واکسن نیز که مدعی بود به‌زودی قطب تولید واکسن در جهان خواهد شد، شرکت برکت زیر نظر محمد مخبر بود. او در خردادماه نامه‌ای به علی خامنه‌ای نوشت و مدعی شد با تولید واکسن برکت، ایران به یکی از شش کشور تولیدکننده واکسن تبدیل می‌شود و حتی در یک برنامه تلویزیونی ادعا کرد تولید انبوه واکسن به مرحله‌ای می‌رسد که مردم حتی در سوپرمارکت‌ها بتوانند آن را تهیه کنند. این ادعاها و قول‌ها هیچ‌کدام به مرحله اجرا و عمل نرسید و نتیجه بی‌رقیب گذاشتن واکسن‌های تولید داخل، از دست رفتن جان هزاران ایرانی بود. 

این روزها که محمد مخبر در سمت معاون اول رئیس‌جمهوری مدعی حل مشکلات مردم و پیگیری واردات واکسن است، انتقادها از او افزایش یافته است و برخی خواستار پاسخگویی و حتی محاکمه او شده‌اند. 

چندی پیش، محمد مهاجری، روزنامه‌نگار اصولگرا، در توییتی بازی با جان مردم را «ناجوانمردی و شقاوت» دانست و نوشت: «آقایان سعید نمکی و مخبر با قول‌های خود در باره مقابله با کرونا و تولید واکسن، ویروسی را وارد جان مردم کرده‌اند که اسمش بی‌اعتمادی است و متاسفانه این ویروس هرگز واکسن ندارد.»

حسینعلی شهریاری، رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس، نیز به تازگی در یک برنامه رادیویی اعتراف کرده است که مسئولان پروژه واکسن برکت خودشان هم نمی‌دانستند که نمی‌توانند به وعده تولید ۵۰ میلیون دوز واکسن برکت عمل کنند.

حالا نیز معین‌الدین سعیدی، نماینده چابهار از محمد مخبر خواسته است که به مردم توضیح دهد چرا صحبت‌هایش در مورد تولید واکسن اجرایی و محقق نشد. 

سعیدی با بیان اینکه مردم حق دارند بدانند چه اتفاقی افتاده است، به خبرگزاری ایلنا گفت: «آقای مخبر زمانی گفتند تا پایان تیر ۲۰ میلیون دوز و تا پایان شهریور، ۵۰ میلیون دوز واکسن کرونا تولید می‌کنیم اما بعدها مشخص شد که چنین توانمندی وجود ندارد. بر پایه همین آماری که آقایان داده و می‌دهند، واردات واکسن اتفاق نیفتاد و مشاهده کردیم میزان کشته‌های ما بر اساس آمار رسمی، ۱۰۰ هزار نفر است که من فکر می‌کنم اگر این آمار را واقعی‌سازی کنیم، حداقل دو برابر میزانی است که اعلام می‌شود.» 

محمد مخبر اما تاکنون هیچ توضیحی در باره اینکه چرا وعده‌هایش عملی نشده، نداده است. او رئیس ستاد اجرایی فرمان امام است، نهادی که زیر نظر رهبر جمهوری اسلامی فعالیت می‌کند و فعالیت‌های کلان اقتصادی دارد، با ادعای تولید واکسن داخلی، راه را بر واردات واکسن بست، اما خود نیز موفق به تولید واکسن و توزیع آن در زمان مناسب نشد. با این همه ستاد اجرایی، به واسطه انتساب به علی خامنه‌ای خود را از پاسخگویی به افکار عمومی بی‌نیاز می‌بیند.

