بی بی سی فارسی
تایلند و عربستان سعودی بعد از سه دهه روابط دیپلماتیک خود را از سر گرفتند. روابط دو کشور پس از سرقت مشهور جواهرات یک شاهزاده سعودی و به دنبال آن چند قتل مشکوک کاهش یافته بود.
این تحول دیپلماتیک پس از سفر پرایوت چان اوچا، نخست وزیری تایلند به عربستان رخ میدهد.
نخست وزیری تایلند در این جریان این سفر تاریخی با محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان دیدار کرده است. دو طرف توافق کردهاند تا سطح روابط اقتصادی و تجاری خود را افزایش دهند.
مناقشه دیپلماتیک دو کشور پس از آن آغاز شد که در ۱۹۸۹، کریانگکرای تچامونگ سرایدار تایلندی که در کاخ یک شاهزاده سعودی کار میکرد جواهرات و سنگهای قیمتی به ارزش ۲۰ میلیون دلار را به سرقت برد.
پس از این رویداد عربستان سعودی روابط خود را با بانکوک کاهش داد.
این سرقت به “پرونده الماس آبی” معروف شد.
- گزارش ویژه بی بی سی: قضیه الماس آبی؛ راز جواهرات مسروقه شاهزاده سعودی
در ژانویه ۱۹۹۰، بعد از این که پلیس سعودی همتایان تایلندی خود را در جریان قرار داد، کریانگکرای در خانهاش واقع در ایالت شمالی لامپانگ دستگیر شد.
بعدتر پلیس تایلند خیلی زود جواهرات و سنگهای گرانبها – که کریانگگرای بخشی از آن را نگه داشته و بخشی دیگر را فروخته بود- باز پس گرفت. اما در فاصله میان بازپسگیری و پس فرستاده شدن به ریاض، یک اتفاق دیگری رخ داد.
به گفته مقامات سعودی نزدیک به ۸۰ درصد اشیاء گم شدند و بخش زیادی از آنچه به مقصد رسید هم تقلبی بود. کمی بعد همه جا تصویر همسر یکی از مقامات بلندپایه تایلندی با گردنبندی منتشر شد که شباهتی عجیبی به یکی از این جواهرات گمشده داشت.
گران بهاترین جواهرات مسروقه یک الماس آبی ۵۰ قیراطی کمیاب بود که هرگز پیدا نشد. این قطعه جواهر به بزرگی یک تخم مرغ بود.
در پی این سرقت و قتلهای مشکوکی که بعد از آن رخ داد، عربستان سعودی روابط خود با تایلند را کاهش داد، اقدامی که سبب شد تعداد کارگران تایلندی در عربستان از حدود ۲۰۰ هزار نفر به ۱۵ هزار کاهش پیدا کند.