در روزهای اخیر گزارشهایی از حمله شکارچیان مسلح نقابدار به جزیره آشوراده منتشر شد.
جزیره آشوراده در روزهای اخیر بار دیگر به تیتر خبری تبدیل شد. این بار خبر درباره حمله گروهی مسلح و نقابدار به این جزیره است که ظاهرا قصد شکار پرندگان کمیاب را داشتهاند.
این گروه شکارچیان غیرقانونی با محیطبانان درگیر شده و حتی به سمت آنها تیراندازی کردهاند. گفته شد که به محیطبانان آسیبی وارد نشده و چهار تن از مهاجمان دستگیر شدهاند.
در عکسهایی که از این گروه منتشر شده دهها مرد سیاهپوش مسلح دیده میشوند. مدیرکل حفاظت محیط زیست استان مازندران در گفت و گو با خبرگزاری ایرنا تعداد این افراد را نزدیک به ۱۵۰ نفر اعلام کرد و گفت، تعدادی از آنها دستگیر شده و “ادوات غیرمجازشان” نیز ضبط شده است.
فعالان محیط زیست میانکاله میگویند:
— Azadeh Mokhtari (@AzadeMokhtari) February 7, 2022
دوهفته است،چند گروه #شکارچی در دستههای ۵۰ تا ۱۰۰ نفره به جزیره آشوراده #میانکاله میآیند و به سمت پرندگان،ماموران و محیط بانان شلیک میکنند.جو منطقه از کنترل خارج شده است.
درماده ۲۵ قانون مبارزه باقاچاق کالا و ارز،شکارپرندگان مهاجر #ممنوع است. pic.twitter.com/3lO0y6uLIs
ماهیگیری از آب گلآلود میانکاله
جزیره آشوراده بخشی از تالاب میانکاله است. مدیریت این تالاب محل مناقشه میان استانهای مازندران و گلستان است. به استناد بند «د» ماده ۱۹۳ قانون برنامه پنجم توسعه، مدیریت تالاب میانکاله بر عهده اداره کل حفاظت محیط زیست مازندران است اما اخیرا برخی مسئولان استان گلستان اظهار کرده بودند که در صورت ورود نیروهای حفاظت محیط زیست مازندران به میانکاله با آنها برخورد خواهد شد.
مدیرکل حفاظت محیط زیست مازندران در این باره گفته است: «شاید همین اظهارنظرها متخلفان را در برخورد با محیطبانان مصممتر کرده باشد.»
دستدرازیهای پیشین شکارچیان
شبه جزیره میانکاله و جزیره آشوراده زیستگاه انواع گوناگونی از پرندگان و آبزیان کمیاب و در حال انقراض است. این منطقه همچنین مقصد مهاجرت هرساله فلامینگوهاست که تعداد زیادی از آنها در اینجا تلف شده و دیگر باز نمیگردند.
اسفند سال گذشته “مرگ ۱۱ هزار پرنده مهاجر در تالاب میانکاله با سم بوتولیسم” خبرساز شد. سازمان دامپزشکی دلیل تولید این سم در تالاب را فعل و انفعالات باکتریایی در گونههای گیاهی نظیر جلبکها در شرایط کاهش شدید میزان اکسیژن عنوان کرد.
این فرضیه اما از سوی فعالان محیط زیست رد شد. اسماعیل کهرم، کارشناس محیط زیست با اشاره به سابقه ریختن سم در تالاب توسط شکارچیان غیرمجاز گفته بود: «مسئولان برای آنکه پای پلیس، آگاهی و دادگاه پیش کشیده نشود با بهانه سم بوتولیسم موضوع را حل و لاپوشانی میکنند.»
همایون خوشروان، مجری طرح بینالمللی بررسی اثر نوسانات دریای خزر بر محیط زیست مناطق ساحلی نیز همان زمان به سایت “آفتاب” گفته بود، با توجه به تفاوت اساسی زیستگاه فلامینگوها و چنگرها پذیرش مسمومیت بر اثر سم بوتولیسم برای هر دو گونه باورپذیر نیست.