از: ایندیپندنت

*****

اعتراف یک نماینده: به‌خاطر واکسن داخلی، در خرید واکسن کرونا تاخیر داشتیم | در مدیریت کرونا سهل‌انگاری شد

مدیران پروژه واکسن برکت نمی‌دانستند که نمی‌توانند به قول ۲۰ میلیون واکسن تا پایان مرداد عمل کنند

نمی‌دانستند دروغ می‌گویند. یعی فکر می‌کردند که می‌تواننند این کار را انجام دهند. به غیر از دو شرکت؛ یکی انستیتو پاستور و دیگری رازی، همه این‌ها تجربه اولشان بود. بقیه شرکت‌ها تجربه‌ای نداشتند. فکر می‌کردند می‌توانند این کار را انجام دهند. ما نمی‌توانستیم پول منتقل کنیم، حتی برای همان سبد کواکس هم نمی‌توانستیم پول منتقل کنیم.

آفتاب‌‌نیوز :

حسینعلی شهریاری رئیس کمیسیون بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در پاسخ به سوالات صریح مجری رادیو جوان می‌گوید مدیران پروژه واکسن برکت خودشان هم نمی‌دانستند که نمی‌توانند به قول ۲۰ میلیون واکسن تا پایان مرداد عمل کنند.

او اعتراف می‌کند که پروژه خرید واکسن به خاطر واکسن‌های داخلی به تاخیر انداخته شد.

فاطمه صداقتی مجری رادیو جوان در گفتگو با حسینعلی شهریاری رئیس کمیسیون بهداشت مجلس سوالات بی‌پرده‌ای را می‌پرسد که در زیر بخوانید:

از سرنوشت ۷ واکس ایرانی مطلع هستید؟

بله

آیا ما به هوای اینکه در داخل واکسن تولید کنیم، در خرید واکسن خارجی تاخیر داشتیم؟

بله

آیا مافیایی در کشور است که سودش در تاخیر واردات واکسن است؟

قابل پیش بینی نیست

مدیران پروژه واکسن برکت خودشان هم می‌دانستند که نمی‌توانند به قول ۲۰ میلیون واکسن تا پایان مرداد و ۵۰ میلیون واکسن تا شهریور عمل کنند؟

 خیر؛ نمی‌دانستند

نمی‌دانستند؛ چقدر در مجلس بر عملکرد وزارت بهداشت و وزارت خارجه نظارت داشتید؟ الان ما باید حرف‌های آقای زالی را باور کنیم یا آقای ظریف را؟

ما مرتب در جریان بودیم و پیگیری می‌کردیم؛ در کمیسیون بهداشت و درمان هم ب کمیته غذا و دارو و اکسن این موارد را مرتب پیگیری می‌کرد. متاسفانه اشکالات زیادی اتفاق افتاد…

نتیجه پیگیری‌هایتان چه بود؟

سو مدیریت ستاد ملی کرونا باعث اشکالاتی شد و بیشتر هم تقصیر رئیس ستاد بود که توصیه‌ها را گوش نمی‌کرد

به رئیس ستاد ملی کرونا توصیه می‌دادید، ولی ایشان گوش نمی‌کرد. برای همین ما الان واکسن نداریم؟

نه برای واکسن نیست. برای کل مشکلاتی است که در جریان کرونا اتفاق افتاد

واقعا جا ندارد از وزیر بهداشت بخواهید پاسخگوی این وضع باشد؟ ادعا می‌کرد که کشور‌های دنیا آمده‌اند و می‌گویند شما چطور کرونا را مدیریت کردید؟ بیاید ما هم از شما هم یاد بگیریم. این الان وضع ماست با یک عالم وعده و وعید. وعده‌هایی مثل اینکه چند میلیون واکسن می‌خواهیم تولید کنیم و به بازار بریزیم. من در همین برنامه با کسانی که در تولید واکسن ایرانی بودند صحبت کردم و رسما وعده می‌دادند؛ خودشان می‌دانستند دروغ می‌گویند؟

نمی‌دانستند دروغ می‌گویند. یعی فکر می‌کردند که می‌تواننند این کار را انجام دهند. به غیر از دو شرکت؛ یکی انستیتو پاستور و دیگری رازی، همه این‌ها تجربه اولشان بود. بقیه شرکت‌ها تجربه‌ای نداشتند. فکر می‌کردند می‌توانند این کار را انجام دهند.

