حراج نفت و گاز ایران به روسیه در ازای برخورداری از «پشتیبانی ژئوپولیتیک»
جواد اوجی، وزیر نفت، سفر به روسیه را از «پربارترین» سفرهای خود خواندـ ATTA KENARE / AFP
جواد اوجی، وزیر نفت، سفر به روسیه را از «پربارترین» سفرهای خود خواند و از امضای «اسناد خیلی مهم» با این کشور در زمینه نفت و گاز خبر داد. او با اشاره به «دیدار و نشستهای متعدد» با مقامها و شرکتهای نفت و انرژی روسیه، گفت: «توافقات بیشتر از آن چیزی که انتظار داشتیم به دست آمد.» وزیر نفت در ادامه مدعی شد که مردم ایران «بهزودی» نتیجه توافقهای اخیر ایران و روسیه را خواهند دید.
جواد اوجی درباره جزئیات توافق با مقامها و شرکتهای نفت و گاز روسیه و چگونگی همکاری با آنها توضیح بیشتری نداد و فقط گفت که توافق با «شرکتهای توانمند روسی» در خصوص مشارکت در حوزه توسعه میدانهای گاز، نفت، احداث پتروپالایشگاهها، انتقال فناوری و تجهیزات «خوب» بود و «اسناد خیلی مهمی» امضا شد. او بدون اینکه اشارهای به ماهیت و شکل این اسناد داشته باشد، افزود: «به جرات میگویم که بهزودی اثراتش را در حوزه انرژی خواهیم دید.»
اوجی با طرح این ادعا که «دولتمردان» ایران و روسیه «عزم و اراده جدی» دارند، گفت که تمام اهداف تحقق پیدا میکند. به گزارش خبرگزاری ایرنا و به گفته او، ایران از یک ماه پیش «برنامه جامع مشترک» در حوزه نفت را به طرف روس پیشنهاد داد و شرکتهای توانمند روسی هم علاقهمندی نشان دادند. وزیر نفت همچنین بر «عزم دولت سیزدهم» برای «روابط محکم و مستمر» با روسیه تاکید کرد و با اشاره به عضویت روسها در «اوپکپلاس» گفت: «نظرات ایران و روسیه در اجلاس اوپک پلاس یکسان و تصمیماتی که گرفته شده مشابه هم است.»
او با بیان اینکه ایران و روسیه در تحریم قرار دارند، افزود: «هر دو کشور در ذخایر نفتی و گازی ظرفیت خیلی خوبی داریم و با این اتفاقهای خوب، توافقها و اسناد مهمی که در این سفر در حوزه انرژی به امضا رسید، مردم عزیز و حوزه صنعت نفت اثرات آن را خواهند دید.» با وجود ادعای وزیر نفت درباره تاثیر توافق ایران و روسیه در زندگی مردم ایران، شواهد و سوابق تاریخی نشان میدهد که روسیه در حوزههای نفت و گاز نیز همچون دیگر حوزهها از ایران امتیازهای مهمی گرفته است.
یکی از آخرین این موارد واگذاری میدان گازی چالوس به روسیه است که اواخر آبان امسال خبرساز شد. اگرچه مقامهای جمهوری اسلامی ایران ابتدا این خبر را تکذیب کردند، اما در نهایت، یک منبع خبری نهایی شدن این قرارداد ۲۰ ساله و «چند تریلیون دلاری» را تایید کرد. در گزارشی که وبسایت تخصصی «اویل پرایس» منتشر کرد، رقم دقیق این توافق مشخص نیست اما اعلام شد که شرکتهای روسی و چینی «سهم اصلی» را دارند. در این گزارش بهصراحت گفته شد توافق ۲۰ ساله میدان گازی چالوس برای ایران منافع اقتصادی به همراه ندارد، اما برای جمهوری اسلامی ایران «پشتیبانی ژئوپلیتیک» ایجاد میکند.
در بخشی از این گزارش آمده بود: «در ازای آموزش سالانه ۱۱۰ افسر ارشد سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در چین و روسیه، ۱۱۰ مستشار از چین و روسیه در ایران مستقر خواهند شد.»
از: ایندیپندنت