خوشروان گفته بود: «در زیستگاه فلامینگوها اصلا جلبک وجود ندارد که بخواهد بمیرد، کراتین شود یا پوسته آن تخریب شود و سم بوتولیسم ایجاد کند.»
مرگ هزاران پرنده در اکوسیستم تالابی میانکاله،#خلیج_گرگان و #آشوراده سالهاست دارد تکرار میشود.حدود۳۰%این اکوسیستم شکننده خشکشده و مجموعه زیادی از فاضلاب کشاورزی و صنعتی سالانه به این تالابها میریزد. در بخشهایی عمق رسوب کف تالاب #میانکاله نزدیک به یک متر است.سم بوتولویسم۱️⃣ pic.twitter.com/ykB8otrKxT
— Azam Bahrami (@AzamBahrami) February 9, 2022
طرح گردشگری و نابودی فک خزری
یکی دیگر از تهدیدها علیه تالاب میانکاله و جزیره آشوراده، طرحی بود که در زمان ریاست جمهوری حسن روحانی و زیر نظر اسحاق جهانگیری با عنوان طرح گردشگری آشوراده کلید خورد.
این طرح با مخالفتها و اعتراضات زیادی روبرو شد. از جمله اعتراضاتی که به این طرح شد، نابودی فک خزری در اثر اجرای آن بود.
فک خزری گونهای کمیاب و در حال انقراض از فک دریایی است که تنها در تالاب میانکاله زیست میکند.
امیر صیاد شیرازی، رئیس مرکز درمانی و تحقیقاتی حفاظت از فک دریای خزر سال ۱۳۹۸ در گفتوگو با دویچه وله درباره طرح گردشگری آشوراده و دلایل مخالفت فعالان زیست محیطی گفت: «تنها مناطقی که در کشورمان برای فکها مانده جزیره آشوراده، میانکاله و یک جای کوچکی به نام بوجاق، منطقه حفاظت شده در استان گیلان است. اگر قرار باشد طرح گردشگری آشوراده اجرایی شود دیگر فکها به سواحل ایران نخواهند آمد. به خاطر اینکه این جانوران گوشهگیر هستند و سعی میکنند دور از انسان باشند. اکثر گزارشاتی که ما درباره حضور فک داشتهایم مربوط میشود به بخش شرقی سواحل خزر یعنی میانکاله و آشوراده. اگر قرار است که آنجا را هم از دست بدهیم باید با فک خزر خداحافظی کرد.»
این طرح آن زمان با دستور مقامات قضایی متوقف شد اما در دولت ابراهیم رییسی بی سر و صدا دوباره تصویب و در آستانه اجرایی شدن است.
معاون عمرانی استانداری گلستان در آذرماه امسال به خبرگزاری ایرنا گفت: «اجرای طرح گردشگری در جزیره آشوراده از سال ۹۵ در دستور کار مدیران گلستان قرار گرفت و براساس طرح اولیه قرار بود این موضوع در عرصهای به مساحت ۳۸۰ هکتار اجرا شود. دغدغه های محیط زیستی سبب شد تا عرصه منظور شده برای این طرح ابتدا به ۳۸ و در ادامه به ۲۲ هکتار کاهش یابد.»
با این حال محیط زیست استان مازندران از این طرح شکایت کرده اما نماینده استان گلستان در مجلس گفته است: «پیگیری برای حل این مشکل در حال انجام است و در این خصوص مذاکراتی با رییس جمهوری انجام شده و با توجه به اشرافیت ایشان بر مسائل قضایی امیدواریم این مشکل به زودی برطرف شود.»
ظاهرا حتی اگر آشوراده، تنها جزیره دریای خزر از شر شکارچیان نقابدار هم در امان بماند، بلدوزرهای تکنوکراتهای دولتی، این جزیره را آرام نخواهند گذاشت.
از: دویچه وله