یک کارشناس محیط زیست: ۱۸ استان ایران دچار فرونشست زمین شده‌اند

جمعه, 7ام آبان, 1400
اندازه قلم متن
 

علی بیت‌اللهی، دبیر کارگروه ملی مخاطرات طبیعی، روز جمعه هفتم آبان با اشاره به روند فرونشست زمین از اواخر دهه هفتاد خورشیدی تاکنون گفت: «حالا موضوع فرونشست زمین به دفعات مطرح می‌شود و روی میز مسئولین آمده،» اما «شرایط تفاوتی با بیست و چند سال قبل ندارد.»

پیش‌تر نیز یک مقام دولتی با انتقاد از نبود «طرح جامع آب مصوب و قابل اتکا در کشور» هشدار داد که مناطق وسیعی از ایران در معرض خطر فرونشست زمین و کوچ ناگزیر ۳۷ میلیون نفر به مناطق شمالی و غربی کشور است.

آرشیو
همچنین ببینید:

فرونشست زمین در ایران؛ مقام دولتی: ۳۷ میلیون نفر به غرب و شمال کشور کوچ می‌کنند

به گفته دبیر کارگروه ملی مخاطرات طبیعی، با وجود بیست و چند سال سابقه فرونشست زمین در ایران، نه‌ تنها برای مقابله با آن سیاست‌ روشنی در پیش گرفته نشده و «اقدام خاص و قابل لمسی» صورت نگرفته، بلکه با وجود خشکسالی فشار روی سفره‌های آب زیرزمینی بیشتر شده و موجب توسعه بیشتر فرونشست زمین و نزدیک شدن «ظهور عوارض خطرناک» آن شده است.

این کارشناس محیط زیست در گفت‌وگو با خبرگزاری ایسنا، وجود «چاله‌ها و شکاف‌هایی» را که به صورت ناگهانی در امتداد جاده‌ها، محدوده شهرها، و مراکز زیرساختی و مهم ایجاد می‌شود، از جمله عوارض خطرناک فرونشست زمین دانست و به گزارش‌هایی از ترک‌خوردگی متعدد ساختمان‌ها در شهر اصفهان و شهرک‌های اطراف آن و زیرساخت‌های مهم این شهر اشاره کرد.

او همچنین به خشک شدن زاینده‌رود و هدررفت آب در پی کاشت برنج در اطراف این رود اشاره کرد و گفت، زمین «در بیش از ۶۰۰ دشت در گستره کشور» در حال فرونشست است و در برخی مناطق به شرایط «فوق بحرانی» رسیده که بر کشاورزی، حیات شهروندان، و «امنیت غذایی کشور» اثر می‌گذارد.

کارشناسان پیش از این بارها گفته‌اند که مسئله آب در ایران به یک «ابربحران» تبدیل شده و زندگی انسان و دیگر موجودات را با خطرهای متعدد جدی روبه‌رو کرده است. خشک شدن تالاب‌ها، رودخانه‌ها و دریاچه‌ها، شدت یافتن جنگل‌زدایی و بیابان‌زایی، و فرونشست زمین از جمله پیامدهای کاهش منابع آبی در ایران است.

اعتراضات گسترده در خوزستان نسبت به بی‌آبی، که در تابستان امسال جریان داشت و به استان‌های مختلف ایران تسری یافت، تنها نمونه‌ای از نتایج ابربحران آب در ایران است. برخی از مقامات جمهوری اسلامی اذعان دارند «ناکارآمدی و سوء مدیریت» از عوامل اصلی ابربحران آب در ایران است.

همچنین اعتراضات سراسری در دی ماه ۹۶ در مناطق کم‌آب ایران شدت بیشتری داشت و به حمله مأموران به مردم معترض، در شهرهایی از جمله قهدریجان و نجف‌آباد در استان اصفهان منجر شد.

نیک‌آهنگ کوثر، روزنامه‌نگار و تحلیل‌گر حوزه آب، در گفت‌وگوهایی با صدای آمریکا هشدار داده است که در ایران در مناطقی که به دلیل گرما، کم‌آبی و بیکاری دچار بحران شدند، خشونت‌ها افزایش پیدا کرده است.


به کانال تلگرام سایت ملیون ایران بپیوندید

هنوز نظری اضافه نشده است. شما اولین نظر را بدهید.