نمایی از شورای حقوق بشر سازمان ملل
مجمع عمومی سازمان ملل روز پنجشنبه ۱۸ فروردین با اکثریت آرا، به تعلیق عضویت روسیه در شورای حقوق بشر این نهاد بینالمللی رای داد.
از میان ۱۹۳ کشور عضو مجمع عمومی سازمان ملل، ۹۳ کشور به قطعنامه پیشنهادی ایالات متحده برای تعلیق عضویت روسیه در شورای حقوق بشر رای مثبت دادند.
به غیر از خود روسیه، تنها ۲۳ کشور از جمله ایران، چین، بلاروس، سوریه، مالی، زیمبابوه، کوبا و کشورهای آسیای مرکزی به این قطعنامه رای منفی دادند و ۵۸ کشور نیز رای ممتنع دادند.
برای تصویب قطعنامههای مجمع عمومی سازمان ملل نیاز به دو سوم آرا است.
این قطعنامه نگرانی «عمیق» جامعه جهانی از «نقض گسترده و سیستماتیک» حقوق بشر و قوانین بینالمللی در تهاجم نظامی روسیه به اوکراین را منعکس کرده است.
قطعنامه یاد شده بعد از افشای کشتار دستهجمعی ساکنان شهر بوچا مطرح شد.
رای منفی دولت ج. ا. ایران به #تعلیق_عضویت_روسیه در شورای حقوق بشر سازمان ملل و چشم بستن بر جنایات هولناک اشغالگران روسی در اوکراین موجب شرمساری برای ایرانیان و نشانهای دیگری از فاصله گرفتن ایران از سیاست نه شرقی نه غربی است.
— محمود صادقی (@mah_sadeghi) April 7, 2022
با وجود گزارشهای پرشمار خبرنگاران رسانههای گوناگون جهانی از کشتار غیرنظامیان در بوچا و وجود شواهد ماهوارهای از بر زمین ماندن شمار زیادی جسد افراد غیرنظامی در خیابانهای آن شهر طی اشغال آن توسط نیروهای روسی، مسکو همچنان منکر این گزارشها است.
واسیلی نبنزیا، سفیر روسیه در سازمان ملل متحد، روز سهشنبه مدعی شد: در زمانی که بوچا تحت کنترل روسیه بود «هیچ غیرنظامی از هیچ نوع خشونت رنج نبرده است».
مجمع عمومی سازمان ملل پیشتر دو قطعنامه با ۱۴۰ رای مثبت در محکومیت حمله نظامی روسیه به اوکراین تصویب کرده بود. ایران در هر دو قطعنامه یاد شده رای ممتنع داده بود.
در همین حال، دفتر نمایندگی ایران در سازمان ملل روز پنجشنبه با انتشار بیانیهای مدعی شد که علت رای منفی جمهوری اسلامی، «سیاسی بودن انگیزه» این قطعنامه بوده که بیطرفی سازمان ملل را «خدشهدار» میکند.
این بیانیه در ادامه میافزاید دولت ایران «اهمیت ویژه به ارتقا و صیانت از حقوق بشر» قائل است و تاکید دارد حاکمیت و تمامیت ارضی تمام کشورها باید به طور کامل مورد احترام بوده و امنیت و ایمنی تمام غیرنظامیان تضمین گردد.
ایران گرچه از حل مسالمتآمیز بحران اوکراین حمایت کرده ولی به رغم گذشت بیش از ۴۰ روز از حمله نظامی روسیه به اوکراین، این تجاوز را محکوم نکرده است.
از: رادیو فردا