فرستادههای ویژه روزنامۀ فیگارو به ایران در گزارش مفصل خود در این نشریه، از همان آغاز نوشته اند : با عبور از مردگان وارد ایران میشوید. اشاره خبرنگاران فیگارو به “بهشت زهرا”، بزرگترین گورستان ایران، است که در مسیر فرودگاه بینالمللی “امام خمینی” قرار دارد و در آن، به گفتۀ نویسندگان گزارش، هنوز نادر زنان سیاهپوش طرفدار حکومت اسلامی به گشت و گذار میان گورهای “شهدای انقلاب اسلامی” سرگرمند.
فیگارو سپس به روی کار آمدن ابراهیم رئیسی در پی بیرونقترین انتخابات در جمهوری اسلامی ایران اشاره و از خود رئیسی به عنوان فردی بیاهمیت حتی برای طرفداران حکومت اسلامی و بی بهره از هر نوع “کاریزم” یاد کرده که تنها خصوصیتاش تعهد و فرمانبری بی چون و چرا از اوامر رهبر حکومت اسلامی، سید علی خامنهای، است.
به نوشتۀ گزارشگران فیگارو، ناامیدی در ایران امروز اسلامی موج می زند حتی در کوچههای غبارگرفتۀ بازار بزرگ تهران که در آن مدافعان پیشین و سنتی جمهوری اسلامی نیز حاضر نشدند برغم تأکیدات و تشویقهای رهبر جمهوری اسلامی پای صندوقهای رأی برای “انتخاب” ابراهیم رئیسی حاضر شوند. به نوشتۀ گزارشگران فیگارو حتی این دست نیز دیگر حاضر به حمایت از “نظام” نیستند و از انتخاب میان “بد و بدتر” به ستوه آمدهاند و هیچیک از شعارهای سنتی حکومت به ویژه “حول مقاومت علیه غرب منحط” حسی جز درماندگی و انزجار در نزدشان برنمیانگیزد. به استثناء البته سردبیر روزنامۀ “شرق” که گفته است “انتخاب” رئیسی در میان مدت چیز بدی نیست، زیرا، به گمان او دولت رئیسی راهی جز مصالحه و دستیابی به توافق با غرب برای ازسرگیری صادرات نفت ندارد. با این حال، خود سردبیر “شرق” اعتراف کرده است : از آنجا که اصولگرایان حاکم بر کشور سررشته ای از اقتصاد و مناسبات بینالمللی ندارند، زیانبارترین توافق را با غرب خواهند کرد.
گزارشگران فیگارو در جای دیگری از مطلب خود تصریح کردهاند که به قدرت رسیدن رهبران جدید که بمراتب ایدئولوژی زدهتر از دولت پیشین روحانی و اعضای آن هستند، نگرانی قدرتهای غربی را برنمی انگیزد. بالعکس عدهای معتقدند که ای بسا اکنون مناسب ترین وقت برای مذاکره و مصالحه با ایران باشد : چون صندوقهای دولت تقریباً خالی است و به گزارش بانک مرکزی ایران درآمدهای نفتی کشور از ۵۵ میلیارد دلار در سال به کمتر از ۱۰ میلیارد دلار کاهش یافته است.
بنابراین، دولت رئیسی ناچار است برای خریدن صلح اجتماعی هر چه سریعتر صادرات نفت را از سربگیرد به ویژه اینکه شکاف طبقاتی میان دنیای یک اقلیت ناچیز “آقازادهها”ی خیابان فرشتهنشین و دنیای ترسناک آنچه “فیگارو” “نفرین شدگان” ایران می نامد، تا این اندازه فراخ و خطرناک نبوده است : دنیای میدانهای شوش که در آن، به نوشتۀ فیگارو، میلیونها بیکار، معتاد، پناهجوی افغان، و همه نمادهای زندۀ شکست جمهوری اسلامی و وعدههای آن، در هم می لولند. فیگارو تصریح کرده است که در آخرین انتخابات ریاست جمهوری، شورای نگهبان، برای تسهیل انتخاب شدن رئیسی حتی صلاحیت برخی اصولگرایان باصطلاح پراگماتیست را تأئید نکرد، در حالی که اصلاح طلبان حکومت اسلامی تقریباً به طور کامل از صحنۀ سیاسی ایران حذف شدهاند.
از: ار اف ای