پیامد کاهش مصرف شیر، ۹۰ درصد خانواده‌های ایرانی کمبود کلسیم دارند

شنبه, 2ام آذر, 1392
اندازه قلم متن

shir
شرق: معاون پشتیبانی سازمان نظام پزشکی با بیان اینکه ۹۰درصد خانواده‌های ایرانی کمبود کلسیم دارند، گفت: بعد از حذف یارانه شیر و افزایش قیمت مواد لبنی، مصرف لبنیات و شیر در کشور ۲۲‌درصد کاهش یافت.

عزت‌الله گل‌علیزاده در کنفرانس یک‌روزه نقش پزشکان در فرهنگسازی مصرف شیر در خانواده در سالن همایش‌های برج میلاد، افزود: گرانی شیر و لبنیات موجب حذف شیر در سبد کالاهای مصرفی بسیاری از خانواده‌های ایرانی و اولویت به برنج، شیر، گوشت و مرغ در این خانواده‌ها شد. نایب‌رییس انجمن پزشکان عمومی با بیان اینکه پوکی استخوان به شدت جامعه را تهدید می‌کند، اظهار کرد: امروزه پوکی استخوان یکی از مشکلات تغذیه شایع در کشور است که به دلیل کمبود دریافت کلسیم در رژیم غذایی روزانه در طولانی‌مدت رخ می‌دهد. وی اضافه کرد: در واقع اگر فردی کلسیم را از طریق موادغذایی دریافت نکند، ابتدا دچار تراکم استخوان، نرمی استخوان و سپس دچار پوکی استخوان می‌شود.

در حال حاضر بر اساس آمار‌های رسمی در سال اول هدفمند‌شدن یارانه شیر یا به عبارت بهتر حذف‌شدن یارانه این محصول، با افت ۳۰‌درصدی مصرف مواجه شدیم.
قیمت شیر بعد از اجرای هدفمندی یارانه‌ها و حذف یارانه ۶۰۰‌میلیارد‌تومانی در تیرماه سال ۹۰ رو به فزونی گذاشت و طی این مدت بیش از ۲۲۰‌درصد افزایش یافت. به طوری‌که در مدت سه‌سال گذشته مرتب سازمان حمایت از مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان از سوی دامداران و کارخانه‌های لبنی تحت فشار بود و بارها و بارها قیمت شیر خام و محصولات لبنی را افزایش داد. قیمت شیر کیسه‌ای که دو سال پیش ۳۵۰تومان بود، اکنون همزمان با کاهش‌درصد چربی و وزن به ۱۲۰۰‌تومان رسیده است. قیمت شیر در بسته‌های تتراپک یک کیلوگرمی نیز از ۹۵۰‌تومان در دو سال گذشته به ۲۳۰۰ تا ۲۵۰۰‌تومان رسیده است. این در حالی است که در برنامه پنجم توسعه قرار بود، سرانه مصرف شیر به ۱۶۰کیلوگرم برسد، اما دو و نیم سال به پایان این برنامه بیشتر نمانده و به جای افزایش سرانه مصرف، با کاهش شدید مصرف سرانه شیر مواجه هستیم.

سرانه مصرف شیر از سوی مراجع رسمی طی دو سال گذشته ۲۲‌درصد کاهش یافته است، این درحالی است که میزان قبلی نیز نصف میانگین جهانی و یک پنجم مصرف کشورهای اروپایی بود. در حال حاضر براساس آمار‌های رسمی، میزان پوکی استخوان در جمعیت سالمند کشور به نزدیک ۳۴‌درصد این افراد رسیده است. در سال، ۵۱هزار نفر در کشور دچار شکستگی استخوان لگن خاصره شده‌اند و بیش از ۱۰‌درصد این افراد در کمتر از یک سال بعد، مرده‌اند و ۵۰‌درصد از این افراد، زمین‌گیر شده‌اند. یعنی سالانه در کشور نزدیک به پنج‌هزار و ۵۰۰نفر مرگ و میر بر اثر شکستگی لگن خاصره داریم و سالانه نزدیک به ۲۶هزار نفر سالمند به دلیل این نوع شکستگی استخوان، زمین‌گیر شده‌اند.

کارشناسان معتقدند، دلیل این فاجعه ملی، نحوه برخورد مسوولان با یارانه شیر، مانند یارانه بنزین است. امروز هزینه‌های درمانی ناشی از کمبود مصرف شیر در کشور، خانواده‌ها را زیر خط فقر می‌برد. زیرساخت‌های اقتصادی و کارخانه‌های تولیدی برای این است که مردم بهتر زندگی کنند. با شرایط فعلی و به‌خصوص تغذیه ناسالم جامعه، مردم ممکن است زنده بمانند اما زندگی نمی‌کنند.

با این حال گل‌علیزاده به افزایش وزن در بین آحاد مردم اشاره کرد و افزود: هم‌اکنون شاهد کاهش تراکم استخوان در سنین زیر ۳۰ سال در کشور هستیم که این دسته از افراد با کوچک‌ترین ضربه، خود به خود دچار شکستگی می‌شوند.

وی افزود: ۳۰‌درصد افراد جامعه ما اضافه‌وزن دارند، ۱۵درصد افراد چاق هستند و همچنین شش‌درصد جمعیت کودکان زیر پنج‌سال جامعه دچار کوتاهی قد، چهار‌درصد دچار کمبود وزن و ۲۸‌درصد نیز دچار کم‌تحرکی هستند.

نایب‌رییس انجمن پزشکان عمومی ایران در ادامه سخنانش خاطرنشان کرد: خامه، سرشیر و کره با اینکه جزو فرآورده‌های شیر هستند اما هیچ‌گاه منابع مناسبی برای کلسیم نیستند.

وی ادامه داد: این فرآورده‌ها تنها باعث بالارفتن چربی خون و کلسترول می‌شوند و اضافه وزن و چاقی را به همراه دارند. به گفته وی ماست خامه‌ای، پنیر خامه‌ای و شیر پرچرب نیز کمترین میزان کلسیم را دارند و نمی‌توان به‌عنوان منبع غنی کلسیم به آنها تکیه کرد. گل‌علیزاده هشدار جدی دیگر در این بخش را مصرف بیش از حد نوشابه گازدار در کشور عنوان کرد و گفت: مصرف سرانه نوشابه گازدار در دنیا ۱۰ لیتر است در حالی که مصرف آن در کشور ما ۴۲ لیتر است و این میزان مصرف ایران را در جایگاه نخست استفاده از این نوشیدنی در دنیا قرار داده است. وی ادامه داد: این برنامه غذایی غلط سبب پوسیدگی دندان، چاقی، سوءتغذیه، اثرات مخرب بر کلیه، اختلال در خواب و… می‌شود.


به کانال تلگرام سایت ملیون ایران بپیوندید

هنوز نظری اضافه نشده است. شما اولین نظر را بدهید.