آقای دکتر آن فکر کردن مال یک ماه یا دوماه است نه برای دو سال که در بوق و کرنا کنیم ما داریم واکسن تولید می‌کنیم. حالا به نظر شما وزیر بهداشت و درمان نباید پاسخگو باشد؟

وزیر بهداشت و درمان و هر وزیری در حوزه خودش باید پاسخگو باشد. ولی اینکه حالا ایشان بتواند توجیه کند وزارت بهداشت و درمان مقصر بوده یا بقیه، با توجه به مدارک و مستنداتی است که باید ارائه دهد.

ما مگر دو سال پیش نمی‌دانستیم که زیرساخت تولید واکسن نداریم و این بیماری شوخی نیست که حالا ما بنشینیم برای آن واکسن تولید کنیم؛ آیا آزمون‌ها درست در بیاید یا نه؟ بعد هم واکسن از آزمون‌ها سرافراز در آمد ما که خط تولید نداریم. این‌ها را از دو سال پیش می‌دانستیم خودمان! پس چرا اینقدر به مردم وعده و وعید دادیم؟ واکسن هم وارد نکردیم و ببنید روزانه چند نفر می‌میرند!

سهل انگاری شد؛ در این شکی نیست.

سهل انگاری یعنی جان عزیز من! یعنی جان عزیز شما! یعنی یک عالم جنازه که روزانه دفن می‌شوند.

باید پاسخگو باشند.

من که نمی‌توانم یقه وزیر بهداشت را به عنوان یک شهروند بگیریم و بگویم آقای وزیر بهداشت ۲ سال است که دروغ می‌گویی و ادعای عجیب و غریب می‌کنی! شما یک مرجع قانونی هستید که می‌توانید. کی این کار را می‌کنید؟

سازمان بازرسی در کشور داریم الحمدالله و دستگاه‌های نظارتی دیگر جلساتی تشکیل داده و پیگیری‌هایی کرده اند، ولی از داخل این جلسات چیزی در نیامد. یکی از دلایلش هم این است که وقتی جنگی اتفاق می‌افتد معمولا روال بر این است که می‌گویند فرمانده جنگ را نزنید و اجازه بدهید کارهایش را بکند. این یک جنگ تمام عیار بود.

قیمت این جنگ چه بود؟ جان یک عالم هموطن بود.

ولی یک مساله را هم باید بپذیریم و آن اینکه به ما واکسن نمی‌دادند.

حالا خبر‌هایی هم می‌آمد که ما واکسنی را برگرداندیم؛ محموله‌ای را قبول نکردیم.

نه این‌ها صحت ندارد؛ الان سازمان جهانی بهداشت مدعی است ۵۰۰ میلیون واکسن فیک در دنیاست و مراقبت کنید.

چرا واکسن به ما نمی‌دادند؟

بعید است که شما ندانید

تحریم. می‌خواهم بدانم به خاطر تحریم‌ها به ما واکسن نمی‌دادند؟

ما نمی‌توانستیم پول منتقل کنیم، حتی برای همان سبد کواکس هم نمی‌توانستیم پول منتقل کنیم.

مگر نه اینکه دارو و درمان جزو تحریم‌ها نبوده؟

بود؛ چه کسی می‌گوید نبود؟

ولی واقعا فکر نمی‌کنید برای مردمی که عزادرار شده‌اند حق است کسانی که ۲ سال دروغ گفته‌اند بیایند و پاسخگو باشند؟ در روز روشن به ما دروغ گفتند، می‌دانستند نمی‌توانند واکسن تولید کنند. هی واکسن، واکسن، واکسن!‌

نمی‌دانستند که نمی‌توانند. اشتباه کردند. بالاخره اشتباه کردند و باید جوابگو باشند.

ممنون که با صبوری گوش دادید.


به کانال تلگرام سایت ملیون ایران بپیوندید

هنوز نظری اضافه نشده است. شما اولین نظر را بدهید.