این مستند کوتاه، قسمت چهارم از سری ده قسمتی مستندهای «صدور مرگ از مبدا تهران؛ گاهشمار آدمربایی و ترور در جمهوری اسلامی» است. در این قسمت با عنوان «سپاه و صدور ترور از طریق حزبالله» به نقش نیروی قدس سپاه پاسداران و گروههای شبهنظامی وابسته به جمهوری اسلامی در ترورهای برونمرزی جمهوری اسلامی پرداختهایم.
***
از دهه ۶۰ تاکنون ایران بارها از متحدان و گروههای شبهنظامی برای ترور اهداف خود در خارج از مرزهای ایران استفاده کرده است.
در یکی از اولین عملیاتهای متحدان ایران در لبنان در ۲۹ فروردین ۱۳۶۲، در یک بمبگذاری انتحاری در سفارت ایالات متحده در بیروت، ۶۳ نفر کشته شدند. بلافاصله پس از انفجار، گروه لبنانی جهاد اسلامی، به رهبری «عماد مُغنیه» در یک تماس تلفنی با دفتر یک خبرگزاری مسئولیت بمبگذاری را برعهده گرفت. تماس گیرنده ناشناس گفته بود: «این بخشی از مبارزه انقلاب ایران علیه اهداف امپریالیست در سراسر جهان است.»
حملات مرگبار گروه جهاد اسلامی در ماههای بعد ادامه یافت و در یک آبان ۱۳۶۲ در بمبگذاری در مقر تفنگداران دریایی آمریکا در بیروت، بیش از ۳۰۰ نفر جان باختند و تعدادی مجروح شدند. عماد مغنیه مسئولیت این ترور را نیز بر عهده گرفت و پس از چندی یکی از فرماندهان اصلی حزبالله لبنان شد. حزبالله لبنان قدرتمندترین متحد ایران در خارج از کشور است که در اوایل دهه هشتاد میلادی، توسط سپاه پاسداران انقلاب اسلامی تاسیس و سازماندهی شد.
مانیفست حزب الله بر سه نکته تاکید میکند
یک: ایران، مرکز جهان اسلام و بزرگترین حامی حزب الله است.
دو: غرب و در راس آن آمریکا در صدد تسلط بر خاورمیانه است.
سه: اسراییل دشمن ابدی لبنان است و حضورش در مرزهای لبنان خطری برای امنیت لبنان است. مغنیه یکی از نزدیکترین افراد به «قاسم سلیمانی»، فرمانده نیروی قدس بود. در دوران رهبری «علی خامنهای» و قدرت گرفتن سپاه پاسداران، نیروی قدس، شاخه برونمرزی سپاه ترورهای برونمرزی بیشتری با همراهی شبهنظامیان و متحدانش طراحی و اجرا کرد.
یکی از آن ترورها انفجار مرکز همیاری یهودیان در شهر بوئنوس آیرس در آرژانتین در ۲۷ تیر ۱۳۷۳ بود که در جریان آن ۸۵ یهودی آرژانتینیتبار جان خود را از دست دادند. آرژانتین بعد از انجام تحقیقات مفصل در مورد این انفجار اعلام کرد که نقشه این بمبگذاری توسط نیروی قدس سپاه در تهران کشیده شده و به دست حزبالله لبنان با فرماندهی عماد مُغینه انجام شده است. مغنیه در ۲۳ بهمن ۱۳۸۶ در سوریه ترور شد؛ اما ترورهای جمهوری اسلامی در خارج از مرزهای ایران تمام نشد.
در دهه ۹۰ بارها خبرهای مختلفی از خنثی شدن طرح ترور مخالفان جمهوری اسلامی در خارج از مرزهای ایران منتشر شده است. متهمان که اغلب ارتباط ایشان با جمهوری اسلامی، سپاه قدس و حتی سفارتهای جمهوری اسلامی ثابت شده، بازداشت و زندانی شدهاند و جمهوری اسلامی در مواردی آنها را با شهروندان کشورهای دیگر که در ایران زندانی کرده بود (گروگان گرفته بود) مبادله کرده و در فرودگاه از متهمان به ترور استقبال رسمی به عمل آورده است.
قاسم سلیمانی، فرمانده نیروی قدس سپاه در بامداد جمعه ۱۳ دی ۱۳۹۸ در حمله پهپاد آمریکایی در حومه فرودگاه بغداد به قتل رسید. مرگ قاسم سلیمانی هم اما به نقشهها و اقدامات جمهوری اسلامی برای ترور مخالفان در خارج از مرزهای ایران پایان نداد.
۲۴ شهریور ۱۳۹۹، دولت آمریکا به استناد گزارشهای اطلاعاتی اعلام کرد که جمهوری اسلامی در حال توطئه برای کشتن «لانا مارکز»، سفیر این کشور در آفریقای جنوبی است. مسئولان جمهوری اسلامی پس از کشته شدن قاسم سلیمانی از انتقام سخت سخن گفتهاند. آمریکا گفته بود نقشه برای کشتن لانا مارکز، توسط جمهوری اسلامی و با همکاری سفارت ایران در آفریقای جنوبی به عنوان انتقام کشته شدن قاسم سلیمانی طراحی شده بود.
از: ایران وایر